Ihminen psorin takana koskettaa

Pelko aiheuttaa ajattelemattomia kommentteja. Tahdon olla osaltani lisäämässä tietoisuutta psorista ja sitä kautta vähentämässä ennakkoluuloja, toteaa hyvinkääläinen Maija Hietala, 32. Hän on Maailman psoriasispäivän asennekampanjan malli ja esiintyy muun muassa tuoreen Ihon aika -lehden kannessa.

Teksti ja kuva: Susanna Kaaja

Maija Hietala uimapuvussa.

Ihminen psorin takana koskettaa

Moni psoriasista sairastava kokee uimahalleissa käymisen hankalaksi, koska muut ihmiset tuijottavat ja voivat kommentoida ihopsoriasista loukkaavastikin.

”Psori ei tartu. Vedessäkään.” on uimahalleille suunnattu kampanja, jonka tavoite on lisätä tietoisuutta psorista ja vähentää tätä kautta psoria sairastavien kohtaamia ennakkoluuloja. Samalla haluamme rohkaista psoria sairastavia uimahallien käyttäjiksi.

Kampanja toteutetaan Maailman psoriasispäivänä 29. lokakuuta yhteistyössä Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton sekä viiden lääkeyrityksen kanssa. 

Hietala lähti kampanjaan mukaan empimättä.  

– Tämä on tärkeä asia. Haluan tuoda esiin sitä viestiä, että psorista pitää puhua ja toisaalta, että psori ei saa estää meitä tekemästä sitä, mitä haluamme. 

Hietala työskentelee tapahtumakoordinaattorina ehkäisevää päihdetyötä nuorten parissa tekevässä järjestössä. 15-vuotiaasta asti ihopsoriasista sairastanut Hietala ei ole antanut sairauden rajoittaa omaa elämäänsä. Muun muassa sirkus, jooga ja tankotanssi kuuluvat arkeen, vaikka psoriasis tekeekin harrastamisesta välillä kivuliasta. 

– Pitkään vain jotenkin pärjäilin. Välillä piilottelin sairautta, välillä otin hällä väliä -asenteen. Vasta Psoriasisliiton aurinkopainotteisessa sopeutumisvalmennuksessa vuosi sitten tajusin, että tämä on sairaus, josta pitää voida puhua. 

Hietala kannustaa sairastuneita hakemaan vertaistukea, vaatimaan terveydenhuollossa kunnon hoitoa ja olemaan häpeämättä sairautta. 

– En ole yhtä kuin psoriasis. Ihminen psorin takana koskettaa.

Teksti on julkaistu Ihon aika -lehden numerossa 3/2018. Jos et vielä saa lehteä, tee tilaus täällä tai liity jäseneksi, niin saat lehden jäsenetuna.

Maija Hietalan haastattelu ja kokemuksia aurinkopainotteisesta sopeutumisvalmennuksesta Ihon aika -lehden numerossa 1/18: Oman sairauden asiantuntijaksi.