Siirry sisältöön

Fysisk aktivitet och smärtkontroll

Fysisk aktivitet är en viktig del av egenvården vid psoriasis. Den bidrar också till att förebygga associerade sjukdomar.

Ihminen tekee kuminauhajumppaa vihreä paita päällään. Toinen henkilö ohjaa liikettä.
Ihminen tekee kuminauhajumppaa vihreä paita päällään. Toinen henkilö ohjaa liikettä.

Fysisk aktivitet är en del av vården

Fysisk aktivitet är en viktig del av vården vid psoriasis. Den bidrar också till att förebygga associerade sjukdomar.

Regelbunden motion är centralt vid egenvården av psoriasis, och i all synnerhet psoriasisartrit. Fysisk aktivitet bidrar till att förebygga associerade sjukdomar och främjar en god balans i behandlingen.

För personer som insjuknat i psoriasisartrit är regelbunden, mångsidig och måttligt belastande fysisk aktivitet det viktigaste sättet att upprätthålla funktionsförmågan i stöd- och rörelseorganen. Motion är det bästa sättet att ta hand om sina leder, och den bidrar till att förhindra funktionsnedsättning.

Motion hjälper till att bevara och förbättra rörelseomfånget i leder, stärka muskler runt leder, sträcka spända muskler, minska smärta och upprätthålla funktionsförmågan och den fysiska konditionen. Minsta lilla rörelse i lederna får vätskorna i lederna att cirkulera, vilket hjälper till att lindra smärta.

Fysisk aktivitet förebygger och dämpar också samsjukligheten vid psoriasis, till exempel hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes. Läs mer om associerade sjukdomar.

Fysisk aktivitet

  • förbättrar hjärt- och kärlhälsan
  • sänker blodtrycket
  • höjer det goda HDL-kolesterolet i blodet och sänker det dåliga LDL-kolesterolet
  • förbättrar sockerbalansen i blodet
  • minskar risken att insjukna i depression och förbättrar humöret
  • hjälper viktkontrollen.

Hur ska jag röra på mig?

Personer som insjuknat i psoriasis kan i regel följa allmänna motionsrekommendationer.

UKK-institutets motionsrekommendation består av:

Minst 2,5 timmar rask motion i veckan

Utöva en halv timme uthållighetsmotion som är lätt eller gör dig lite andfådd nästan dagligen. Även dagliga sysslor hjälper till att bevara funktionsförmågan. Varje steg har betydelse! Förutom vardagsmotion är följande grenar lämpliga: promenader, stavgång, simning, vattengympa, gymnastik, skidåkning och cykling.

Samma hälsoeffekter får du under kortare tid om du ökar intensiteten till ansträngande. Motionen anses vara ansträngande om du har svårt att prata på grund av andfåddhet. En lämplig mängd ansträngande motion i veckan är en timme och femton minuter.

Muskelkonditionsträning minst två gånger per vecka

Lätt motion och pauser i stillasittandet så ofta som möjligt

Tillräckligt med sömn och vila

Läs mer på UKK-institutets webbplats.

När leder och senor är inflammerade, är det bra att varva en lämplig mängd lätt motion med vila. Lätt motion är att rekommendera också i inflammationsfasen eftersom den upprätthåller ledernas funktion och minskar smärta. När inflammationen lugnat sig, kan du gradvis börja öka belastningen och röra på dig mer mångsidigt.

Börja träna måttligt och med små steg och öka belastningen gradvis. Testa olika grenar så att du hittar det som passar dig. Vid behov kan du söka hjälp hos experter för att komma igång, exempelvis hos en fysioterapeut, motionsrådgivare eller personlig tränare.

Webbinaren on fysisk aktivitet och smärtkontroll (välj svensk undertext)