Siirry sisältöön

Psoriasis i hårbotten

Hårbotten är ett av de hudområdena där psoriasis oftast förekommer. På denna sidan får du information om psoriasis i hårbotten.

Psoriasisihottumaa niskassa.
Psoriasisihottumaa niskassa.

Psoriasis i hårbotten

Psoriasis kan ge symtom på alla hudområden, men hårbotten är ett av de mest typiska områdena där psoriasissymtom uppträder. Av alla personer med psoriasis har 60–70 procent symtom i hårbotten.

I hårbotten kan psoriasis uppträda som tunna fjäll, rodnad i hårbotten eller som en tjock beläggning, enstaka fläckar eller som eksem över stora hudområden. Ökad känslighet och kraftig fjällning i hårbotten kan också förekomma.

En del upplever fjällningen och klådan i hårbotten som besvärande, medan den hos andra ger ringa besvär. Psoriasis påverkar sällan hårtillväxten eller hårets volym.

Psoriasiseksemen i hårbotten löper ofta längs hårfästet, men ibland drabbas hela hårbotten av eksem. Ett symtom som också kan förekomma är eksem bakom örat som påminner om invers psoriasis: huden rodnar och är sprucken och inflammerad, men fjällar inte nämnvärt. Fjällande örongångar och riklig vaxbildning kan också vara symtom på psoriasis i hårbotten.

Besvären i hårbotten uppträder särskilt på vintern, då luften är torr och kall, det finns lite solljus och man har ofta luva på sig.

Vård av hårbotten

Det är krävande att sköta en psoriasis som drabbat hårbotten. Vården tar oftast mycket tid i anspråk och trots omsorgsfull vård kan symtomen återkomma snabbt.

Om vården blir en onödigt stor belastning eller inte ger effekt, bör man uppsöka en hudläkare. Förutom lokalbehandling behandlas psoriasis också med invärtes behandling.

Vid behandling av psoriasis i hårbotten är hörnstenarna avfjällning med mjukgörande krämer, återfuktning av huden samt läkemedelspreparat.

Behandlingen av psoriasis i hårbotten inleds med att avlägsna fjället med en mjukgörande kräm. På så sätt kommer det egentliga psoriasisdämpande läkemedelspreparatet åt eksemfläckarna.

För att mjuka upp och avfjälla hårbotten används salicylsyrahaltiga produkter eller fettiga baskrämer som masseras in i de områden i hårbotten som täcks av fjäll längs en bena i taget.

Den avfjällande och mjukgörande krämen får ligga kvar i hårbotten i flera timmar eller över natten. Behandlingen kan vid behov upprepas till exempel under två eller tre på varandra följande dagar.

Efter avfjällningen tvättas håret omsorgsfullt utan att skrapa hårbotten. Bästa sättet att få bort oljiga produkter ur håret är att massera in schampot i torrt hår och därefter skölja. Efteråt tvättas håret igen med schampo.  

Det fjäll som lossnat från hårbotten borstas eller kammas bort försiktigt utan att skrapa hårbotten. Fjäll ska inte skrapas från hårbotten mekaniskt, utan vid behov upprepas den avfjällande och mjukgörande behandlingen.

När fjället är avlägsnat kan hårbotten behandlas enligt läkarens anvisningar. Som behandling kan läkaren ordinera en lösning eller gel som innehåller kortison. Vid behandling av psoriasis i hårbotten används oftast medelstarka eller starka kortikoider eller en kombination av kortikoider och D-vitaminderivat.

Läkemedelspreparaten tas enligt läkarens instruktioner och vanligen i 1–4 veckors tid beroende på situation och preparat.

Återfuktning av hårbotten är en viktig del av basvård. Den motverkar torrheten och lindrar klådan och fjällningen. Torrheten kan motverkas med en vattenlöslig, lätt baskräm eller lösning som masseras in i hårbotten före hårtvätt. Krämen får verka medan man tvättar sig eller badar bastu eller också längre om man så önskar.

Det går också att motverka torrheten i hårbotten med emulsionsliknande, lätta baskrämer i stället för schampo.

Ihminen levittää sormella voidetta hiusrajassa olevaan psoriasisihottumaan.
Psoriasiseksemen löper ofta längs hårfästet.

Psoriasis och behandlingar hos frisören

Psoriasis är inget hinder för färg-, permanent- eller andra behandlingar hos frisören. Vissa färg- och permanentmedel kan i själva verket hjälpa till att avlägsna fjäll och därmed vårda hårbotten.

Om hårbotten är sprucken eller inflammerad, ska man låta den läkas före en frisörbehandling. Då är det bra att tvätta håret dagligen.

Det lönar sig att sköta psoriasis i hårbotten noggrant före frisörbesök, så att huden skulle vara i så gott schick som möjligt.

Personen med psoriasis har rätt att få likadan service som alla andra på salongen. Om du planerar en kemisk behandling kan det vara bra att nämna till frisören på förhand att du har psoriasis.