Siirry sisältöön

Hiuspohjan psoriasis

Hiuspohja on yksi yleisimmistä psoriasiksen oireilupaikoista. Tällä sivulla on tietoa hiuspohjan psoriasiksen oireista ja hoidosta.

Psoriasisihottumaa niskassa.
Psoriasisihottumaa niskassa.

Psoriasis hiuspohjassa

Hiuspohja on yksi psoriasiksen tyypillisimmistä oireilupaikoista. 60–70 prosentilla psoriasista sairastavista on oireita hiuspohjassa.

Psoriasis voi ilmetä hiuspohjassa ohuena hilseilynä, hiuspohjan punoituksena tai paksuna karstana, joko yksittäisinä läiskinä tai laajoina ihottuma-alueina. Joskus hiuspohjan psoriasis oireilee pelkkänä punoituksena.

Hiuspohjassa voi myös olla kiristävä tunne ja se voi hilseillä voimakkaasti. Joillain hiuspohjan hilseily ja kutina on häiritsevää, osalla se aiheuttaa vain vähäistä haittaa. Hiusten kasvuun tai tuuheuteen psoriasis ei yleensä vaikuta.

Hiuspohjan psoriasis esiintyy tavallisesti hiusrajaa kiertäen, mutta joskus koko päänahka voi oireilla. Oireena saattaa myös olla taivepsoriasista muistuttava ihottuma korvien taustassa: iho punoittaa, on rikki ja tulehtunut, mutta ei juurikaan hilseile. Korvakäytävien hilseily ja kiihtynyt vahanmuodostus voivat olla päänahan psoriasiksen oireita.

Usein hiuspohja oireilee erityisesti talvisin, kun ilma on kylmää ja kuivaa, auringon valoa ei ole saatavilla ja pipoa käytetään paljon.

Hiuspohjan on tärkeää saada hengittää. Sairastavan kannattaa siksi välttää hyvin paksuja ja pään myötäisiä hiusmalleja sekä runsasta pipon käyttöä myös sisätiloissa.

Hiuspohjan hoito

Hiuspohjan psoriasiksen hoitaminen vaatii kärsivällisyyttä. Hoito vie usein aikaa, ja huolellisesta hoidosta huolimatta oireet voivat tulla nopeasti takaisin.

Jos hoito rasittaa kohtuuttomasti tai ei tehoa, kannattaa hakeutua ihotautilääkärin vastaanotolle. Paikallishoitojen lisäksi hiuspohjan psoriasista hoidetaan sisäisillä lääkkeillä.

Hiuspohjan psoriasiksen hoidon kulmakiviä ovat hilseen kuoriminen pehmittävillä voiteilla, ihon kosteuttaminen ja lääkevalmisteet.

Hoito aloitetaan poistamalla hilse hiuspohjasta. Näin varsinainen psoriasista hillitsevä lääke pääsee vaikuttamaan ihottumaan.

Hilseen pehmittämiseen ja kuorimiseen käytetään salisyylivalmistetta tai rasvaista perusvoidetta, joka hierotaan jakauksittain hilseileville alueille. Voiteen annetaan vaikuttaa päänahan iholla useita tunteja tai yön yli. Hoito voidaan toistaa tarpeen mukaan parina peräkkäisenä päivänä.

Kuorinnan jälkeen hiukset pestään huolellisesti välttäen hiuspohjan voimakasta raapimista. Rasvaiset tuotteet irtoavat parhaiten, kun shampoo hierotaan ensin kuiviin hiuksiin ja hiukset kastellaan vasta tämän jälkeen. Sitten hiukset pestään vielä uudestaan shampoolla.

Irronnut hilse harjataan tai kammataan varovasti pois hiuksista. Hilsettä ei pidä irrottaa mekaanisesti, vaan hiuspohjaa pehmittävä ja kuoriva käsittely toistetaan tarvittaessa.

Kun hilse on saatu poistettua, psoriasista voidaan hoitaa lääkärin ohjeiden mukaan. Hiuspohjan psoriasista hoidetaan yleensä keskivahvoilla tai vahvoilla kortikoideilla tai kortikoidin ja D-vitamiinijohdannaisen yhdistelmillä. Lääkevalmisteita käytetään lääkärin ohjeen mukaan, yleensä 1–4 viikon kuureina.

Hiuspohjan kosteuttaminen on tärkeä osa perushoitoa. Se lievittää kuivuutta, kutinaa ja hilseilyä.

Hiuspohjaa voi kosteuttaa hieromalla vesipitoista, kevyttä perusvoidetta tai liuosta hiuspohjaan ennen peseytymistä. Voiteen voi antaa vaikuttaa peseytymisen tai saunomisen ajan, halutessaan pidempäänkin. Emulsiomaisilla, kevyillä perusvoiteilla voi myös pestä hiukset shampoon asemesta.

Ihminen levittää sormella voidetta hiusrajassa olevaan psoriasisihottumaan.
Psoriasisihottuma voi kiertää hiusrajaa.

Kampaamokäsittelyt ja psoriasis

Psoriasis ei estä hiusten värjäämistä, permanenttia tai muita kampaamokäsittelyjä. Jotkin väri- ja permanenttiaineet voivat itse asiassa kuoria hilsettä ja siten hoitaa hiuspohjaa.

Jos hiuspohja on rikki tai tulehtunut, sen pitää antaa parantua ennen kampaamokäsittelyä. Tällöin hiukset on hyvä pestä päivittäin.

Hiuspohjan psoriasista kannattaa hoitaa huolellisesti ennen kampaamokäyntiä, jotta iho olisi kampaamokäsittelyn aikaan mahdollisimman hyvässä kunnossa.

Psoriasista sairastavalla on oikeus saada parturissa tai kampaamossa samanlaista palvelua kuin muidenkin. Jos suunnittelet kemiallista kampaamokäsittelyä, psoriasiksesta voi olla hyvä mainita kampaajalle etukäteen.