Ät bra mat och ge din kropp näring

Den som insjuknat i psoriasis har nytta av att äta varierat och äta mat av hög kvalitet. Välj gärna rikligt med grönsaker och goda fetter på tallriken.

Text: Hanna Karhunen
Översättning: Ingela Åström
Bild: Freepik

Kasviksia ja viljatuotteita mustalla taustalla.

Ät bra mat och ge din kropp näring

Vad och hur borde en person med psoriasis äta?

När Heli Kuusipalo, ledande sakkunnig på Institutet för hälsa och välfärd THL, får frågan, beskriver hon kosten ur två olika synvinklar.

För det första bidrar den mat vi äter till det övergripande välbefinnandet hos personer med psoriasis, precis som hos alla andra. Det är viktigt att kosten är mångsidig. Dessutom borde vi äta regelbundet och enligt vår egen livsrytm.

Ett annat viktigt delområde är det som var och en av oss lägger på sin tallrik. De nationella näringsrekommendationerna och matpyramiden är goda riktlinjer.

Enligt Heli Kuusipalo är måltidsrytmens betydelse viktig för hälsan. Om en människa är vaken och jobbar under dagen, är det viktigt att morgonmålet och lunchen är mångsidiga och lagom stora.

– Om både morgonmålet och lunchen är lätta, börjar människan, enligt många studier, småäta under eftermiddagen och fortsätter med det resten av dagen, berättar Kuusipalo.

Om både morgonmålet och lunchen är lätta, börjar människan småäta under eftermiddagen och fortsätter med det resten av dagen.

I en mångsidig kost spelar grönsaker en viktig roll. Många känner till tumregeln att vi borde äta ett halvt kilo grönsaker om dagen.

I de nya näringsrekommendationerna som publiceras i slutet av året kommer detta att ändras: i fortsättningen är rekommendationen 500–800 gram grönsaker om dagen.

Kvaliteten på näringsämnena har betydelse

När det kommer till näringsämnen, sammanfattar Heli Kuusipalo en god kost i tre punkter: maten ska innehålla kolhydrater av god kvalitet, proteiner av god kvalitet och fetter av god kvalitet.

– I diskussioner om kost blandar man ofta ihop näringsämnen och mat, påpekar Kuusipalo.

– Man säger till exempel att kolhydrater är dåligt mat och gör en fet. Det här stämmer inte, för kolhydrater är människans primära bränsle. Bland annat hjärnan behöver socker för att fungera, det vill säga glukos från kolhydrater, preciserar Kuusipalo.

Maten ska innehålla kolhydrater av god kvalitet, proteiner av god kvalitet och fetter av god kvalitet.

Kvaliteten på kolhydraterna har däremot betydelse. Kolhydrater av hög klass innehåller kostfiber, mineraler och vitaminer. Bland annat havre, råg, linser och baljväxter såsom ärter och bönor innehåller rikligt av dessa.

När det kommer till proteiner är läget bra i Finland: det är knappt någon som lider brist på det.

– När vi talar om protein, tänker de flesta oftast på kött, fisk och ägg. Spannmålsprodukter såsom bröd och gröt ses främst som källor till kolhydrater, och vi glömmer ofta att vi också får protein ur dem.

Också i fråga om protein är kvaliteten central. Bland annat fisk innehåller rikligt med protein av god kvalitet och är bra för hälsan. Rött kött och köttprodukter borde vi äta högst en gång i veckan.

Det finns ingen anledning att undvika fett

Den tredje hörnstenen för god kost, fett av god kvalitet, är enligt Kuusipalo särskilt viktig för den som har psoriasis.

Det finns utrymme för förbättring i kvaliteten på fettet i vår kost här i Finland. Många får i sig för lite mjukt fett av god kvalitet och i stället för mycket hårt fett av dålig kvalitet.

Många får i sig för lite mjukt fett av god kvalitet och i stället för mycket hårt fett av dålig kvalitet.

Goda källor till fett av god kvalitet är växtbaserade oljor såsom raps- och olivolja, produkter framställda av dem, till exempel växtbaserade margariner, och fisk, nötter och fröer.

Enligt Kuusipalo borde vi åtminstone få en matsked fett av god kvalitet om dagen.

– Många tänker att det räcker med att tillsätta lite olja i sallad eller ugnsrostade rotfrukter, men när vi tänker efter hur mycket av den oljan som faktiskt hamnar i munnen, blir det kanske inte en hel matsked, belyser Kuusipalo.

– Fett av god kvalitet har många hälsoeffekter som det finns rikligt med belägg för. Goda fetter förbättrar till exempel immunförsvaret, berättar Kuusipalo.

För personer med psoriasis är det också viktigt med vitaminer som påverkar hudens hälsa: A-, D- och E- och gruppen B-vitaminer.

Goda fetter förbättrar till exempel immunförsvaret.

Kuusipalo uppmuntrar till tillräckligt intag av vitamin D eftersom personer som insjuknat i psoriasis kan ha brist på det. Livsmedel som innehåller vitamin D är till exempel fisk, mjölk och växtbaserade mjölkprodukter berikade med D-vitamin och skogssvampar såsom kantareller och trattkantareller.

– Den som regelbundet använder bordsfett på brödet uppnår ganska lätt den rekommenderade mängden D-vitamin. Den som inte alls använder mjölkprodukter kan ha svårt att nå upp till dagliga behovet, säger Kuusipalo.

Kuusipalo lyfter också fram den effekt som vårt matintag har på tarmbakterierna. Vi lär oss ständigt mer om tarmbakteriernas betydelse för vår hälsa, och tarmarna spelar en viktig roll för hälsan hos personer med psoriasis.

Våra goda tarmbakterier gillar särskilt surmjölksprodukter såsom yoghurt och surmjölk, men också andra syrade produkter såsom surkål.

Glutenfrihet kan ha fördelar, men omfattande bevis saknas

Heli Kuusipalo har föreläst om kost på Psoriasisförbundets kurser under flera års tid och träffat många personer med psoriasis. Hon säger sig vara förvånad över hur mycket folk vet om kost och näring.

Kuusipalo säger att personer med psoriasis funderar lika mycket på frågor kring kosten som andra människor. En av dessa frågor handlar om glutenfri kost.

Vissa studier pekar på att symtomen minskar hos en del av dem som insjuknat om de undviker gluten. Omfattande bevis om fördelarna med en glutenfri kost saknas emellertid.

– Om du vill testa glutenfri kost, kan du göra det i ungefär ett par månaders tid. Under den tiden borde det stå klart om symtomen lindras av den ändrade kosten, säger Kuusipalo.

Texten har publicerats i Ihon aika 3/2024. Om du inte ännu får tidningen hemma, bli medlem, och du får tidningen som medlemsförmån, eller prenumerera Ihon aika.

Läs mer från Ihon aika