Hoppa till huvudnavigering Hoppa till navigering Hoppa till innehåll Hoppa till sidfoten Hoppa till sidmeny
Nainen näyttää psoriasisihottumaa kyynerpäässään..

Diagnos

Sjukdomsbilden vid psoriasis är individuell. Alla drabbade får inte nödvändigtvis likadana symptom.

En del insjuknade har såväl hud- som ledsymptom, men psoriasis förekommer också ensamt, vilket också psoriasisartrit kan göra. Nagelsymptom förekommer ofta vid såväl psoriasis som psoriasisartrit. Inflammationen kan orsaka kronisk trötthet.

Hudsymptom

Psoriasis kan ge symptom på alla hudområden, men det vanligaste är att armbågar, knän och hårbotten drabbas. Hudsymptomen är tydligt avgränsade. Huden är röd, tjock och fjällar. Klådan kan ibland vara det besvärligaste symptomet.

Symptomen varierar från några fläckar till en utbredd form. Symptomen och svårighetsgraden kan också variera hos samma person under olika tidpunkter. Ibland kan symptomen vara lindrigare eller försvinna helt. En årstidsvariation kan ses i sjukdomsbilden. Symptomen är ofta värre på vintern och lindrigare på sommaren.

Om hudsymptomen är störande eller inte går att hålla i schack med bassalvor från apoteket bör man uppsöka läkare.

Det finns inga laboratorietester för att diagnostisera psoriasis, utan diagnostiken bygger på läkarens specialkunnande och erfarenhet. Förutom att undersöka huden vill läkaren informera sig om tidigare och aktuella sjukdomar och frågar bland annat om levnadsvanor och ärftliga faktorer. Ibland kan man ta en biopsi från huden för att säkerställa diagnosen.

Psoriasisartrit

Symptomen vid psoriasisartrit är stelhet och beröringskänslighet i synnerhet på morgonen samt svullnad och värmekänsla i lederna. Man kan uppleva känslighet för tryck i leder, muskler och senor. Ledinflammationen kan också orsaka korvliknande svullnad i fingrar och tår, ögoninflammationer och nagelförändringar.

Ledsymptomen dyker oftast upp flera år efter hudsymptomen. Ledsymptomen kan också dyka upp samtidigt eller före hudsymptomen.

Vid psoriasisartrit kan små och stora leder på samma sida av kroppen drabbas av inflammationer. Typiskt för sjukdomen är också att de yttersta lederna inflammeras. Dessutom kan sen- och muskelhinnornas fästen inflammeras. Då talar man om entesit.

Det finns inget laboratorietest för att fastställa psoriasisartrit. Man kan använda röntgen-, ultraljuds- eller magnetundersökning för att fastställa diagnosen. Säkrast är att låta en specialist i reumatiska sjukdomar ställa diagnosen psoriasisartrit.

En obehandlad psoriasisartrit kan skada lederna och försämra funktionsförmågan. Det är därför viktigt att så tidigt som möjligt sätta in adekvat behandling av ledsymptomen.