Siirry sisältöön

Kohti pysyvää elintapamuutosta

Elintapojen muutos ei aina ole helppoa. Armollisuus ja joustavuus ovat avainasemassa pysyvässä elintapamuutoksessa.

Iäkäs mies ja nainen nostelevat käsipainoja.
Iäkäs mies ja nainen nostelevat käsipainoja.

Vinkkejä elintapamuutokseen

Kun tehdään elintapamuutosta, armollisuus ja joustavuus ovat avainasemassa. Armollisessa elintapamuutoksessa uusia tottumuksia luodaan tietoisesti ja valitaan elintapamuutostavoite, joka koetaan itselle hyödylliseksi, mutta jonka toteutus ei vaadi ponnistelua. Halun elintapamuutokseen tulee lähteä henkilöstä itsestään.

Isot muutokset ja vanhojen tapojen lopettaminen vaativat vankkoja kykyjä, ympäristön tukea sekä vahvaa motivaatiota. Armollisempi tapa on tehdä pieniä muutoksia. Hyvän lisääminen on helpompaa kuin huonon poistaminen. Pienillä muutoksilla lisätään pystyvyyden tunnetta ja saadaan onnistumisen kokemuksia, jolloin motivaatio elintapamuutoksen tekemiseen vahvistuu entisestään.

Elintapamuutostavoitteen kannattaa olla:

  1. Sisäisestä motivaatiosta kumpuava. Tahto tehdä elintapamuutos lähtee henkilön omasta halusta muuttaa jokin asia omissa elintavoissaan.
  2. Realistinen. Henkilö pystyy toteuttamaan elintapamuutoksen vallitsevassa elämäntilanteessa ja niillä voimavaroilla, jotka hänellä on juuri sillä hetkellä käytössään.
  3. Konkreettinen. Elintapamuutostavoite on käytännönläheinen ja sen voi liittää jo olemassa oleviin rutiineihin.

Elintapamuutoksesta saa konkreettisen, kun pilkkoo toiveet käytännön teoiksi ja liittää ne olemassaoleviin rutiineihin. Esimerkiksi:

  • Lisään kasviksia ruokavaliooni > Syön joka aamu aamupalan yhteydessä leivän päällä tomaattia tai lisään puuroon kourallisen lempimarjaani.
  • Alan liikkua enemmän > Joka aamu käytän töissä hissin sijaan portaita, pyöräilen työmatkani tai jään aiemmalla bussipysäkillä pois ja kävelen 250 metriä työmatkasta.
  • Alan nukkua paremmin > Illalla nukkumaan mennessä en ota puhelinta mukaan sänkyyn tai pimennän ja viilennän makuuhuoneeni miellyttäväksi.
  • Vähennän alkoholinkäyttöäni > Valitsen alkoholittoman vaihtoehdon perinteisen saunaoluen tilalle.

Elintapamuutostavoitetta toteutetaan noin 10 viikon ajan. Kun yksi muutos on juurtunut elämään pysyväksi toiminnaksi, voi tehdä uuden elintapamuutoksen. Repsahduksista ei kannata välittää, vaan palata taas harjoittelemaan. Kun tavoitellaan terveellisempiä elintapoja, muutosprosessi on harvoin suoraviivainen. 

Vertaistervarit-ryhmässä saat tietoa, taitoja, motivaatiota ja vertaistukea elintapamuutoksen tekemiseen ja ylläpitämiseen. Tutustu hyvinvointitapahtumiin tapahtumakalenterissa.

Lähde: Pilvikki Absetzin luennot Psoriasisliiton järjestöpäivillä ja Vertaistervarit-webinaarissa vuonna 2022.