Hoppa till huvudnavigering Hoppa till navigering Hoppa till innehåll Hoppa till sidfoten
Timo Jutila seisoo kädet puuskassa ja katsoo kameraan.
16.02.
2017

Timo Jutila uppmuntrar att  ta tjuren vid hornen

Rätta diagnosen var en lättnad för ishockeylegenden.

År 2007 skulle Timo Jutila gå på en väns begravning. Vristen var sjuk. Kvällen innan begravningen var vristen stel.

– På morgonen kunde jag inte stiga upp från sängen. Jag missade begravningen för att jag hamnade åka till sjukhuset.

Först misstänkte man att det var gikt. I ytterligare underökningar visade det sig vara psoriasis.

Juti berättade för första gången om sjukdom i offentligheten förra hösten i TV5:s ”Mertaranta ja legendat” -program där han rättade till fel information angående årets 2011 VM-fest.

År 2011 var Juti lagledare i Bratislavas VM-kamp. Under uppdraget blev han Finlands första dubbla ishockey världsmästare på vuxen nivå. År 1995 hade Juti varit lagets kapten under VM-kampen när Finland vann sitt första världsmästerskap.

Andra gången deltog Juti inte i guldfesten. I stället för misstankarna som i tiderna cirkulerade i median var orsaken för att missa guldfesten ledpsoriasis. Den drabbade Jutis vrist precis innan spelen i 2011 VM-kampen började. Inflammation var häftig.

– Jag hamnade nästan på sjukhusvård. A-landslagets medikalgrupp fick foten att fungera med hjälp av medicin, is och tejpning men det var långt inne på sommaren innan vristen var normal igen.

Juti beskriver sjukdomen som oberäknelig och aggressiv. Tack vare smärtan kunde de ta en halv timme att sitta upp från en liggande position.

– Smärtan var så hård att det fick en stor man att huka sig. För att vara ärlig var det skrämmande i början. Det var tungt att inte veta vad det var frågan om.

När orsaken bakom symptomen kom fram var det en lättnad för Juti även om psoriasis inte var en bekant sjukdom för honom.

– Först trodde jag att det bara skulle behövas en pillerkur och saken skulle vara klar, men så är det ju inte. Man kan inte bli av med psoriasis.

Redan under idrottskarriären förekom psoriasis symptom ibland. Juti har haft hudsymptom sedan 1992. Psoriasis störde inte karriären men inte var det alltid lätt heller. Mycket krämer förbrukades.

Juti fick ledpsoriasis först när karriären var över. Hudsymptomen har också förvärrats med tiden.

– Aggressivt eksem fick jag för tre år sedan på hela högra sidan från nedre ryggen ner till vaden.

Eksemen vårdades med krämer men med tiden lugnade den ner av sig självt i sommarljuset.

Symptomen under kontroll

Enligt Juti var det lättnaden med att få rätta diagnos att nu vet han hur han kan påverka sjukdomen när den attackerar. Till exempel kan han lindra ledsymptom med smärtstillande medel och is.

Symptomen kan även till en viss mån vårdas i förväg. Hälsosamma levnadssätt och idrott har hjälpt Juti lindra sina symptom.

Speciellt under vintern har Juti haft hudsymptom också i skalpen. Skalpsymptom har lindrats med att håret klippts kortare.

Under sommaren vistas Juti en månad i Spanien, eftersom solen och ljuset lindrar symptomen. Han är dock försiktig i solen så att huden inte brinner.

Sjukdomen har nu varit lugn i flera år.

Juti tror att rätt diagnos och kunskap kan även hjälpa andra.

– Naturligtvis hoppas jag att ingen skulle ha några sjukdomar men om man råkar ha en sjukdom vore det fint att veta vad det är. Om man vill utvecklas och gå framåt behövs kunskap.

Juti spelar – spela du också

I år på Internationella psoriasisdagen 29.10. gör frågeleken psorivisa.fi psoriasis känt på webben. Juti är spelets galjonsbild. Spelet grundar sig på IFPA:s tema för årets Internationella psoriasisdag, att röja hinder ur psoriatikers liv. Att röja hinder betyder att skingra fördomar mot psoriatiker, att öka kännedom om psoriasis som en sjukdom samt att främja tillgång av rätt diagnos och vård.

Juti uppmanar alla som lider av symptom att ta tjuren vid hornen i positiv anda. Det finns information att få så det lönar sig att utnyttja det.

– Om man grubblar eller funderar över något har Psoriasisförbundet tips om vem det lönar sig att kontakta. Jag har lärt mig av min fru att när man talar om saker blir livet i genomsnitt lättare.

Ihonaika 4/16

Text: Ilona Ruskoaho
Bild: Jari Härkönen