Siirry sisältöön

Behandling av psoriasis

Behandlingen av psoriasis har som mål att minimera symtom, förbättra livskvaliteten och bevara arbets- och funktionsförmågan. Behandlingen av psoriasis följer riktlinjerna för god medicinsk praxis.

Sormet raapivat käsivarren ihottumaa.
Sormet raapivat käsivarren ihottumaa.

Behandling av psoriasis

Behandlingen av psoriasis har som mål att minimera symtom, förbättra livskvaliteten och bevara arbets- och funktionsförmågan. Behandlingen följer riktlinjerna för god medicinsk praxis.

Lääkäri kirjoittaa muistilehtiöön.

Tillgång på vård

Psoriasis kan behandlas inom primärvården eller inom specialiserade sjukvården. Psoriasis svårighetsgrad påverkar vilken vårdenhet ansvarar för behandlingen.

Oranssi-valkoisia lääkekapseleita oranssilla tasolla.

Behandlingsmetoder

Det finns flera olika behandlingsmetoder, som varierar från lokalbehandling till systemisk behandling. Bekanta dig med behandlingsmetoder.

Ihminen tekee kuminauhajumppaa vihreä paita päällään. Toinen henkilö ohjaa liikettä.

Fysisk aktivitet och smärtkontroll

Regelbunden motion är centralt vid egenvården av psoriasis, och i all synnerhet psoriasisartrit. Fysisk aktivitet bidrar till att förebygga associerade sjukdomar och främjar en god balans i behandlingen.

Auringon säteitä keltaisella taustalla.

Sola säkert

En del av psoriatiker vårdar sin psoriasis med solljus. Det är viktigt att sola säkert, eftersom för hög exponering för solens ultravioletta strålning ökar risken för hudcancer.