Siirry sisältöön

Liikunta ja kivunhallinta

Liikunta on keskeinen osa psoriasiksen hoitoa. Se helpottaa oireita ja auttaa ehkäisemään muiden sairauksien puhkeamista.

Ihminen tekee kuminauhajumppaa vihreä paita päällään. Toinen henkilö ohjaa liikettä.
Ihminen tekee kuminauhajumppaa vihreä paita päällään. Toinen henkilö ohjaa liikettä.

Liikkuminen on osa hoitoa

Säännöllinen liikunta on keskeinen osa psoriasiksen, erityisesti nivelpsoriasiksen omahoitoa. Liikunta auttaa myös ehkäisemään psoriasiksen liitännäissairauksia ja edistää niiden hyvää hoitotasapainoa.

Nivelpsoriasista sairastavilla säännöllinen, monipuolinen ja kohtuukuormitteinen liikunta on tärkein keino pitää yllä tuki- ja liikuntaelimistön toimintakykyä. Liikunta on oleellinen osa nivelten hoitoa, ja sen avulla voidaan ehkäistä toimintakyvyn alenemista.

Liikunta auttaa säilyttämään ja parantamaan nivelten liikelaajuuksia, vahvistaa niveliä ympäröiviä lihaksia, venyttää kireitä lihaksia, vähentää kipuja sekä ylläpitää toimintakykyä ja fyysistä kuntoa.

Kevytkin liike ja nivelten liikuttelu saa nivelten nesteet kiertämään, mikä auttaa lievittämään kipua.

Liikkuminen ennaltaehkäisee ja hoitaa myös monia psoriasiksen liitännäissairauksia, kuten sydän- ja verisuonisairauksia ja diabetesta. Lue lisää liitännäissairauksista.

Liikkuminen

  • parantaa sydämen ja verisuonten kuntoa
  • alentaa verenpainetta
  • nostaa veren hyvää HDL-kolesterolipitoisuutta ja alentaa huonoa LDL-kolesterolipitoisuutta
  • parantaa veren sokeritasapainoa
  • pienentää masennukseen sairastumisen riskiä ja kohottaa mielialaa
  • auttaa painonhallinnassa.

Miten kannattaa liikkua?

Pääsääntöisesti psoriasista sairastavat voivat noudattaa yleisiä liikkumisen suosituksia.

UKK-instituutin liikkumisen suositus sisältää:

Ainakin 2,5 tuntia aerobista liikuntaa viikossa

Harrasta kevyttä tai hieman hengästymistä aiheuttavaa kestävyystyyppistä liikuntaa puoli tuntia lähes päivittäin. Jo päivittäisten askareiden suorittaminen tukee toimintakyvyn säilymistä.

Jokaisella askeleella on merkitystä! Arkiliikunnan lisäksi sopivia lajeja ovat kävely, sauvakävely, uinti, vesijumppa, vesijuoksu, voimistelu, hiihto ja pyöräily.

Samat terveyshyödyt saa lyhyemmässä ajassa, jos kasvattaa liikkumisen tehoa rasittavaksi. Liikkuminen katsotaan rasittavaksi, kun puhuminen on vaikeaa hengästymisen takia. Rasittavaa liikuntaa tarvitaan tunti ja 15 minuuttia viikossa.

Vähintään kahdesti viikossa lihasvoimaharjoittelua

Kevyttä liikuskelua ja paikallaanolon tauottamista mahdollisimman usein

Unta ja lepoa riittävästi

Lue lisää UKK-instituutin verkkosivuilta.

Kun nivelet ja jänteet ovat tulehtuneet, on hyvä vuorotella sopivassa suhteessa kevyttä liikkumista ja lepoa. Kevyt liikkuminen kannattaa tulehdusvaiheessakin, sillä se ylläpitää nivelten toimintakykyä ja vähentää kipuja. Kun tulehdus on rauhoittunut, voi vähitellen alkaa lisätä kuormitusta ja monipuolisuutta liikkumiseen.

Aloita liikunta maltillisesti pienin askelin ja lisää vähitellen kuormitusta. Kokeile erilaisia lajeja, jotta löydät itsellesi sopivan liikuntamuodon.

Tarvittaessa voit hakea tukea liikunnan aloittamiseen ja harrastamiseen asiantuntijoilta, esimerkiksi fysioterapeutilta, liikuntaneuvojalta tai henkilökohtaiselta valmentajalta.

Katso myös webinaari: Liikkumalla kipu hallintaan

Liikuntavinkkejä Ihon aika -lehdessä