Må bättre med hjälp av kamratstöd
Många vet av egen erfarenhet hur svårt det är att ändra sin livsstil permanent. För dem som ingår i gruppen Vertaistervarit kommer kraften till förändring från stödet från de andra i gruppen.
Text: Helinä Kujala
Bild: Ester van Dam
Må bättre med hjälp av kamratstöd
Man ska inte stirra för mycket på siffrorna på vågen utan i stället fästa uppmärksamhet vid allmäntillståndet. Vad allt klarar jag av att göra, är jag nöjd med mitt liv?
Detta anser 68-årige Juhani Aamuvuori från Brahestad som fick stöd för sina tankar i gruppen Vertaistervarit.
Vertaistervarit är ett projekt som Psoriasisförbundet koordinerar och som eftersträvar att främja hälsa och välbefinnande med hjälp av kamratgruppsverksamhet i Norra Österbotten. I grupperna delar man med sig av sina erfarenheter och får tips och uppbackning av andra för sin livsstilsförändring.
Grupperna träffas en gång i veckan under åtta veckors tid under ledning av utbildade kamratstödsledare. Deltagarna kommer även från andra organisationer än Psoriasisförbundet.
Tankarna kretsar kring viktkontroll
Juhani Aamuvuori deltog i Helmitervarit, den grupp på sex personer som startade i februari (helmikuu på finska). I gruppen talades det mycket om viktkontroll. Även Aamuvuori nämner den som en av orsakerna till att han gick med.
– Vikten är inget problem för mig, men det skulle inte störa om jag lyckades gå ner några kilo.
Vertaistervarit är ändå inga bantningsgrupper, utan syftet är att få till stånd permanenta hälsofrämjande förändringar.
– Tanken är att ta små steg framåt i taget. Givetvis kommer vi inte att hindra att någon går ner i vikt, men vi vet också att det bara behövs små livsstilsförändringar för att det ska ske, betonar projektets koordinator Mari Saukkoriipi från Psoriasisförbundet.
Ett steg är att hitta ett mål som passar ens egen livssituation. Det ska helst vara mer konkret än att ”öka mängden motion” eller ”äta mer grönsaker än tidigare”.
– Vi rekommenderar att deltagarna väljer en konkret handling – att ta en 15 minuters promenad tisdagar och fredagar eller att alltid i samband med sin lunch äta tomat och gurka, ger Saukkoriipi som exempel.
Tips och kampanda
Tanken var att Vertaistervarit-deltagarna skulle träffas öga mot öga i sina grupper, men på grund av coronapandemin flyttades träffarna till webben. Projektchef Anne Savuoja är nöjd över att projektet ändå inte sköts på framtiden.
– Deltagarna gick snabbt över till webbläge, men vi har blivit tvungna att anpassa verksamheten ganska mycket. Den ursprungliga tanken var att gruppmedlemmarna även skulle göra något tillsammans, till exempel besöka gym eller genomföra promenadträffar, berättar Savuoja.
Grupperna har ändå varit aktiva också på webben. En del grupper har till exempel kokat grönsakssoppa som gemensamt projekt och delat med sig av sina recept till varandra.
Det faktum att Vertaistervarit-ledarna inte är proffs ses enligt Savuoja och Mari Saukkoriipi som ett värde i sig.
– Tillsammans med ledaren kan man till och med beklaga sig över hur svårt det är att ta sig ut när man är trött efter jobbet. En annan kan då svara att hen först brukar pusta ut en stund och sedan ta en liten promenad. Vi delar med oss av våra erfarenheter och kunskaper till varandra, beskriver Saukkoriipi.
Det faktum att Vertaistervari-ledarna inte är proffs är ett värde i sig.
Vertaistervarit-verksamheten fortsätter i höst i Uleåborg, där två grupper kommer att träffas ”live”. I nästa år är det dags att börja implementera verksamheten.
Juhani Aamuvuori säger att det var nyttigt att delta i gruppen. Även om viktminskningen inte var huvudsaken, blev han av med några kilo.
På köpet fick han dela erfarenheter med andra, till exempel observera flyttfåglar på våren och inse naturens betydelse för välbefinnandet.
– Hälsa handlar inte enbart om att röra på sig tillräckligt eller att äta rätt, utan om livskvaliteten i ett bredare perspektiv. Jag rekommenderar absolut att delta, säger han uppmuntrande.
“Den tände på riktigt en gnista hos mig”
“En härlig grupp, massor med nya recept och många nya vänner”, sammanfattade en av deltagarna i Vertaistervarit-gruppen i sin utvärdering av kursen. ”Den tände på riktigt en gnista hos mig”, uppgav en annan.
Även gruppledare Merja Puolanne-Törmälä och hennes ledarkumpan Eija Kärkkäinen som ledde den Tammitervarit-grupp som startade i januari (tammikuu på finska) fick beröm från deltagarna.
– Vår grupp blev väl sammansvetsad och stämningen i gruppen var förtroendeingivande och uppmuntrande, säger Puolanne-Törmälä.
Ledarna sköt in en del aktiviteter i webbträffarna i form av pausgympa, asahi-stunder och virtuella skogspromenader. Mellan träffarna fortsatte deltagarna att dela idéer på Whatsapp.
Puolanne-Törmälä berättar att kursen också fick henne själv att inse hur stor betydelse sömn och vila har för hälsan.
– Jag har också börjat fästa uppmärksamhet vid fiberhalten i olika brödsorter och hjärtmärket på margarinförpackningen. Och man kan alltid äta mer grönsaker!
Texten har publicerats i Ihon aika 3/2021. Om du inte ännu får tidningen hemma, bli medlem, och du får tidningen som medlemsförmån, eller prenumerera Ihon aika.