Siirry päänavigointiin Siirry navigaatioon Siirry sisältöön Siirry alatunnisteeseen Siirry sivuvalikkoon
Nurmikolla olevat jalat, joissa on psoriasisihottumaa.

Liitännäissairaudet

Psoriasista sairastavilla on muuta väestöä suurempi riski sairastua joukkoon muita sairauksia. Tältä sivulta löydät lisätietoa liitännäissairauksista.

Psoriasiksen liitännäissairauksiin kuuluvat muun muassa sydän- ja verisuonisairaudet, diabetes ja tulehdukselliset suolistosairaudet. Psoriasis aiheuttaa lisäksi stressiä ja hakeutumista pois sosiaalisista tilanteista.

Iho- ja niveltulehdusten tehokas hoito edistää psoriasista sairastavan koko terveyttä. Lisäksi psoriasista sairastavan kokonaisvaltainen hoidon onnistuminen edellyttää liitännäissairauksien seulontaa. Liitännäissairauksia voidaan seuloa esimerkiksi verenpaineen, sokeri- ja kolesteroliarvojen ja painoindeksin mittaamisella sekä masennustestillä. Kaikille aikuisille psoriasista sairastaville suositellaan sydän- ja verisuonisairauksien kokonaisarviota, jonka voi tehdä FINRISKI-laskurilla Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) verkkosivuilla.

Terveelliset elintavat vähentävät liitännäissairauksiin sairastumisen riskiä. Terveydenhuollon lisäksi terveyteen liittyvää ohjausta ja neuvontaa on saatavilla Psoriasisliitosta.

Kuva. Psoriasiksen ja nivelpsoriasiksen yleisimmät liitännäissairaudet.

Kuvio iho- ja nivelpsoriasiksen liitännäissairauksista: diabetes, ylipaino, verenpainetauti, veren kohonneet rasva-arvot, masennus, tulehdukselliset suolistosairaudet ja sepelvaltimotauti.