Hoppa till huvudnavigering Hoppa till navigering Hoppa till innehåll Hoppa till sidfoten Hoppa till sidmeny
Paljas yläselkä, jossa psoriasisihottumaa.

Behandlingalternativ

Lokal behandling

En lindrig form av hudpsoriasis sköts med lokal behandling. Bassalvor gör huden mjukare och återfuktar huden. Även om bassalvor i sig inte botar själva sjukdomen, är de en viktig del av basvården vid psoriasis eftersom en torr hud upprätthåller symptomen vid psoriasis. En lämplig bassalva lindrar klådan och ömheten i huden.

Psoriasis på tunna hudområden (ansiktet och hudveck) behandlas med milt eller medelstarkt verkande kortisonsalvor. På övriga hudområden används starkt eller extra starkt verkande kortisonsalvor. Kortisonsalvor ska användas periodvis enligt läkarens anvisningar för att undvika biverkningar.

Kortisonsalvor och D-vitaminsalvor lindrar symptom, dämpar inflammation och lindrar klåda. Efter att den lokala behandlingen upphör, återkommer symptomen oftast rätt snabbt. Med underhållsbehandling två gånger i veckan kan man minska risken för återfall.

Ljusbehandling

Om lokal behandling inte är tillräckligt effektiv eller om symptomen är utbredda, behandlas sjukdomen med UVB- eller PUVA-ljusbehandling. För dessa behandlingsmetoder krävs läkarremiss. Ljusbehandling ger en mer långvarig effekt än lokal behandling.

Ljusbehandling består av ultravioletta strålar som finns naturligt i solljus eller som vi får från ljusbehandlingsapparater. UV-strålningen lindrar inflammationen i huden. En del psoriasisföreningar hyr ut UVB-apparater till personer med vårdremiss.

Psoriasis on oftast värst under vintern och därför reser många som drabbats av en måttlig eller svår psoriasis till söderns sol. Där får man tillräckligt med sol och värme för att lindra hud- och ledsymptomen. Oftast krävs en vistelse på mer än en vecka för att symptomen ska lindras. Det är viktigt att anpassa sitt solande efter sin egen hudtyp. Överdrivet solande ökar dessutom risken för hudcancer, i synnerhet om man bränner sig.

Mera information on hyrning av UVB-lamporna tel. 040 – 9052 543, liittotoimisto@psori.fi

Systembehandling

Vid systembehandling (invärtes behandling) används antingen tabletter eller injektioner. Systembehandlingen avviker från lokal behandling såtillvida att den påverkar hela kroppen och inte enbart det område som drabbats av proriasisfläckar. Av denna orsak används systembehandling endast vid måttlig eller svår psoriasis eller om andra behandlingsmetoder inte gett resultat.

Om antiinflammatoriska läkemedel inte hjälper mot psoriasis och psoriasisartrit, lägger man till invärtes behandling, i första hand metotrexat. Metotrexat lämpar sig som långtidsbehandling. Läkemedlet minskar också risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

Biologiska läkemedel och biosimilarer

Biologiska läkemedel avviker från traditionella syntetiska kemiska läkemedel i fråga om tillverkningssätt och molekylstruktur. Namnet biologiska läkemedel kommer från tillverkningsprocessen, där man använder levande celler. Molekylerna i dessa läkemedel är större än i traditionella läkemedel och de är skräddarsydda för att påverka specifika strukturer i kroppen. De är alltså s.k. målinriktade läkemedel.

Biologiska läkemedel används vid behandling av måttlig och i synnerhet svår psoriasis när annan systembehandling inte har gett tillräckligt gott terapisvar. Det går inte att utifrån läkemedlets administrationssätt avgöra om det är ett biologiskt eller ett traditionellt kemiskt läkemedel. Vid behandling av psoriasis används läkemedel som injiceras, men också kemiska läkemedel, till exempel metotrexat, kan ges som injektioner eller tabletter.

Patentskyddet för vissa biologiska läkemedel som används för att behandla psoriasis håller på att löpa ut, och det betyder att utvecklingen av biosimilarer för behandling av psoriasis pågår. Biosimilarer efterliknar strukturen och verkningssättet hos biologiska läkemedel, men de är inte identiska på samma sätt som traditionella syntetiska läkemedel och deras generika.

Behandling av psoriasisartrit

Psoriasisartrit behandlas vanligen med antiinflammatoriska och antireumatiska läkemedel, och av dessa är biologiska läkemedel de nyaste. Leder och inflammerade senor kan lokalt också behandlas med kortisoninjektioner. Fysisk aktivitet kan lindra smärta och stelhet. Fysioterapeuter ger råd om ledvänlig träning och motionsformer. Motion är medicin för lederna.