Ledare: Ge oss ljus, tack!

Antero Laukkanen joulukuusen edessä.

Ge oss ljus, tack!

Året går mot sitt slut och mörkret lägger sig över oss. Det gillar psoriasissjukdomen inte. Ge oss ljus, skriker kroppen. Är det någon som hör?

Om alla kunde förstå hur viktigt det är för oss psoriatiker att få solljus, alltid och överallt. Jag har även märkt att press och stress göder sjukdomen. Man känner ett tryck både i och utanför huvudet. 

Man tappar modet, och sjukdomen går en på nerverna, bokstavligen. Sol och ett liv utan stress – det är det vi psoriatiker behöver för att få lindring. 

Om vi bara kunde hitta de vises sten och få våra politiker som fattar beslut om hälso- och sjukvården att förstå detta. 

Det som skulle krävas för att öppna förståelsen och ta itu med saker vore kanske en minister som själv insjuknat i psoriasis. En vän i vardagen som tvingar oss att klia sig och som får oss att minnas hur viktigt vårt arbete är.

Sol och ett liv utan stress – det är det vi psoriatiker behöver för att få lindring. 

Jag skriver detta på Internationella psoriasisdagen, vars tema träffande nog är att psoriasis påverkar psyket, men att det finns hjälp att få.

I en enkätundersökning som förbundet lät göra år 2019 svarade 60 procent av dem som insjuknat i psoriasis att sjukdomen belastar psyket och 83 procent svarade att psykisk belastning trots det inte hade förts på tal inom hälso- och sjukvården. 

Här har vi som förbund fortfarande ett mycket stort arbete framför oss. Vi måste ihärdigt fortsätta vårt påverkansarbete, skapa nya metoder att närma oss beslutsfattare och hälsovårdspersonal. 

Vi måste ihärdigt fortsätta vårt påverkansarbete, skapa nya metoder att närma oss beslutsfattare och hälsovårdspersonal. 

Coronatiden har varit krävande för oss alla. I takt med att vaccineringen framskrider, kan samhället öppnas och vi kan återgå till ett normalt liv. Vi tvingas anpassa oss till närvaron av corona som ett nytt och fortfarande relativt okänt och snabbt muterande virus.

Lyckligtvis är vi inte ensamma om detta, utan globala krafter har gått samman för att övervinna coronaviruset. Coronapandemin har fått hela samhället att fundera på olika sätt att utföra arbete och erbjuda tjänster.

Vi blev så att säga tvingade att snabbt ta ett digitalt kliv och lära oss nya sätt att uträtta våra dagliga ärenden. Coronatiden har också haft många positiva följder. Många tjänster finns nu förvånansvärt nära och är lättillgängliga.  

Tack till hela psoriasisgemenskapen för detta år som nu lider mot sitt slut! Vi har klarat oss väl under denna annorlunda tid, och vi har lyckats utveckla våra tjänster och vi har kunnat hjälpa fler. 

År 2022 ligger framför oss och vi är hoppfulla inför det. Vi stöttar varandra och förbinder oss till att främja en kultur där vi uppmuntrar varandra. Må ljuset segra och sinnet muntras upp. Ett gott nytt år till er alla. 

Antero Laukkanen är riksdagsledamot och Psoriasisförbundets ordförande.

Texten har publicerats i Ihon aika 4/2021. Om du inte ännu får tidningen hemma, bli medlem, och du får tidningen som medlemsförmån, eller prenumerera Ihon aika.