Siirry sisältöön

Olika former av hudpsoriasis

Hudpsoriasis kan orsaka många olika symtom i alla hudområden.

Henkilö istuu jalat ristissä, polvessa ja kyynärpäässä on psoriasisläiskiä.
Henkilö istuu jalat ristissä, polvessa ja kyynärpäässä on psoriasisläiskiä.

Olika former av hudpsoriasis

Plackpsoriasis är den vanligaste sjukdomsformen. På huden förekommer olika stora fläckar, oftast på armbågar, knän, i korsryggen och hårbotten. Fläckarnas storlek varierar från mindre till handflatestora och till och med större. Fläckarna är täckta antingen av ett mycket tunt eller tjockt lager av fjäll.

Lähikuva kyynärpäästä, jossa on psoriasisihottumaa.

Guttat psoriasis yttrar sig som små fläckar med en diameter på under en centimeter över hela kroppen. Denna droppformade psoriasis bryter vanligen ut efter halsfluss, streptokockangina.

Den här typen av psoriasis som är en följdsjukdom efter halsfluss kan ibland och undantagsvis botas helt. Guttat psoriasis kan påminna om eksem orsakat av barnsjukdomar.

Selkä, jossa on pisarapsoriasista ja kyynärpäät, joissa on psoriasisläiskiä.
Guttat psoriasis. Bild: Terveysportti, Kustannus Oy Duodecim/Raimo Suhonen.

Invers psoriasis förekommer i hudveck, till exempel i naveln, bakom örat, under brösten, i underlivet och i stjärtskåran. Fläckarna är tydligt avgränsade, men tunna, röda och fjällar inte. De kan också vara fuktiga och då kan det vara svårt att skilja dem från svampinfektioner i hudveck.

Taivepsoriasisläiskä kainalossa.
Invers psoriasis. Bild: Terveysportti, Kustannus Oy Duodecim/Raimo Suhonen.

Pustulos psoriasis yttrar sig som små, ytliga, gula varblåsor (pustler) på kroppen. Blåsorna kan orsaka kraftig klåda. Denna typ av psoriasis förekommer vanligen på händer och fotsulor, men vid en svår form kan de också breda ut sig över hela kroppen.

Läs också: PPP d.v.s pustulosis palmoplantaris

Erytrodermisk psoriasis är en sällsynt och svår form av psoriasis med utbredda hudsymtom (på mer än 75 procent av huden) eller över hela kroppen. Den här sjukdomsformen kräver sjukhusvård.