Siirry sisältöön

Kynsipsoriasis

Jopa puolella ihopsoriasista ja 80 prosentilla nivelpsoriasista sairastavista on erilaisia kynsioireita.

Kuva: Terveysportti, Kustannus Oy Duodecim/Raimo Suhonen

Kynnet, joissa on psoriasista.
Kynnet, joissa on psoriasista.

Psoriasis kynsissä

Jopa puolella ihopsoriasista ja peräti 80 prosentilla nivelpsoriasista sairastavista on kynsimuutoksia. Siksi psoriasista sairastavan on tärkeää pitää huolta kynsistään ja tarkkailla kynsien tilaa säännöllisesti.

Kynsioireita voi esiintyä vain sormenkynsissä tai varpaankynsissä tai molemmissa. Yleisimmät oireet ovat pistemäiset kuopat tai öljyläiskämäiset muutokset, kynsien epämuodostumat, kynnen irtoaminen kynsipedistä ja kynnen paksuuntuminen.

Jalka, jossa on hilseilevää psoriasisihottumaa ja varpaankynsissä psoriasiksen oireita.
Psoriasis voi aiheuttaa kynnen irtoamista kynsipedistä.

Kun kynnet ovat hauraat ja paksuuntuneet, myös kynsivallit tulehtuvat herkästi ja aiheuttavat kipua. Kynsinauhoissa ja niiden ympärillä saattaa olla psoriasisihottumaa.

Kynnet, joissa on psoriasista.
Psoriasis voi tehdä kynsistä paksut tai hauraat. Kuva: Terveysportti, Kustannus Oy Duodecim/Raimo Suhonen

Psoriasikseen liittyvät kynsimuutokset muistuttavat usein kynsisieni-infektiota. Jotta kynsiä voidaan hoitaa oikein, oikea diagnoosi on tärkeä. Kynsisieni suljetaan usein pois sieniviljelynäytteen avulla.

Kynsipsoriasis ei ole vain kosmeettinen haitta, vaan se voi vaikuttaa arkeen monella tavalla. Kynsimuutosten lisäksi kynnet voivat olla kipeät, mikä saattaa vaikeuttaa sormien käyttöä. Varpaiden kipu voi hankaloittaa liikkumista.

Kynsien hoito

Hyvästä kynsien perushoidosta on hyötyä sekä terveille että vioittuneille kynsille. Kynsiä voi hoitaa kuten kuivaa ihoa eli rasvaamalla.

Säännöllinen rasvaus ehkäisee ihon kuivumista, kovettumien syntymistä, kutinaa ja ihotulehduksia. Varvasvälien rasvaamista tulee välttää, jotta niiden iho ei rikkoudu.

Jalka, jossa on pieniä psoriasisläiskiä ja kuivunut isovarpaan kynsi.
Psoriasista sairastavan kynnet voivat kuivua, kuten ihokin.

Kynsien hoito ja leikkaus onnistuvat parhaiten pesun tai kylvetyksen jälkeen. Sormien ja varpaiden kynsiä ja ihoa voi pehmittää liottamalla niitä vedessä muutaman minuutin ajan. Tätä pidempää kylvetystä ei suositella, jotta varpaiden välien iho ei mene rikki.

Pesun jälkeen varvasvälit kuivataan huolellisesti. Pehmentyneet kynnet leikataan sormen tai varpaan päätä myötäillen. Kynsi on sopivan pituinen, kun sen reuna tuntuu sormen tai varpaan päätä painettaessa.

Kynnet, joissa on psoriasista.
Kynsiä voi hoitaa kuten kuivaa ihoa eli rasvaamalla. Vaikeampiin oireisiin käytetään samoja lääkehoitoja kuin muihinkin psoriasiksen tyyppeihin. Kuva: Terveysportti, Kustannus Oy Duodecim/Raimo Suhonen

Kynnen ympärystä, kynnen alustaa ja kynsinauhoja voi hoitaa reseptillä saatavilla psoriasiksen paikallishoidoilla, esimerkiksi hiuspohjaan tarkoitetuilla liuoksilla. Vaikeisiin kynsioireisiin tehoavat usein samat sisäiset lääkkeet, joita käytetään muihinkin psoriasiksen muotoihin.

Hyvät sukat ja kengät ovat osa jalkojen ja kynsien perushoitoa. Liian pienet kengät voivat vaurioittaa kynsiä. Hyvät kengät ovat tarpeeksi korkea- ja leveäkärkiset ja niissä on tilaa varpaille ja kynsille myös pituussuunnassa. Sopiva käyntivara on noin 1 senttimetri.

Käsi, jonka kynsissä on psoriasiksen oireita.
Kynsioireita voi olla sormissa, varpaissa tai molemmissa.

Jos kynsioireet vaikeuttavat arkea ja työntekoa, on syytä hakeutua lääkäriin. Monesti kynsioireet viittaavat vaikeampaan iho- tai nivelpsoriasiksen muotoon. Siksi on hyvä varmistaa, että koko sairauden hoito on ajan tasalla.

Vaikeiden kynsipsoriasiksen oireiden hoidosta ja seurannasta vastaa ihotautien tai reumasairauksien erikoislääkäri.

Paksuuntuneet, tulehtuneet, sisään kasvaneet tai hauraat, irtoamassa olevat kynnet voi olla tarpeen hoidattaa ammattilaisella. Jos omahoito on hankalaa, apua voi hakea rekisteröidyltä jalkojenhoitajalta tai jalkaterapeutilta.

Kynsihoidot ja psoriasis

Kynsiä voi lakata normaalisti, vaikka niissä olisi psoriasiksen oireita. Kynsilakka saattaa joissain tapauksissa suojata kynsiä ja estää niiden liuskoittumista. Kynsilakka kannattaa poistaa ennen lääkärikäyntiä, jotta lääkäri voi tutkia mahdollisia kynsioireita.

Kynsipsoriasis ei estä geelilakkausta tai rakennekynsiä. On kuitenkin hyvä tiedostaa, että niissä käytetään akrylaatteja, jotka voivat aiheuttaa kosketusihottumaa ja allergiaa.

Kynnet kannattaa laitattaa ja poistattaa ammattilaisella, jolla on kokemusta kynsipsoriasiksesta. Kynsiteknikolle kannattaa kertoa sairaudesta etukäteen. Kynsien laitattamisesta kannattaa myös keskustella oman lääkärin kanssa.

Lue artikkeli: Sopivatko kynsihoidot psoriaatikolle?