Siirry päänavigointiin Siirry navigaatioon Siirry sisältöön Siirry alatunnisteeseen
Vertaistervarit-hankkeen vihreä-musta sydänlogo
02.09.
2020

Uudessa Vertaistervarit-hankkeessa tarjolla hyvinvointia ja terveyttä edistävää vertaisryhmätoimintaa

Pohjois-Pohjanmaalla on käynnistynyt Vertaistervarit-hanke, joka tarjoaa tukea elintapamuutokseen henkilöille, jotka tarvitsevat tähän erityistä kannustusta. Vertaistukea tarjotaan ryhmissä, joita ohjaavat koulutetut vapaaehtoiset.  Hanke toteutetaan vuosina 2020-2022.

Tiedote 2.9.2020

Psoriasisliiton hallinnoimassa hankkeessa on mukana yhdeksän kuntaa ja kymmenen järjestöä sekä paikallisyhdistyksiä. Vertaisryhmät toteutetaan pilottikunnissa, jotka ovat Ii, Kärsämäki, Liminka, Oulainen, Oulu, Pudasjärvi, Tyrnävä, Utajärvi ja Vaala.

– Kunnissa toimii jo nyt ammattilaisten ohjaamia elintapa- ja painonhallintaryhmiä. Järjestöt puolestaan tarjoavat monenlaista vertaisryhmätoimintaa. Vertaistervarit-hankkeessa nämä yhdistetään, jotta tavoitetaan ne henkilöt, jotka tarvitsevat erityistä tukea elintapamuutoksen tekemiseen, kertoo projektipäällikkö Anne Savuoja.

Yhteistyötahojen ensimmäinen hankepäivä on huomenna torstaina 3. syyskuuta Pohjois-Pohjanmaan liiton tiloissa Oulussa.

Ilmoittaudu mukaan nyt

Koulutetut ohjaajat perustavat Vertaistervarit-ryhmiä kuntiin kahden hanketyöntekijän ja kuntien yhteyshenkilöiden tuella. Vertaistapaamisten pääteemoina ovat liikunta, ravitsemus, päihteet ja uni.

– Etsimme ryhmiin nyt työikäisiä tai juuri eläkkeelle siirtyneitä henkilöitä, jotka ovat mahdollisesti aikaisemmin saaneet elintapaohjausta tai haluavat saada lisää tukea elintapamuutoksen toteuttamiseen, Anne Savuoja sanoo.

Tarkoitus on seurata, miten ryhmään osallistuminen vaikuttaa osallistujien hyvinvointiin ja muun muassa sosiaali- terveyspalvelujen tarpeeseen.

– Tavoite on, että osallistujien palvelujen tarve vähenee ja tätä kautta syntyy säästöjä sekä henkilölle itselleen että kunnalle. Ennaltaehkäisevä toiminta on sekä yksilön että yhteiskunnan kannalta tärkeää, korostaa Psoriasisliiton toiminnanjohtaja Sonja Bäckman

– Hankkeessa kehitetään paikallisten yhdistysten keskinäistä ja kuntien kanssa tehtävää yhteistoimintaa niin, että vertaisryhmätoiminta jatkuu myös hankkeen jälkeen. Tulevaisuudessa koulutus- ja ohjausmallit ovat kuntien ja yhdistysten käytössä valtakunnallisesti, Bäckman kertoo.

Vertaisryhmien ohjaajille järjestetään ensimmäinen koulutus lokakuussa yhteistyössä Vapaaehtoistoiminnan resurssikeskus VARESin ja Arjen sankarit -hankkeen sekä muiden hankekumppanien kanssa. Seuraava koulutus on tammikuussa 2021.

Psoriasisliiton yhteistyöjärjestöinä hankkeessa ovat Crohn ja Colitis ry, Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry, Keliakialiitto ry, Munuais- ja maksaliitto ry, Pohjois-Pohjanmaan sosiaali- ja terveysturvayhdistys ry, Pohjois-Pohjanmaan Sydänpiiri ry, Suomen Reumaliitto ry, Vuolle Setlementti ry:n Vapaaehtoistoiminnan verkosto VARES ja Oulun Diabetesyhdistys ry.

Yhteistyökumppaneina ovat Pohjois-Pohjanmaan liitto, PPSHP:n perusterveydenhuollon yksikön ja ProAgria Oulun Maa- ja kotitalousnaisten Arjen sankarit -hanke sekä Pohjois-Pohjanmaan liikunta ja urheilu ry:n Yhdistyksistä hyvinvointia -hanke.

Vertaistervarit-hanke toteutetaan Sosiaali- ja terveysministeriön vuosittain myöntämällä avustuksella veikkausvoittovaroista.

Lisätiedot:

Projektipäällikkö Anne Savuoja, p. 0400 867 927, anne.savuoja@psori.fi
(Huom. torstaina 3.9. tavoitettavissa vain klo 9-10 ja perjantaina 4.9. klo 9-12)

www.psori.fi/vertaistervarit

https://www.ihimiset.fi/toimija/psoriasisliitto-vertaistervarit-hanke/