Siirry sisältöön

Ryhdy kokemustoimijaksi

Kokemustoimija on henkilö, joka kertoo kokemuksistaan esimerkiksi sairaudesta sellaisille ihmisille, jotka eivät jaa samaa kokemusta.

Nainen pitelee ruskeaa saniaista kasvojensa edessä.
Nainen pitelee ruskeaa saniaista kasvojensa edessä.

Sinustako kokemustoimija?

Kokemustoimijan tehtävässä pääosassa on omakohtainen kokemus elämästä psoriasiksen tai PPP:n kanssa. Kokemustoimija on Kokemustoimintaverkoston ja Psoriasisliiton kouluttama henkilö, joka jakaa tietoa omien kokemustensa pohjalta. Hyvä kokemustoimija puhuu omista kokemuksistaan eikä yleistä asioita.

Tehtävässään kokemustoimijat lisäävät niiden ihmisten ymmärrystä ja tietoa, joilla ei ole vastaavaa kokemusta. Tällaisia ihmisiä voivat olla esimerkiksi eri alojen ammattilaiset ja opiskelijat tai vaikkapa jonkin lehden lukijat. Kokemustoimijoiden osaamista voidaan hyödyntää erilaisten palveluiden suunnittelussa, kehittämisessä ja arvioinnissa.

Mitä kokemustoimija tekee?

Kokemustoimija on psoriaatikon arjen asiantuntija, jolla on henkilökohtainen tarinansa kerrottavana. Kouluttautumalla opit kertomaan omista kokemuksistasi ja tunnistamaan niiden arvon. Koulutus kehittää myös itsetuntemusta.

Kokemustoimijana voit toimia kokemusasiantuntijana erilaisissa työryhmissä ja asiakasraadeissa sekä pitää alustuksia, luentoja tai puheenvuoroja kokemustietoosi perustuen erilaisissa tilaisuuksissa ja tapahtumissa.

Kokemustoimijana sinua voidaan pyytää suoraan johonkin tehtävään. Erilaisten tehtävien, ”keikkojen” saanti edellyttää kuitenkin myös oma-aloitteisuutta ja verkostoitumista oman kotiseudun toimintakentässä.

Mitä odotamme kokemustoimijalta?

  • Sinulla on omakohtaista kokemusta elämästä psoriasiksen, nivelpsoriasiksen tai PPP:n (palmoplantaarinen pustuloosi) kanssa tai sairastavan läheisenä. Olet valmis jakamaan oman kokemuksesi.
  • Olet sinut sairautesi kanssa. Usein kokemustoimijaksi ryhtyminen edellyttää, että sairastumisesta on kulunut hiukan aikaa, jotta sairautta on ehtinyt käsitellä.
  • Elämäntilanteesi mahdollistaa vapaaehtoistyön ja olet valmis sitoutumaan siihen pidemmäksi ajaksi.
  • Olet psoriasisyhdistyksen jäsen. Oman paikallisyhdistyksen toimintaan on hyvä tutustua ennen kokemustoimijaksi kouluttautumista.
  • Olet valmis esiintymään. Jokainen kokemustoimija voi esiintyä omalla tavallaan ja tyylillään, yhtä oikeaa tapaa ei ole.

Tervetuloa mukaan!

Kokemustoimijaksi pääsee suorittamalla Kokemustoimintaverkoston yhteisen mallin mukaisen peruskoulutuksen. Jo toimiville kokemustoimijoille on tarjolla jatkokoulutusta.

Kokemustoimintaverkostossa on mukana useita valtakunnallisia sosiaali- ja terveysalan järjestöjä. Tutustu koulutukseen ja kokemustoimintaan Kokemustoimintaverkoston sivuilla.

Kysy lisää ja ota yhteyttä:

Teuvo Leppänen.

Teuvo Leppänen

järjestösuunnittelija, Itä-Suomen alue

teuvo.leppanen@psori.fi 040 728 1144
Henkilön katsoo alaspäin ja hänellä on kädessään psoriasista.

Lue lisää kokemustoiminnasta

Vertaistuessa parhaimmillaan jaetaan yhdessä tietoa ja tukea arjessa pärjäämiseen. Kokemustoimintaa sen sijaan tarvitaan avaamaan sairastavan arkea niille, joille se ei ole tuttua. Lue lisää Ihon aika -lehden artikkelista!