Siirry sisältöön

Nagelpsoriasis

Upp till hälften av dem som insjuknat i hudpsoriasis och 80 procent av dem som insjuknat i psoriasisartrit har olika nagelsymtom.

Bild: Terveysportti, Kustannus Oy Duodecim/Raimo Suhonen.

Kynnet, joissa on psoriasista.
Kynnet, joissa on psoriasista.

Psoriasis på naglar

Upp till hälften av dem som insjuknat i hudpsoriasis och 80 procent av dem som insjuknat i psoriasisartrit har nagelförändringar. Därför bör den som drabbats av psoriasis ta väl hand om sina naglar och regelbundet kontrollera deras tillstånd.

Nagelsymtom kan uppträda endast i fingernaglarna eller i tånaglarna eller i båda. De vanligaste symtomen är runda gropar, fläckar som ser ut som en droppe olja, deformeringar, nagellossning och förtjockning av nageln.

När naglarna är sköra och förtjockade, kan det lätt uppstå en inflammation i nagelvallarna, och den kan orsaka smärta. Nagelbanden och området runt dem kan drabbas av psoriasisutslag.

Kynnet, joissa on psoriasista.
Psoriasis kan göra naglar sköra eller förtjockade. Bild: Terveysportti, Kustannus Oy Duodecim/Raimo Suhonen

Nagelförändringar orsakade av psoriasis påminner ofta om nagelsvampsinfektion. Det är viktigt att ställa rätt diagnos för att kunna behandla naglarna på rätt sätt. Nagelsvamp utesluts oftast med hjälp av ett svampodlingsprov.

Nagelpsoriasis är inte enbart ett kosmetiskt besvär, utan det kan påverka vardagen på många sätt. Förutom nagelförändringar, orsakar tillståndet smärta, vilket kan göra det svårt att använda fingrarna. Smärta i tårna kan göra det svårt att gå.

Vård av naglar

En god grundläggande nagelvård gynnar såväl friska som skadade naglar. Du sköter om dina naglar på samma sätt som torr hud, det vill säga genom att återfukta dem.

Genom att regelbundet smörja dig förebygger du torr hud, förhårdnader, klåda och hudinflammationer. Undvik att smörja mellan tårna eftersom det kan luckra upp huden.

Klipp naglarna så att de är lika långa som fingertopparna. Det är lättast att behandla och klippa naglarna efter tvätt eller bad. Du kan mjuka upp finger- och tånaglarna genom att blötlägga dem i vatten i några minuter. Längre än så är inte önskvärt för att undvika att huden mellan tårna luckras upp.

Torka noggrant mellan tårna efter tvätt. Klipp de mjuka naglarna längs med finger- eller tåspetsen. Nageln har rätt längd när du känner kanten då du trycket på finger- eller tåspetsen.

Kynnet, joissa on psoriasista.
Naglar kan behandlas på samma sätt som torr hud, det vill säga genom att återfukta dem. Bild: Terveysportti, Kustannus Oy Duodecim/Raimo Suhonen

Området runt nageln, nagelbäddar och nagelband kan behandlas med samma receptbelagda lokala behandlingar som psoriasis, till exempel med lösningar avsedda för hårbotten.

Samma systemläkemedel som används vid övriga former av psoriasis är ofta effektiva mot svåra nagelsymtom.

Bra strumpor och skor är en del av den grundläggande fot- och nagelvården. Trånga skor kan skada naglarna. En bra sko ska vara tillräckligt hög och bred framtill och ha gott om rum för både tår och naglar på längden. Skon ska ha cirka 1 cm marginal utöver fotens längd.

Om nagelsymtomen försvårar din vardag eller ditt jobb, bör du uppsöka en läkare. Nagelsymtom tyder ofta på en svårare form av hudpsoriasis eller psoriasisartrit, och därför är det bra att försäkra sig om att sjukdomen behandlas på ett adekvat sätt.

En hudläkare eller reumatolog ansvarar för behandlingen och övervakningen av svåra nagelpsoriasissymtom.

Förtjockade, inflammerade, inåtvända eller sköra naglar eller naglar som håller på att lossna kan kräva behandling hos professionella. Om du känner att egenvården är besvärlig, kan du söka hjälp hos registrerade fotvårdare eller fotterapeuter.

Nagelbehandling och psoriasis

Du kan lacka naglarna på normalt sätt även om de uppvisar psoriasissymtom. Nagellack kan i vissa fall skydda naglarna och förhindra att de skivar sig. Nagellacket ska helst avlägsnas före läkarbesök så att läkaren kan undersöka eventuella nagelsymtom.

Nagelpsoriasis är inget hinder för gellack eller lösnaglar. Det är emellertid viktigt att veta att dessa innehåller akrylater som kan orsaka kontaktdermatit och allergi.

Gellack och lösnaglar ska helst appliceras och avlägsnas hos professionella som har erfarenhet av nagelpsoriasis. Berätta i förväg om din sjukdom för nagelteknologen. Det är också bra att diskutera lagning av naglar med din egen läkare.