Kevään vaaleissa vaikutetaan psoriasista sairastavan arkeen

Huhtikuussa käydään kunta- ja aluevaalit, joissa jokaisen psoriasista sairastavan kannattaa käyttää ääntään: vaaleissa valittavilla kuntien ja hyvinvointialueiden päättäjillä on paljon päätösvaltaa oman kotiseudun arkeen ja palveluihin.

Teksti: Hannele Kirveskoski
Kuvitus: iStock

Piirroskuvitus, jossa käsi laittaa äänestyslippua uurnaan.

Kevään vaaleissa vaikutetaan psoriasista sairastavan arkeen

Huhtikuussa koko Suomessa käydään kunta- ja aluevaalit. Aluevaaleilla valitaan kullekin hyvinvointialueelle aluevaltuutetut, jotka päättävät oman hyvinvointialueensa sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä pelastustoimen järjestämisestä.

Kuntavaaleissa puolestaan valitaan päättäjät kunnan- ja kaupunginvaltuustoihin. Helsingissä ei valita erillistä aluevaltuustoa, vaan helsinkiläiset kaupunginvaltuutetut päättävät myös sosiaali- ja terveyspalveluita koskevista asioista.

Kunta- ja aluevaalit järjestetään nyt ensimmäistä kertaa yhtä aikaa. Ensimmäiset aluevaalit toimitettiin tammikuussa 2022, kun hyvinvointialueiden toiminta käynnistyi. Tästä keväästä lähtien aluevaalit järjestetään aina samaan aikaan kuntavaalien kanssa.

Jokaisen täysi-ikäisen psoriasista sairastavan kannattaa käyttää äänioikeuttaan ja vaikuttaa oman hyvinvointialueensa ja kotikuntansa toimintaan.

Tulevat päättäjät voivat vaikuttaa moneen psoriasista sairastavia koskettavaan asiaan. Siksi jokaisen täysi-ikäisen psoriasista sairastavan kannattaa käyttää äänioikeuttaan ja vaikuttaa oman hyvinvointialueensa ja kotikuntansa toimintaan. Psoriasisliitto on laatinut yhdessä muiden potilasjärjestöjen kanssa vaalitavoitteet kunta- ja aluevaaleja varten.

Asiakasmaksut kohtuullisiksi

Julkisen sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuja on korotettu merkittävästi edellisinä vuosina. Hyvinvointialueet voivat kuitenkin asiakasmaksulain mukaisesti periä pienempiä asiakasmaksuja tai jättää ne kokonaan perimättä. Näin voidaan toimia, jos maksut vaarantavat henkilön toimeentulon tai elatusvelvollisuuden.

Vaikka lain puitteissa maksujen pienentäminen tai perimättä jättäminen on mahdollista, sitä tehdään potilasjärjestöjen selvityksen mukaan vain harvoin.

– Maksuja tulee pienentää ja jättää perimättä nykyistä useammin. Näin yhä useammalla on mahdollisuus sitoutua sairautensa hoitoon ja siihen kuuluviin terveydenhuollon käynteihin, sanoo Psoriasisliiton toiminnanjohtaja Sonja Bäckman.

Asiakasmaksuja tulee pienentää ja jättää perimättä nykyistä useammin.

Potilasjärjestöjen selvityksen perusteella noin puolet pitkäaikaissairaista kokee sairaudesta aiheutuvat kustannukset merkittävänä taloudellisena rasitteena. Kun asiakasmaksuja kohtuullistetaan ja jätetään tarvittaessa perimättä, voidaan turvata erityisesti pienituloisten mahdollisuudet saada tarvitsemaansa hoitoa.

Bäckman muistuttaa, että jos asiakasmaksut kuormittavat sairastavan taloutta, sairauden hoito voi vaarantua.

– Pitkällä aikavälillä tulee kalliiksi, jos ihmiset jättävät hakeutumatta vastaanotolle asiakasmaksujen vuoksi. Selvityksemme perusteella tätä tapahtuu jo nyt, Bäckman toteaa.

Jos terveydenhuoltoon ei hakeuduta ajoissa, sairaus voi pahimmassa tapauksessa päästä etenemään pidemmälle tai sen hoito voi olla vaativampaa. On inhimillisesti ja taloudellisesti järkevää hoitaa sairauksia varhaisessa vaiheessa.

Järjestöjen tukeminen voi keventää terveydenhuollon kuormitusta

Erilaiset kansanterveys- ja potilasjärjestöt tarjoavat monipuolisia palveluita ja toimintaa sairastaville ja heidän läheisilleen. Ne täydentävät julkisia palveluita ja tarjoavat ihmisille tietoa, vertaistukea sekä osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia.

Järjestöjen toiminnalla vahvistetaan kansalaisyhteiskuntaa, sillä ne tarjoavat myös pitkäaikaissairaille mahdollisuuden aktiiviseen osallistumiseen.

Järjestöjen tekemä työ tukee ja täydentää julkisia sosiaali- ja terveyspalveluja. Esimerkiksi järjestöjen mahdollistama vertaistuki voi olla sairastaville korvaamaton apu.

– Järjestöjen toiminta auttaa vahvistamaan sosiaalisia suhteita, edistämään terveyttä ja vähentämään yksinäisyyttä. Parhaassa tapauksessa järjestöjen työllä kevennetään esimerkiksi terveydenhuollon kuormitusta, kun sairastavat saavat luotettavaa tietoa ja tukea järjestöiltä ja vertaisilta, Sonja Bäckman huomauttaa.

Järjestöjen toiminta auttaa vahvistamaan sosiaalisia suhteita, edistämään terveyttä ja vähentämään yksinäisyyttä.

Sekä kuntien että hyvinvointialueiden tuleekin huolehtia järjestöjen ja niiden kautta asukkaiden osallisuudesta. Kun palveluita suunnitellaan ja kehitetään, työhön tulee ottaa mukaan asukkaiden ja järjestöjen edustajia. Palautekanavien ja vaikuttamismahdollisuuksien tulee olla matalalla kynnyksellä asukkaiden käytettävissä ja löydettävissä.

– Yksi käytännön keino paikallisen yhdistystoiminnan tukemiseksi on antaa kunnan tai hyvinvointialueen tiloja järjestöjen käyttöön ilman veloitusta tai kohtuullisella maksulla, Bäckman sanoo.

– Monella pienellä yhdistyksellä ei välttämättä ole paikkaa, jossa järjestää tapahtumia tai pitää kokouksia. Mahdollisuus käyttää tiloja on merkittävä tuki.

Kuntien tulee kannustaa liikkumaan

Sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestäminen siirtyi vuoden 2023 alussa kunnilta hyvinvointialueiden vastuulle. Muutoksesta huolimatta kunnilla on edelleen lakisääteinen velvoite edistää asukkaidensa hyvinvointia ja terveyttä sekä seurata sitä.

Siksi kunnan ympäristön tulee olla liikkumiseen ja hyötyliikuntaan kannustava. Ympäristön suunnittelussa pitää huomioida myös esteettömyys, liikkumisen turvallisuus ja erilaisten erityisryhmien tarpeet.

Kunnan ympäristön tulee olla liikkumiseen ja hyötyliikuntaan kannustava.

Kunnat tekevät hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä yhteistyötä hyvinvointialueiden, mutta myös järjestöjen ja yhdistysten kanssa. Järjestöt kannustavat ihmisiä liikkumaan ja tukevat terveellisiä elämäntapoja.

Esimerkiksi paikalliset psoriasisyhdistykset eri puolilla maata järjestävät erilaisia liikunta- ja virkistystapahtumia. Psoriasisyhdistyksissä toimii myös koulutettuja vertaisohjaajia, jotka voivat järjestää elintapamuutokseen keskittyviä vertaisryhmiä.

– Äänestäjän kannattaa kysyä ehdokkaiden näkemyksiä siitä, miten kunta voi toiminnallaan edistää asukkaidensa hyvinvointia. Samalla voi kysyä, kuinka ehdokas ottaa järjestöt mukaan työhön, Sonja Bäckman kannustaa.

Teksti on julkaistu Ihon aika -lehdessä 1/2025. Jos et vielä tilaa lehteä, tee kestotilaus tai liity jäseneksi, niin saat lehden jäsenetuna.

Muista äänestää!

  • Kunta- ja aluevaalit käydään sunnuntaina 13.4.2025.
  • Ennakkoäänestys Suomessa järjestetään 2.–8.4.2025 ja ulkomailla 2.–5.4.2025.
  • Lisää tietoa saat oikeusministeriön vaalisivuilta.
Psoriasisliiton vaalitavoitteet kunta- ja aluevaaleihin
  1. Hyvinvointialueiden on kohtuullistettava asiakasmaksuja
  2. Kuntien ja hyvinvointialueiden tulee turvata järjestöjen toimintaedellytykset
  3. Kunnissa pitää panostaa sairauksien ennaltaehkäisyyn ja terveyden edistämiseen

Vaalitavoitteet on laadittu yhdessä Suomen Reumaliiton, Allergia-, iho- ja astmaliiton sekä IBD ja muut suolistosairaudet ry:n kanssa.