Tarinoita iho- ja kehorauhasta: Kirsi

Nyt alan olla psorin kanssa sinut, vaikka tekemistä se on vaatinut, Kirsi Tynkkynen sanoo.

Kuva: Satu Karmavalo

Kirsi Tynkkynen.

Kirsi Tynkkynen, 56

Psoridiagnoosistani on kulunut lähes tasan kolme vuotta. On minulla aiemminkin ollut silloin tällöin läiskiä, mutta silloin ei käynyt mielessä, että kyseessä voisi olla ihosairaus, vaikka suvussanikin sairastetaan psoria.

Sairaus rysähti kunnolla päälle, kun äitini ja tätini kuolivat lyhyen ajan sisällä ja perinnönjaon kanssa oli paljon stressiä. Yhtenä aamuna heräsin ja huomasin, että iho on ihan veressä.

Se ajanjakso oli inhottava, kun iho oli jatkuvasti auki ja sen hoitoon kului tosi paljon aikaa. Lakanoitakin piti vaihtaa koko ajan.

Sain hiljattain psoriin lääkityksen, joka on lähtenyt tehoamaan todella hyvin. Elämässä on tiedossa muitakin muutoksia: olin pitkään sairauslomalla vanhasta työstäni, ja nyt olen päättänyt kouluttautua uudelle alalle.

Ihorauha-kuvaukset ovat minulle uusi kokemus. Vaikka kuvattavana oleminen jännitti aluksi, päivä on ollut mahtava. Tuntuu kivalta ajatukselta tuoda omaa ihoaan esiin, varsinkin, kun olen sairausloman aikana ollut niin paljon kotona.

Nyt alan olla psorin kanssa sinut, vaikka tekemistä se on vaatinut.

Nyt alan olla psorin kanssa sinut, vaikka tekemistä se on vaatinut. Olen hyväksynyt, että minulla on tämä sairaus ja että sitä pitää hoitaa. Olen puhunut siitä avoimesti ja sanonut, että voi kysyä, jos jokin mietityttää.

Usein ihmiset ovat kyllä aika ymmärtämättömiä, ja varsinkin kesäisin ihoani on tuijotettu. Lapsilla ihmettely kuuluu tietysti asiaan, mutta siitä loukkaannun, jos minua osoitellaan sormella tai naureskellaan. Jokaisen pitäisi saada olla vapaasti sellainen kuin on.

Toivoisin, että psorin vaikutus mielenterveyteen olisi yleisemmin tiedossa. Varsinkin silloin, kun sairaus on huonossa vaiheessa, se rasittaa kyllä päänuppia, väsyttää ja turhauttaa. Muille sairastaville toivotan hurjasti tsemppiä – sitä tarvitaan!

Kirsin tarina on osa Maailman psoriasispäivän 2024 kampanjaa, jota tukevat AbbVie, Amgen, Bristol Myers Squibb, Johnson & Johnson, LEO Pharma, Novartis Finland ja UCB.
Lue lisää kampanjasta ja iho- ja kehorauhasta.