Hoppa till huvudnavigering Hoppa till navigering Hoppa till innehåll Hoppa till sidfoten
Psoriasisliiton maailman psoriasispäivän 2018 kampanjakuva jossa nainen ui uima-altaassa
08.10.
2018

Kampanjen på Internationella psoriasisdagen utmanar simhallarna

Internationella psoriasisdagen firas den 29 oktober. Psoriasisförbundet utmanar tillsammans med Finlands Simundervisnings- och Livräddningsförbund simhallar och spaanläggningar att delta i kampanjen med temat ”Psoriasis smittar inte. Inte ens i vatten.”

Nästan 60 procent av dem som svarade på Psoriasisbarometern 2017 uppskattade att de på grund av sin psoriasis låtit bli att göra saker som de velat göra. En av sakerna som lämnas bort, som medlemmarna lyfte fram i sina öppna kommentarer i Psoriasisbarometern, var simhallsbesök.

– Många som har psoriasis undviker simhallar eftersom man är rädd för att bli uttittad eller få tråkiga kommentarer. Vi vill lyfta fram att psoriasis är en inflammatorisk långtidssjukdom som inte smittar. Var och en måste ha rätt och möjlighet att röra på sig – även i simhallen, säger verksamhetsledare Sonja Bäckman från Psoriasisförbundet.

Psoriasisförbundet och dess lokalföreningar bedriver under hela oktober tillsammans med Finlands Simundervisnings- och Livräddningsförbund kampanjen Psoriasis smittar inte. Inte ens i vatten. Målet med kampanjen är att öka simhallsanvändarnas medvetenhet om psoriasis och på detta sätt minska de fördomar som psoriatiker möter.

– Vi hoppas att simhallarna och spaanläggningarna modigt förmedlar budskapet, eftersom simfärdighet och simglädje är något som alla bör få ta del av. Sunda levnadsvanor, inklusive motion, stödjer även en god vård av psoriasis, säger Kristiina Heinonen, verksamhetsledare för Finlands Simundervisnings- och Livräddningsförbund.

Hyvingebon Maija Hietala som uppträder på kampanjaffischerna har själv haft psoriasis i över 15 år. Hon gick med i kampanjen utan att tveka, eftersom hon vill uppmuntra alla psoriatiker att söka kamratstöd och kräva adekvat vård inom hälso- och sjukvården.

– Psoriasis är inget att skämmas för, utan något som man måste prata om. Sjukdomen får inte heller stoppa oss från att göra det vi vill göra, säger Hietala.

IFPA, takorganisationen för psoriasisförbund i hela världen, organiserar den Internationella psoriasisdagen den 29 oktober varje år. Målet med dagen är att öka medvetenheten om psoriasis.

I Finland ansvarar Psoriasisförbundet för kampanjen. I år är förbundets samarbetspartner Finlands Simundervisnings- och Livräddningsförbund rf samt läkemedelsbolagen AbbVie, Celgene, Janssen, Lilly och Novartis.

Senaste informationen om evenemanget (på finska).

 

Mer information:

Verksamhetsledare Sonja Bäckman, Psoriasisförbundet
tfn 040 827 2106, sonja.backman@psori.fi

Verksamhetsledare Kristiina Heinonen, Finlands Simundervisnings- och Livräddningsförbund
tfn 040 521 3282, kristiina.heinonen@suh.fi

Kampanjmaterial och intervjuförfrågningar till Maija Hietala m.m.:

Kommunikationschef Susanna Kaaja, Psoriasisförbundet
tfn 050 325 2072, susanna.kaaja@psori.fi