Pääkirjoitus: Hyvinvointi syntyy pienistä teoista

Uskon, että ihan jokaisen arjessa on paljon pieniä hyvinvointitekoja, joita ei itse tule ajatelleeksi, Ihon ajan päätoimittaja Hanna Karhunen kirjoittaa.

Vihreä aaltomainen kuvio.

Hyvinvointi syntyy pienistä teoista

Mitä mieleesi nousee, kun ajattelet hyvinvointia? Itse näen sieluni silmin ainakin sopivasti liikuntaa ja lautasen, jossa on värikästä ruokaa.

Aika pian mieleen nousee myös erilaisia listoja ja ohjeita. Juo vettä näin ja näin monta litraa päivässä, liiku riittävästi eri sykealueilla – ja niin edelleen.

Toki ohjeitakin tarvitaan, mutta suurissa määrin ne alkavat helposti stressata. Ainakaan itse en halua, että arkipäivästä muodostuu lista erilaisia terveystekoja, jotka päivän aikana kuuluu suorittaa.

En halua, että arkipäivästä muodostuu lista erilaisia terveystekoja, jotka päivän aikana kuuluu suorittaa.

Haastattelin tämän lehden pääjuttuun THL:n johtavaa asiantuntijaa Heli Kuusipaloa ravitsemuksesta ja syömisestä. Kuusipalo totesi muun muassa, että kaurapuuro aamulla tai ruisleipä illalla voi olla yllättävänkin tärkeä terveyden kannalta.

Kun itse syön illalla ruisleipää, en juurikaan ajattele sitä. Leipä on iltapala, joka täyttää mukavasti vatsaa ja maistuu hyvältä. Juttua kirjoittaessani tajusin, että ruisleivän syöminen on itse asiassa mitä parhain arkinen terveysteko.

Jatkossa ajattelinkin alkaa kiinnittää enemmän huomiota pieniin tekoihin, jotka saattavat varsinkin pitkällä aikavälillä lisätä hyvinvointia paljonkin.

Uskon, että ihan jokaisen arjessa on paljon pieniä hyvinvointitekoja, joita ei itse tule ajatelleeksi. Kun kiinnittää säännöllisesti huomiota siihen, mikä kaikki on jo hyvin, on ehkä helpompaa myös tarvittaessa muuttaa elintapoja. Ainakin silloin tietää, että osaa jo tehdä terveyden kannalta hyviä valintoja.

Uskon, että ihan jokaisen arjessa on paljon pieniä hyvinvointitekoja, joita ei itse tule ajatelleeksi.

Kun tänään lähden työpaikalta kotiin, aion kävellä bussipysäkille samaa reittiä kuin aina ennenkin ja ajatella pienen hetken sitä, miten hyvää reilun kymmenen minuutin kävely tekee. Sitten katson hetken ajan merta bussin ikkunasta niin, että en tee samaan aikaan mitään muuta. Ja ehkä kotona syön sen ruisleivän.

Aurinkoista syksyä!

Hanna Karhunen on Psoriasisliiton viestintäpäällikkö ja Ihon ajan päätoimittaja.

Teksti on julkaistu Ihon aika -lehdessä 3/2024. Jos et vielä tilaa lehteä, tee kestotilaus tai liity jäseneksi, niin saat lehden jäsenetuna.