Siirry päänavigointiin Siirry navigaatioon Siirry sisältöön Siirry alatunnisteeseen
07.03.
2017

Vertaistukea palmoplantaarista pustuloosia sairastaville Psoriasisliitosta

Joukko palmoplantaarista pustuloosia sairastavia kokoontui vertaistapaamiseen Helsinkiin lauantaina 4. maaliskuuta. Pustulosis Palmoplantaris (PPP) on rakkuloiva kämmenten ja jalkapohjien ihosairaus.  PPP:tä ja psoriasista sairastavien polut kohtaavat monin eri tavoin. Noin 7–30 prosentilla PPP-potilaista on myös psoriasis.

Iho-oireet kämmenissä ja jalkapohjissa tekevät arkisista toimista aika-ajoin haasteellisen niin pustulosis palmoplantarista kuin kämmenten ja jalkapohjien psoriasista sairastavilla. Työ- kuin toimintakykykin voi aika-ajoin heikentyä. Hoitoväsymys on tuttu asia sekä PPP:tä että psoriasista sairastaville, samoin kuin kanssakulkijoiden ihmettely ja hyvän tahtoiset neuvot sairauden parantamiseksi.

Ammattilaisten apua tarvitaan aika-ajoin. Ihotautien erikoislääkäri on paras asiantuntia PPP iho-oireiden hoidon suunnittelussa. Psoriasisliiton PPP-oppaan mukaan nivelkipujen ja -arkuuksien esiintyminen on tavallista PPP-potilailla. Tutkimusten mukaan noin joka kolmannekselle esiintyy eriasteisia niveloireita, joista tavallisemmat ovat rintalastan nivelissä. Myös muiden kuten selän, olka- ja polvinivelten sekä nilkkojen oirehtiminen on mahdollista. Niveloireiden tutkimuksen ja hoidon paras asiantuntija on reumasairauksien erikoislääkäri. Niin psoriasista sairastavilla kuin PPP-potilaillakin kynsimuutokset ovat tavallisia. Vaikeimmillaan kynsioireiden hoitoon saa apua terveydenhuollon ammattilaisilta joko jalkaterapeutilta tai jalkojenhoitajalta.

PPP-tapaamisessa todettiin, että vertaistuki on verraton voimanlähde. PPP:tä sairastavilla on oma Facebook-ryhmä ajatusten ja kuulumisten vaihtoa varten. Ryhmän jäseneksi voi ilmoittautua Psoriasisliiton järjestösuunnittelija Teuvo Leppäsen kautta teuvo.leppanen@psori.fi. Myös omaa paikallista psoriasisyhdistystä voi lähestyä ja pyytää järjestämään vaikkapa jäsenillan tai vertaistapaamisen kämmenten tai jalkapohjien oireita poteville vaikkapa otsikolla Psoriasis & PPP.

Psoriasisliiton maksuton neuvonta- ja ohjauspalvelu Psorilinja p. 0800 557767 ja psorilinja@psori  palvelee mieltä askarruttavissa kysymyksissä myös PPP-potilaita.

Teksti: Tuula Huttunen