Siirry sisältöön

Turvallinen auringonotto

Osa psoriasista sairastavista saa oireisiinsa helpotusta luonnonauringosta. Auringosta on tärkeää nauttia turvallisesti, jotta ihosyöpäriski on mahdollisimman pieni.

Kuvitus, jossa on auringonsäteitä.
Kuvitus, jossa on auringonsäteitä.

Ultraviolettisäteily lievittää oireita

Auringonvalo lievittää usein tehokkaasti psoriasiksen oireita, sillä ultraviolettisäteily hillitsee elimistön tulehdustilaa, joka aiheuttaa psoriasiksen. Osalla sairastavista psoriasis voi pysyä auringossa oleskelun jälkeen poissa useita kuukausia.

Psoriasis oireilee tavallisesti eniten talvisin. Siksi osa sairastavista hoitaa oireitaan esimerkiksi matkustamalla talviaikaan sellaiselle alueelle, jossa valo ja lämpö lievittävät oireita.

Aurinkoa on tärkeää ottaa turvallisesti ja oman ihotyypin mukaan. Liiallinen altistus auringon ultraviolettisäteilylle lisää ihosyövän riskiä, varsinkin, jos iho palaa. Auringonvalon annostelussa on otettava huomioon oman ihotyypin valoherkkyys.

Auringonvalo käynnistää elimistössä D-vitamiinin tuotannon, mikä on terveyden kannalta tärkeää. Aurinkoa ei kuitenkaan tarvitse D-vitamiinin takia erityisesti ottaa. Kesäisin D-vitamiinin kannalta riittää, että aurinkoa saa päiväsaikaan noin 15 minuuttia käsivarsien kokoiselle ihoalueelle.

Suojaudu auringon haitoilta

UV-indeksi kertoo auringon haitallisen säteilyn määrän yhdellä luvulla. Säteilyn määrään vaikuttavat ennen kaikkea sijainti maapallolla sekä vuoden- ja vuorokaudenaika. Mitä korkeampi UV-indeksi on, sitä paremmin auringon haitoilta täytyy suojautua.

Lue lisää UV-indeksistä Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilta.

Auringonvalon haittavaikutuksilta suojaudutaan sopivalla vaatetuksella, välttämällä keskipäivän aurinkoa ja käyttämällä suojavoiteita sekä aurinkolaseja.

On tärkeää tunnistaa oma valoihotyyppi, eli se, paljonko iho kestää UV-säteilyä. Suojavoide valitaan oman valoihotyypin mukaan. Erityisesti talven jälkeen auringossa oleskelu kannattaa aloittaa maltillisesti.

Valoihotyypit

IhotyyppiKuvausPiirteetOmasuoja-aika minuutteina *
IUsein pisamia, punertavat hiukset.Ei rusketu, palaa erittäin helposti.5–10
IIVaalea iho ja hiukset, hiukan pisamia.Ruskettuu vähän, palaa helposti.10–20
IIIRistiverinen, usein ruskeat hiukset.Ruskettuu vähitellen, palaa kohtalaisen helposti.20–30
IVTumma iho ja hiukset.Ruskettuu hyvin, palaa joskus, kestää UV-säteilyä kohtuullisen hyvin.30–40
V-VIRuskea ja musta iho.Ei pala, kestää hyvin UV-säteilyä.
* Omasuoja-aika tarkoittaa aikaa, jonka voi oleskella voimakkaassa auringossa suojautumatta ilman, että iho kärsii.

Kun ostat aurinkosuojaa, tarkista, että se sisältää korkean suojan sekä UVA- että UVB-säteilylle.

Suojavoiteen annostelun mitaksi käy oma kämmen. Piripintainen kourallinen voidetta riittää koko vartalon voiteluun. Aurinkosuojavoidepakkauksessa luvatun suojan saa iholleen, jos levittää suojavoidetta tasaisen reilun kerroksen.

Suojavoide levitetään iholle noin 30 minuuttia ennen ulosmenoa. Voidekäsittely uusitaan uinnin, hikoilun ja ihon pyyhkimisen jälkeen. Huomioi, että auringon valon määrä on suurimmillaan keskipäivän molemmin puolin klo 11–15.

Suojaa kasvosi korkealla suojakertoimella (50+) ja käytä tarvittaessa hattua.

Muista, että aurinko voi polttaa myös pilvien takaa ja veden läpi. Ohut pilvikerros läpäisee noin 90 prosenttia UV-säteilystä.

Rusketus ei suojaa ihoa auringon haitoilta, vaikka ruskettunut iho ei palakaan yhtä helposti kuin ruskettumaton. Rusketus vastaa enimmilläänkin vain suojakerrointa 4.

Psoriasis ja aurinko

Psoriasiksen auringonvalohoito toteutetaan maltillisesti ja oman valoihotyypin mukaan. Auringonotto aloitetaan varovaisesti totuttautumalla, minkä jälkeen altistusta voi lisätä kohtuudella. Kun psoriasis on rauhoittunut, auringonottoa ei pidä jatkaa.

Auringon valo ei vaikuta hilseen läpi. Hilsekerros kannattaa poistaa apteekista saatavilla salisyylivalmisteilla tai rasvaisilla perusvoiteilla ennen auringonottoa.

Jotkin lääkkeet aiheuttavat ihon herkistymistä auringolle. Jos aiot hoitaa psoriasistasi auringolla, keskustele lääkärisi kanssa lääkityksestäsi etukäteen. Älä tee oma-aloitteisesti muutoksia lääkitykseesi auringonoton takia.

Lääkevoiteita ei tule käyttää, kun oleilee auringossa. Ihon rasvaaminen perusvoiteilla auringonoton jälkeen edesauttaa iho-oireiden lievittymistä. Perusvoidetta voi käyttää myös ihon pesemiseen saippuan sijasta.

Auringossa oleillessa on tärkeää huolehtia neste- ja suolatasapainosta. Se on myös ihon ja muun elimistön hoitoa. Alkoholia kannattaa välttää, sillä se huonontaa aineenvaihduntaa, aiheuttaa ihon kuivumista ja saattaa herkistää auringolle.

UVB-säteily on psoriasiksen hoidossa tehokkainta:

  • talvella päiväntasaajan molemmin puolin, esimerkiksi Kanariansaarilla, Thaimaassa, Afrikassa ja Etelä-Amerikassa
  • kesällä Välimeren alueella

Tarkista matkakohteen UV-indeksi ennen matkalle lähtöä, jotta voit suojautua riittävästi haitalliselta säteilyltä.