Bra mat, tack!

Hälsosam och mångsidig kost hjälper oss att upprätthålla kroppens immunförsvar. Därför bör vi vara noggranna med vad vi väljer att ha på vår tallrik.

Text: Helinä Kujala
Bild: Shutterstock

Pöydällä on lautanen, jossa on terveellistä ruokaa, kuten kasviksiä, siemeniä ja keitetty kananmuna.

Bra mat, tack!

Vilka födoämnen borde en person som insjuknat i psoriasis undvika och vilka borde hen prioritera? Näringsexpert, specialforskare Heli Kuusipalos svar är tydligt: en mångsidig, hälsosam kost är tillräcklig.

Psoriasis kan inte behandlas med kost, vilket man bland annat kan göra vid celiaki. Kosten berörs inte i God medicinsk praxis-rekommendationerna för psoriasis eftersom det inte finns några vetenskapliga belägg för dess inverkan på psoriasis.

– Kosten borde stöda kroppens immunförsvar. Om en person drabbats av en sjukdom och immunförsvaret dessutom kollapsar, är det givet att hälsan försämras, säger Kuusipalo, som arbetar på Institutet för hälsa och välfärd.

Kosten borde stöda kroppens immunförsvar. Om en person drabbats av en sjukdom och immunförsvaret dessutom kollapsar, är det givet att hälsan försämras.

Den kost som Kuusipalo rekommenderar grundar sig på de allmänna kostrekommendationerna som Statens näringsdelegation senast publicerade år 2014. I rekommendationerna utgör grönsaker, bär och frukt, baljväxter samt fullkornsspannmål grunden för vår kost. Till en hälsosam kost hör dessutom bland annat fisk, vegetabiliska oljor, nötter och frön samt mjölkprodukter.

Tre hörnstenar

För att kroppens immunförsvar, eller immunsystem, ska fungera på bästa sätt, rekommenderar Heli Kuusipalo att vi fäster uppmärksamhet vid tre saker. För det första behöver vi goda fetter. Goda källor är vegetabiliska oljor, fisk samt nötter och frön.

Den andra viktiga gruppen är färggranna grönsaker som ger såväl antioxidanter som flavonoider. Produkter från växtriket innehåller dessutom vitaminer och mineralämnen.

Om kosten förjer rekommendationerna, behövs inga kosttillskott förutom vitamin D.

För det tredje behöver vi kostfibrer. Det rekommenderade in-taget för vuxna är 25–30 gram om dagen. Fibrer finns i fullkornsspannmål och baljväxter såsom ärter och bönor, samt i linser, frön, nötter och mandlar.

– En portion gröt kan innehålla upptill fem gram fibrer. För motsvarande mängd fibrer måste man äta fem morötter.

Fibrer är mycket viktiga för de goda tarmbakterierna och därmed för immunförsvaret. Tarmbakterierna har på senare år varit föremål för ivrig forskning, och de har konstaterats ha samband bland annat med övervikt, psyket och utvecklingen av allergier.

Olja för lederna, vitaminer för huden

Leder gynnas i synnerhet av goda fetter. Vi bör äta minst två matskedar vegetabiliska fetter eller växtoljebaserat margarin om dagen. Goda fetter är, precis som vitaminer, viktiga också för huden. Klassiska ”hudvitaminer” är A-, E-vitaminer samt många av de vitaminer som hör till gruppen B-vitaminer.

– Hudens välbefinnande påverkas självfallet också av det allmänna näringstillståndet samt av goda proteiner. Protein fås förutom från kött, främst från mjölkprodukter, fisk och nya produkter baserade på växtprotein.

Om kosten följer rekommendationerna, behövs inga kosttillskott förutom vitamin D.

Heli Kuusipalo har föreläst om kosten för personer insjuknade i psoriasis på solbetonade anpassningsträningskurser.

– Det är ofta befriande för folk att höra att man klarar sig med en normal mångsidig kost. En viktig aspekt är också att ha rätt måltidsrytm, det vill säga att äta regelbundet flera gånger om dagen.

Det är ofta befriande för folk att höra att man klarar sig med en normal mångsidig kost.

Kuusipalo berättar att hon bland annat brukar ge följande tips till kursdeltagarna: Även om du äter samma mat som tidigare, dela upp den på fyra eller fem måltider och lägg till ytterligare ett äpple på din matsedel. Lätta mellanmål kan också räknas som en måltid.

En del av dem som insjuknat i psoriasis berättar att de fått lindring när de slutat äta vissa födoämnen. Kuusipalo säger att hon alltid respekterar patienternas egna erfarenheter. Om man helt utesluter något ur sin kost, vore det ändå bra att be någon med utbildning inom kost- och näringslära att kolla upp den nya kosthållningen.

Ändringar i kosten kan påverka hälsan på sikt. Om en person säger att hen genast mår mycket bättre efter att ha uteslutit vissa matvaror, frågar sig Kuusipalo hur läget ser ut efter ett par, tre månader.

– Förstås kan en persons mående snabbt förbättras om hen till exempel har laktosintolerans eller om hen har börjat äta mer hälsosamt efter att tidigare ha ätit för mycket socker eller fett.

Texten har publicerats i Ihon aika 2/2020. Om du inte ännu får tidningen hemma, bli medlem, och du får tidningen som medlemsförmån, eller prenumerera Ihon aika.