Siirry sisältöön

Behandlingsmetoder

Psoriasis behandlingsmetod väljs på grund av symtom och deras svårighetsgrad. Patientens livssituation påverkar också behandlingsmetoden.

Erilaisia lääketabletteja vaaleankeltaisella tasolla.
Erilaisia lääketabletteja vaaleankeltaisella tasolla.

Behandlingsmetoder

Lokalbehandling

Lokalbehandling, det vill säga medicinska krämer och lösningar, räcker oftast för att behandla en lindrig form av psoriasis. Bassalvor är dessutom en viktig del av grundläggande hudvård. De botar inte sjukdomen, men gör huden mjukare och återfuktar den. En lämplig bassalva lindrar bland annat klåda och ömhet i huden.

Medicinska krämer används i kurer enligt läkarens ordination. Genom att använda dem i kurer undviker man deras eventuella biverkningar.

På tunna hudpartier såsom i ansiktet och i hudveck används vanligen milda eller medelstarka kortisonsalvor. På andra hudpartier används oftast starka eller extra starka kortisonsalvor. Lokalbehandling kan förutom kortison även innehålla andra verksamma ämnen, till exempel D-vitaminderivat.

Fysisk aktivitet och övrig egenvård

Hälsosamma levnadsvanor såsom regelbunden motion, tillräckligt med sömn och vila, stresskontroll och hälsosamma matvanor är en viktig del av egenvården vid psoriasis och hjälper till att förhindra andra sjukdomar.

Läs mer om fysisk aktivitet.

Ljusbehandling

Hudpsoriasis kan behandlas med UVB- eller PUVA-behandling om lokalbehandling inte ger tillräckligt terapisvar. Ljusbehandling består av ultraviolett strålning som lindrar inflammationen i huden.

Ljusbehandling kan användas om hudsymtomen är utbredda och den drabbades hudtyp tål UV-strålning. Ljusbehandling ges vanligen i serier om 15–20 behandlingsgånger i en ljusbehandlingsapparat. Ljusbehandling kräver alltid en remiss från läkare.

Solen ger också ultraviolett strålning. En del av dem som drabbats av psoriasis behandlar sina symtom i solen, till exempel genom att resa på solsemester på vintern.

Det är viktigt att sola säkert och i enlighet med sin egen hudtyp utan att bränna huden. För hög exponering för UV-strålning ökar risken för hudcancer.

Läs mer om hur man solar säkert.

Systembehandling

Vid systembehandling (invärtes behandling) används antingen tabletter eller injektioner. De påverkar hela kroppen och hjälper till att dämpa den inflammation i kroppen som psoriasissjukdomen orsakar.

Systembehandling används när andra vårdmetoder inte ger tillräckligt gott terapisvar eller inte kan användas. Många systembehandlingar är effektiva både mot hudpsoriasis och psoriasisartrit.

Det primära läkemedlet är i allmänhet metotrexat. Det lämpar sig som långtidsbehandling. Lindrig psoriasisartrit kan även behandlas med anti-inflammatoriska läkemedel eller kortison i kurer. Andra läkemedel som används är bland annat acitretin och cyklosporin.

Svår hudpsoriasis och psoriasisartrit behandlas med biologiska läkemedel administrerade som injektioner när traditionella läkemedel inte ger terapisvar. Biologiska läkemedel skiljer sig från traditionella kemiska läkemedel såtillvida att de tillverkas av levande celler. Biologiska läkemedel som används mot psoriasis är bland annat adalimumab, etanercept och infliximab.

För biologiska läkemedel vars patentskydd har löpt ut, har man utvecklat liknande, utbytbara läkemedel med samma verksamma ämne. Dessa läkemedel kallas biosimilarer. Biosimilarer är lika effektiva och säkra som de ursprungliga läkemedlen.