Tarinoita iho- ja kehorauhasta: Janika

Olen huomannut, että lapset reagoivat psoriin paljon paremmin kuin aikuiset, Janika Keskinen sanoo.

Kuva: Satu Karmavalo

Janika Keskinen, jonka kyynärpäissä on psoriasisihottumaa.

Janika Keskinen, 37

Psori on kulkenut minulla päästä varpaisiin. Sairastuin alle parikymppisenä, ja sellaista paikkaa kehostani ei varmaan löydy, missä sitä ei olisi joskus ollut.

Kyynärpäät ovat oireilleet aika lailla koko ajan, ja nivelpsori tuli myös mukaan kuvaan jossain vaiheessa. Paikallis- ja valohoidot eivät ole tehonneet kunnolla, ja seuraavaksi etsimme lääkärini kanssa yhdessä minulle sopivaa hoitovaihtoehtoa.

Psoriani on kommentoitu vuosien saatossa todella paljon. Muistan edelleen ensimmäisen negatiivisen kommentin: kun olin juuri saanut diagnoosin ja menin sen jälkeen ekaa kertaa ystävän luo kylään, joku poika kysyi, mikä minua vaivaa ja siirtyi pari metriä kauemmas.

Psoriani on kommentoitu vuosien saatossa todella paljon.

Aika paljon liikkuu myös kaikenlaisia kuulopuheita – joku on kuullut jostain, että tämä tai tuo voisi auttaa psoriin.

Olen huomannut, että lapset reagoivat psoriin paljon paremmin kuin aikuiset. He kysyvät psorista suoraan ja suhtautuvat siihen mutkattomasti, vaikka aikuiset yrittävät usein hyssytellä ja sanovat, että älä tuijota.

Olen huomannut, että lapset reagoivat psoriin paljon paremmin kuin aikuiset.

Ymmärrän, että pahan näköinen ihottuma voi inhottaa jotain ihmistä, mutta aina kannattaisi kysyä ennen kuin alkaa karsastaa toista. Harvat ihosairaudet ovat oikeasti tarttuvia.

Ihorauha-kampanjassa on hienoa päästä näyttämään psoria maailmalle vähän isommin. Kenenkään ei pitäisi joutua häpeämään psoriasista.

Kymmenvuotias lapseni sanoi kerran, että kenestäkään ihmisestä ei voi sanoa, että hän on ruma, koska jokainen on kaunis. Olen iloinen, että hän on oppinut sen minulta.

Janikan tarina on osa Maailman psoriasispäivän 2024 kampanjaa, jota tukevat AbbVie, Amgen, Bristol Myers Squibb, Johnson & Johnson, LEO Pharma, Novartis Finland ja UCB.
Lue lisää kampanjasta ja iho- ja kehorauhasta.