Hoppa till huvudnavigering Hoppa till navigering Hoppa till innehåll Hoppa till sidfoten Hoppa till sidmeny
Paljas alaselkä, jossa psoriasisihottumaa.

Att få vård

Hud- och ledpsoriasis behandlas vid den primära hälsovården om sjukdomen är på en bra vårdbalans. Även de sjukdomar som man har benägenhet till, p.g.a. psoriasis, sköts av den primära hälsovården.

Patienterna som inte har en säker diagnos, utslagen inte lugnar ner sig med lokal vård, om utslagen sprider sig snabbt eller om psoriasisen orsakar svårigheter i vardagliga sysslor skall man ta kontakt med en specialist inom hudsjukdomar.

Om man har något av de ovanstående symptomen kan man börja en systemisk behandling med specialistens lov. Man bör följa behandlingens säkerhet och effekt. Hudsjukdomarnas specialister och reuma specialister börjar och övervakar behandlingen md biologiska mediciner.

De patienter som hör till reuma specialister är de som har färsk inflammation i över fyra leder, ryggradreuma påminnande sjukdom, som inflammatoriska läkemedel och lokala kortisonsprutor inte verkar tillräckligt bra.

Barn eller gravida som insjuknat i hud- eller ledpsoriasis hör till specialsjukvården.

Vårdgaranti

Psoriasis hör till vårdgarantin. Det innebär att patienten ska kunna få kontakt omedelbart med hälsostationen på vardagarna under arbetstid.

Lagen tryggar det att man ska kunna få vård inom en viss tidsperiod. Behovet av vården bestäms av en hälsovårds specialist. Hen måste bedöma behandlingens behov inom tre arbetsdagar från att patienten tagit kontakt. Vid specialhälsovård måste bedömningen om vårdbehov börjas inom tre veckor från att remissen kommit fram. I den grundläggande hälsovården skall patienten få vård inom tre månader från att bedömningen gjorts.

Behovet av vård bedöms på basis av remissen. Om man under behandlingen kommer fram till att patienten behöver sjukhusvård bör detta börjas inom sex månader.