Siirry sisältöön

Sola säkert

Hos en del människor kan solljus lindra psoriasissymtom effektivt. Det är viktigt att sola säkert, så att risken för hudcancer är så låg som möjligt.

Kuvitus, jossa on auringonsäteitä.
Kuvitus, jossa on auringonsäteitä.

Ultraviolett strålning lindrar symtom

Solljus lindrar ofta psoriasissymtom effektivt, eftersom ultraviolett strålning dämpar den inflammation i kroppen som orsakar psoriasissjukdomen. Hos en del kan psoriasissjukdomen hålla sig borta i flera månader efter vistelse i solen.

Psoriasissymtomen är oftast värst under vintern, och därför väljer en del drabbade att vintertid resa till platser där solen och ljuset lindrar symtomen.

Det är viktigt att sola säkert och enligt sin egen hudtyp. För hög exponering för solens ultravioletta strålning ökar risken för hudcancer, i synnerhet om huden bränns. Vid doseringen av solljus är det viktigt att ta hänsyn till den egna hudens ljuskänslighet.

Solen stimulerar D-vitaminproduktionen i kroppen, vilket är viktigt för hälsan. Du behöver emellertid inte sola för att få vitamin D. På sommaren räcker det att du får sol under cirka 15 minuter på ett hudområde som är lika stort som dina armar.

Skydda sig mot solens skadliga effekter

UV-indexet anger mängden skadlig strålning från solen med en siffra. Mängden strålning påverkas framför allt av vilken plats på jorden du befinner dig, årstiden och tiden på dygnet. Ju högre UV-indexet är, desto bättre måste du skydda dig mot solen.

Läs mer om UV-index: Meteorologiska institutet

Det bästa sättet att skydda sig mot solljusets skadliga effekter är att klä sig i lämpliga kläder, undvika att sola mitt på dagen och att använda solskyddsmedel och solglasögon.

Det är viktigt att känna till sin egen hudtyp, det vill säga hur mycket UV-strålning huden tål och välja solskyddsmedel enligt sin egen hudtyp. Efter vintern är det särskilt viktigt att börja sola med måtta.

Hudtyper

HudtypBeskrivningKännetecknande dragHudens eget skydd i minuter *
IOfta fräknar, rött hår.Blir inte brun, bränns mycket lätt.5–10
IILjus hud och ljust hår, lite fräknar.Blir svagt brun, bränns lätt.10–20
IIILjusbrun/beige, ofta brunt hår.Blir gradvis brun, bränns relativt lätt.20–30
IVMörk hud och mörkt hår.Blir lätt brun, bränns ibland, tål UV-strålning relativt väl.30–40
V-VIBrun och svart hud.Bränns inte, tål UV-strålning väl.
* Med hudens eget skydd avses den tid som du kan vistas i starkt solsken utan skydd utan att huden tar skada.

När du köper solskyddsmedel, kontrollera att det innehåller ett högt skydd både mot UVA- och UVB-strålning.

Du kan använda din egen handflata för att dosera rätt mängd solskyddsmedel. En handfull räcker till att smörja in hela kroppen. För att få det skydd som utlovas på solskyddsmedelsförpackningen ska du applicera ett jämnt och ordentligt lager av medlet på huden.

Skyddsmedlet ska appliceras på huden ungefär 30 minuter före solbad. Om du simmat, svettats eller torkat dig, bör du applicera ett nytt lager solskyddsmedel. Notera att UV-strålningen är som starkast klockan 11–15.

Skydda ditt ansikte med en hög solskyddsfaktor (50+) och använd hatt vid behov.

Kom ihåg att solen kan bränna också om den gömmer sig bakom ett moln och genom vatten. Ungefär 90 procent av UV-strålningen tränger igenom ett tunt lager av moln.

Solbränna skyddar inte mot solens skadliga effekter även om en solbränd hud inte bränns lika lätt som en hud som inte varit utsatt för solljus. Solbrännan motsvarar i bästa fall endast en solskyddsfaktor på 4.

Psoriasis och solning

Solljusbehandling av psoriasis genomförs med måtta och enligt egen hudtyp. Inled solningen genom att försiktigt vänja huden vid solljuset. Öka därefter exponeringen med måtta. Sluta sola när psoriasissjukdomen har lugnat sig.

Solljuset tränger inte in genom fjäll. Avlägsna fjällagret före solning med salicylpreparat eller med feta bassalvor som finns på apotek.

En del läkemedel gör huden känslig för solen. Om du har för avsikt att behandla din psoriasis med solen, diskutera din läkemedelsbehandling med din läkare i förväg. Gör inte ändringar i behandlingen på eget bevåg för att du ska sola. Medicinska krämer ska inte användas vid vistelse i solen.

Du kan lindra dina hudsymtom genom att applicera baskrämer på huden efter solning. Du kan även tvätta huden med bassalva istället för tvål.

Det är viktigt att du har koll på vätske- och saltbalansen när du vistas i solen. Det är också en del av god hud- och kroppsvård. Undvik helst alkohol eftersom alkohol försämrar ämnesomsättningen, torkar ut huden och kan göra dig känslig för solljus.

UVB-strålningen är som mest effektiv mot psoriasis:

  • på vintern på båda sidorna av ekvatorn, till exempel på Kanarieöarna, i Thailand, Afrika och Sydamerika
  • på sommaren i Medelhavsområdet

Kontrollera UV-indexet för resmålet före resan så att du på ett adekvat sätt kan skydda dig mot den skadliga strålningen.