Siirry sisältöön

Liitännäissairaudet

Psoriasis kasvattaa riskiä sairastua muihin sairauksiin. Tällä sivulla on lisää tietoa psoriasiksen liitännäissairauksista ja niiden ehkäisystä.

Diabeteksen hoitovälineitä, kuten insuliinikynä ja verensokerimittari.
Diabeteksen hoitovälineitä, kuten insuliinikynä ja verensokerimittari.

Liitännäissairaudet

Psoriasista sairastavilla on muuta väestöä suurempi riski sairastua joukkoon muita sairauksia.

Psoriasiksen yleisimpiä liitännäissairauksia ovat sydän- ja verisuonisairaudet, diabetes, tulehdukselliset suolistosairaudet, liikalihavuus sekä masennus ja ahdistus.

Erityisesti nivelpsoriasista sairastavilla on kohonnut riski sairastua silmän värikalvon tulehdukseen (iriitti) ja muihin silmän sisäisiin tulehduksiin. Kuivasilmäisyys on yleistä kaikilla psoriasista sairastavilla.

Muita sairauksia, joihin psoriasista sairastavilla on kohonnut riski, ovat muun muassa keliakia, kihti ja aivotapahtumat kuten aivoinfarkti.

Psoriasiksen ja myös sen liitännäissairaudet aiheuttaa kehon sisäinen tulehdustila. Mitä vaikeampi psoriasis on, sitä suurempi on riski sairastua muihin sairauksiin. Tulehduksen tehokas hoito pienentää myös liitännäissairauksien riskiä.

Hyvään psoriasiksen hoitoon kuuluu liitännäissairauksien ennaltaehkäisy ja seulonta. Psoriasista sairastavan verenpainetta sekä veren sokeri- ja rasva-arvoja tulee seurata säännöllisesti. Liitännäissairauksien seulonta ja hoito tapahtuu perusterveydenhuollossa.

Monien liitännäissairauksien puhkeamiseen voi itse vaikuttaa terveillä elintavoilla. Säännöllinen liikunta, ravitsemussuositusten mukainen syöminen, hyvä uni, stressinhallinta ja päihteiden välttäminen tukevat psoriasiksen hoitoa ja auttavat ehkäisemään muiden sairauksien puhkeamista.

On tärkeää harkita ammattilaisen keskusteluapua, jos väsymys ja mielen kuormitus haittaavat arkea tai rajoittavat tekemisiä.