Siirry sisältöön

Tietoa meistä

Psoriasisliitto ry on vuonna 1975 perustettu potilas-, kansanterveys- ja asiantuntijajärjestö. Tutustu toimintaamme tällä sivulla.

Psoriasisliiton hallitus 2024.
Psoriasisliiton hallitus 2024.

Tietoa Psoriasisliitosta

Psoriasisliitto ry, ruotsiksi Psoriasisförbundet rf on vuonna 1975 perustettu potilas-, kansanterveys- ja asiantuntijajärjestö, joka tarjoaa asiantuntevaa tietoa ja tukea elämään psoriasiksen kanssa. Psoriasisliitto toimii paikallisten psoriasisyhdistysten keskusjärjestönä.

Toiminta-ajatuksemme eli missio:

Hyvä elämä psoriasista sairastavalle.

Psoriasisliitto edistää psoriasista sairastavien kokonaisvaltaista hyvinvointia ja yhteiskunnallista osallisuutta. Liitto tukee psoriasisyhdistysten ja vapaaehtoistoimijoiden työtä vertaistuen mahdollistamiseksi. Toimintamme keskiössä on tiedon ja tuen tarjoaminen psoriasista sairastaville sekä heidän läheisilleen.

Toimintaamme ohjaavat Psoriasisliiton arvot:

  • Oikeudenmukaisuus ja yhdenvertaisuus: Psoriasista sairastavilla on oikeus saada tarvitsemiaan palveluita yhdenvertaisesti ja riittävästi sekä välttyä syrjinnältä ja ennakkoluuloilta.
  • Luotettavuus: Viestintämme ja palvelumme perustuvat tutkittuun tietoon. Tuemme psoriasista koskevan tutkimuksen tekemistä. Psoriasista sairastava voi luottaa palveluiden laatuun ja niiden ammatillisuuteen.
  • Yhteisöllisyys: Psoriasisliiton ja psoriasisyhdistysten toiminta on avointa kaikille. Psoriasista sairastavat ja heidän läheisensä kokevat toiminnassa osallisuutta, yhteisöllisyyttä ja hyväksyntää.

Rahoitus

Psoriasisliiton tuloista noin 70 prosenttia saadaan valtionavustuksena sosiaali- ja terveysministeriöltä. Loput 30 prosenttia on omaa rahoitusta, joka muodostuu jäsenmaksuista, lahjoituksista ja yritysyhteistyöstä. Olemme mukana muun muassa vaalien yhteydessä järjestettävässä pieni ele -keräyksessä.

Haluatko tukea toimintaamme? Liity jäseneksi, tee lahjoitus tai liity kannattajajäseneksi.

Organisaatio ja päätöksenteko

Psoriasisliitossa ylintä valtaa käyttää kerran vuodessa kokoontuva liiton kokous. Liiton asioita hoitaa liittohallitus lain ja sääntöjen sekä vuosikokouksen päätösten mukaan.

Hallitus voi asettaa määräämiensä tehtävien hoitoa varten vastuullaan olevia työryhmiä. Toiminnanjohtaja huolehtii vuosikokouksen ja hallituksen päätösten toimeenpanosta.

Psoriasisliiton hallitus 2024

Puheenjohtaja

Paula Werning, kansanedustaja

Varapuheenjohtaja

Kurt Jäntti, Vaasan seudun psoriasisyhdistys

Hallituksen jäsenet (suluissa henkilökohtainen varajäsen):

Seija Finnberg, Pohjois-Kymen psoriasisyhdistys (Ritva Myllärinen, Pirkka-Hämeen psoriasisyhdistys)

Raila Gardin, Länsi-Pohjan psoriasisyhdistys (Maritta Välijeesiö, Keski-Lapin psoriasisyhdistys)

Eva-Maria Hakola, Helsingin seudun psoriasisyhdistys (Pekka Fredriksson, Helsingin seudun psoriasisyhdistys)

Irma Huikko, Savonlinnan seudun psoriasisyhdistys (Janne Pappila, Pohjois-Savon psoriasisyhdistys)

Sirpa Hurri, Hyvinkään seudun psoriasisyhdistys (Marianne Ketonen, Lahden seudun psoriasisyhdistys)

Kristel Jäntti, Vaasan seudun psoriasisyhdistys (Sarianne Koskimaa, Jokilaaksojen psoriasisyhdistys)

Liisa Korkiakoski, Pohjois-Savon psoriasisyhdistys (Minna Lonka, Pohjois-Kymen psoriasisyhdistys)

Mirja Suntila, Mäntän seudun psoriasisyhdistys (Juha-Pekka Virkki, Pirkka-Hämeen psoriasisyhdistys)

Marja-Liisa Utukka, Pirkka-Hämeen psoriasisyhdistys (Mirja Lonka, Pohjois-Kymen psoriasisyhdistys)

Juhani Viitaniemi, Pirkka-Hämeen psoriasisyhdistys (Jukka Välimäki, Satakunnan psoriasisyhdistys)

Psoriasisliiton toiminnassa on mukana myös asiantuntijalääkäreitä, joilla on pitkä kokemus psoriasiksesta. Asiantuntijalääkärimme ovat:

Taras Klimenko, LL, ihotautien ja yleislääketieteen erikoislääkäri, psykoterapeutti
Jaana Mattila, LT, ihotautien erikoislääkäri
Tarja Mälkönen, LT, ihotautien ja allergologian erikoislääkäri
Rafael Pasternack, LT, ihotautien ja allergologian erikoislääkäri
Jari Pöllänen, LT, sisä- ja reumatautien erikoislääkäri

Psoriasisliiton keskustoimisto on Helsingissä. Liitolla on lisäksi aluetoimistot Tampereella, Kuopiossa ja Oulussa. Tutustu työntekijöihimme ja ota yhteyttä!

Kansainvälinen yhteistyö

Psoriasisliitto on jäsenenä psoriasisjärjestöjen kansainvälisessä kattojärjestössä IFPA:ssa (International Federation of Psoriasis Associations), Euroopan psoriasisjärjestöjen liitossa Europsossa sekä Pohjoismaiden psoriasisliittojen yhteistyöjärjestössä Nordpsossa. Nordpson jäseniä ovat Suomen lisäksi Ruotsin, Norjan, Tanskan, Islannin ja Färsaarten psoriasisjärjestöt.

IFPA:n ja sen jäsenjärjestöjen yhteinen merkittävä saavutus on Maailman terveysjärjestö WHO:n lausuma psoriasiksesta keväällä 2014 sekä helmikuussa 2016 julkaistu maailmanlaajuinen raportti psoriasiksesta. Voit tutustua molempiin julkaisuihin WHO:n verkkosivuilla.

Historia

Psoriasista sairastavien yhdistystoiminta Suomessa alkoi vuonna 1969, kun Helsingin Ihotautiklinikalla perustettiin Suomen Psoriasisyhdistys ry. Ihotautilääkärit tukivat voimakkaasti yhdistyksen perustamista ja toimintaa. Alkuvuosien jäsenkokouksetkin pidettiin Ihotautiklinikalla.

Tavoitteina olivat psoriasista sairastavien hoitomahdollisuuksien parantaminen, psoriasistiedon levittäminen sekä tasa-arvoisuus muiden pitkäaikaissairaiden kanssa. Alkuvuosina lanseerattiin edelleen ajankohtainen viesti Psori ei tartu.

Ensimmäinen psoriasisyhdistys perustettiin Mikkeliin joulukuussa 1974. Vuoden 1975 aikana syntyi seitsemän yhdistystä lisää. Samalla valmisteltiin valtakunnallisen kattojärjestön perustamista yhteistyöelimeksi ja psoriasista sairastavien etujen valvojaksi.

Suomen Psoriasisliitto ry:n perustamiskokous pidettiin 4.10.1975. Osallistujina olivat kaikki jo perustetut seitsemän yhdistystä ja vieraina edustajat Ruotsin ja Norjan liitoista. Seuraavina vuosina yhdistys- ja jäsenmäärät kasvoivat nopeasti.