Hoppa till huvudnavigering Hoppa till navigering Hoppa till innehåll Hoppa till sidfoten
Psorikaveri-kampanjakuvassa ihmiset ovat yhdessä kahvilla pöydän ympärillä.
03.03.
2022

Kom med i vårt glada gäng – bli volontär!

Göra saker tillsammans, kamratstöd, ny information, vänner och erfarenheter. Frivilligarbete i psoriasisföreningen erbjuder allt detta – och mycket mer. Läs tips från våra volontärer och kom med!

Kan frivilligarbete i psoriasisföreningen vara något för dig? Vill du använda dina styrkor för att hjälpa personer som lider av psoriasis eller lära dig något helt nytt?

I denna artikel berättar fyra volontärer från psoriasisföreningar, Kari, Kristel, Merja och Salla, om sina egna erfarenheter och ger tips till intresserade. Om frivilligarbete låter intressant, fyll i och skicka blanketten här nedan så kontaktar vi dig.

Psoriasisförbundet består av 38 psoriasisföreningar som arbetar med ideella krafter runt om i Finland. Föreningarna och de volontärer som arbetar i dem arrangerar olika aktiviteter för personer som lider av psoriasis och deras närstående, såsom föreläsningar, kamratgrupper, utflykter, rekreation och motion.

Föreningarna har också många olika volontärsuppgifter. Någon leder verksamheten som föreningsordförande, en annan leder motionsgrupper, en tredje ansvarar för sociala medier och en fjärde brygger kaffe vid träffar.

Föreningarna har också många olika volontärsuppgifter.

En del av volontärerna har arbetat i föreningarna redan under en längre tid, medan andra nyligen har lockats med.

– För ett par år sedan deltog jag av ren nyfikenhet i en rekreationskväll. Samtidigt lärde jag mig känna ordföranden i vår förening, Ritva, och blev medlem. Ritva frågade sedan om jag ville komma med i verksamheten, och för närvarande är jag sekreterare och ansvarar för sociala medier i vår förening, berättar Salla Karala från Norra Birkalands psoriasisförening.

– Jag hade under flera års tid varit med i föreningen endast som betalande medlem tills jag en gång bestämde mig för att delta i en simhallsträff som föreningen arrangerade. Det var där jag blev intresserad av att vara delaktig i verksamheten, säger i sin tur Kari Rasalahti från Norra Kymmene psoriasisförening.

Genom frivilligarbete kan man hjälpa andra men samtidigt även själv få mycket, berättar volontärerna.

– Det bästa med föreningen är enligt mig kamratverksamheten. Att göra saker tillsammans, umgås och uppleva. Samtidigt tar man hand om sig själv och får ta del av ny information, erfarenheter och uppmuntran, tänker Merja Puolanne-Törmälä från Norra Österbottens psoriasisförening.

Det bästa med föreningen är enligt mig kamratverksamheten.

– Jag har bekantat mig med nya människor, såväl genom rekreationskvällar som utbildningar samt så klart fått kamratstöd, fortsätter Salla Karala.

– Som volontär har jag fått arbeta med det jag tycker om. Som kassör i föreningen har jag också fått upprätthålla mina bokföringskunskaper, berättar i sin tur Kristel Jäntti från Vasanejdens psoriasisförening.

Som volontär har jag fått arbeta med det jag tycker om.

Volontärerna uppmuntrar personer som lider av psoriasis att komma med och önskar nya människor varmt välkomna. Samtidigt får man möjligheten att själv påverka föreningens verksamhet.

– Det behövs alltid nya synvinklar och idéer! Vi har en bra sammanhållning i vår förening, och alla arbetar för den gemensamma nytta efter egna resurser, uppmuntrar Salla Karala.

Det behövs alltid nya synvinklar och idéer!

– Kom du också med i vårt glada gäng och bidra med dina idéer, uppmuntrar Kari Rasalahti.

Volontärerna betonar att alla kan komma med i verksamheten på det sätt som passar en bäst.

– Föreningen har något för alla, och du kan ge föreningsarbetet den tid du kan. Du kan föreslå något som du redan kan eller något som du skulle vilja lära dig. Alla kunskaper är viktiga, säger Merja Puolanne-Törmälä.

– Rädslan för att på en gång behöva ta på sig ett stort ansvar är obefogad. Om du är sugen på att bidra med något så finns det alltid något som passar alla. Men det är inte det viktigaste utan viktigare är att du får kamratstöd, umgänge och känner att du inte är helt ensam med din sjukdom, betonar Kristel Jäntti.

Intresserad?

Du är välkommen till din lokala psoriasisförening som volontär! Fyll i blanketten så kontaktar din lokala koordinator dig. Du får information om olika volontärsuppgifter i din region som kan vara intressanta för just dig.

Kom med och bli volontär!