Siirry sisältöön

Ihopsoriasiksen eri muodot

Ihopsoriasis voi oireilla monin eri tavoin. Psoriasiksen oireet saattavat näyttää erilaisilta eri ihoalueilla.

Henkilö istuu jalat ristissä, polvessa ja kyynärpäässä on psoriasisläiskiä.
Henkilö istuu jalat ristissä, polvessa ja kyynärpäässä on psoriasisläiskiä.

Ihopsoriasiksen eri muodot

Läiskäpsoriasis on psoriasiksen yleisin muoto. Iholla esiintyy erikokoisia läiskiä, useimmiten kyynärpäissä, polvissa, ristiselässä ja hiuspohjassa. Läiskien koko vaihtelee pienistä kämmenen kokoisiin, jopa tätä suurempiin. Läiskiä peittää hilse hyvin ohuena tai paksuna kerroksena.

Lähikuva kyynärpäästä, jossa on psoriasisihottumaa.
Läiskäpsoriasis esiintyy usein kyynärpäässä.

Pisarapsoriasiksessa esiintyy pieniä, alle senttimetrin halkaisijaltaan olevia läiskiä koko vartalolla. Pisarapsoriasis puhkeaa tyypillisimmin streptokokin aiheuttaman nielutulehduksen jälkeen. Nielutulehduksen jälkitautina puhjennut pisarapsoriasis voi poikkeuksellisesti joskus parantua kokonaan. Pisarapsoriasis voi muistuttaa rokkotaudin aiheuttamaa ihottumaa.

Selkä, jossa on pisarapsoriasista ja kyynärpäät, joissa on psoriasisläiskiä.
Pisarapsoriasista voi olla koko vartalolla. Kuva: Terveysportti, Kustannus Oy Duodecim/Raimo Suhonen.

Taivepsoriasis oireilee ihopoimuissa ja taipeissa, esimerkiksi navassa, korvalehden takana, rintojen alla, nivusissa, sukuelimissä ja pakaravaossa. Läiskä on tarkkarajainen, mutta ohut, punertava ja hilseetön. Se voi myös olla kostea, jolloin sitä voi olla vaikea erottaa taivealueiden sieni-infektiosta.

Taivepsoriasisläiskä kainalossa.
Taivepsoriasiksen aiheuttamat läiskät ovat tarkkarajaisia, mutta eivät hilseile. Kuva: Terveysportti, Kustannus Oy Duodecim/Raimo Suhonen.

Märkärakkulainen psoriasis aiheuttaa keholle pinnallisia, pieniä, kellertäviä märkärakkuloita, joihin liittyy usein voimakasta kutinaa. Rakkulat esiintyvät useimmiten kämmenissä ja jalkapohjissa, mutta hankalissa muodoissa myös muualla iholla.

Lue myös: PPP eli palmoplantaarinen pustuloosi

Erytroderminen psoriasis on harvinainen ja vakava psoriasiksen muoto. Siinä iho-oireita esiintyy laajalla alueella (yli 75 prosenttia ihosta) tai koko iholla. Se vaatii sairaalahoitoa.