Pääkirjoitus: Anna aikaa itsellesi

Muutama vuosi sitten Docventures-keskusteluohjelmassa etsittiin kaikkein suomalaisinta lausetta. Selvä voittaja oli “Ei minua varten tarvii keittää.”, kirjoittaa Ihon aika -lehden päätoimittaja Hanna Karhunen.

Teksti: Hanna Karhunen
Kuva: Studio Musta&Valkoinen

Hanna Karhunen.

Anna aikaa itsellesi

Lause naurattaa, koska se on niin tosi – olen itsekin käyttänyt sitä lukemattomia kertoja jossain muodossa. Ehkä se todella tavoittaa jotain olennaista suomalaisesta mielenmaisemasta. Turha tuhlata kahvia, vettä tai sähköä, jos juojana olen vain minä!

On helppo ajautua ajattelemaan, että pelkästään itseään varten ei kannata nähdä vaivaa. Itsestään huolehtiminen on kuitenkin vähintään yhtä suositeltavaa kuin muiden huomioiminen. Usein sanotaankin, että jokaisen tärkein ihmissuhde on suhde omaan itseen. Vietämme itsemme kanssa enemmän aikaa kuin kenenkään muun seurassa – miksi emme siis satsaisi siihen?

Suhdetta itseensä voi huoltaa monella tavalla, esimerkiksi tekemällä itselle rakkaita ja mieleisiä asioita. Moni meistä saattaa hoitaa takapihan kukkia tai rakasta moottoripyörää huolellisemmin kuin omaa kehoaan. Harrastukset virkistävät mieltä ja toivottavasti helpottavat pitkäaikaisen sairauden aiheuttamaa kuormitusta. Psoriasista sairastavan on silti hyvä suoda aikaa ja ajatuksia myös sairautensa hoitamiselle arjessa.

Suhdetta itseensä voi huoltaa monella tavalla, esimerkiksi tekemällä itselle rakkaita ja mieleisiä asioita.

Vaikka lääkärit, sairaanhoitajat, fysioterapeutit ja muut ammattilaiset ovat keskeisessä roolissa psoriasiksen hoidossa, heidän kanssaan vietetty aika on kuitenkin vain häviävän pieni osa psoriasista sairastavan arkea. Omahoidolla ja itsestään huolehtimisella kaikkina muina aikoina on siksi suuri merkitys. Psoriasiksen omahoitoa voisikin ajatella yhtenä tapana välittää itsestään.

Omahoito on teemana myös tässä Ihon aika –lehden numerossa. Annamme vinkkejä siihen, miten psoriasista sairastavan kannattaa huolehtia itsestään ja millaisiin asioihin arjessa on hyvä kiinnittää huomiota. Käytännön ohjeita tarjoaa esimerkiksi keskiaukeaman kiertoharjoittelu, jonka voi tehdä vaikka ulkoilmassa. Toisaalta kerromme lehdessä myös, missä tilanteissa omahoito ei enää riitä ja psoriasista sairastavan on syytä suunnata ammattilaisen vastaanotolle.

Lopuksi haluan muistuttaa, että vaikka itsestään huolehtiminen on tärkeää, ei psoriasiksen kanssa pidä jäädä sinnittelemään yksin. Kun omat hoitokeinot loppuvat, terveydenhuollon ammattilaiset auttavat saamaan sairauden hallintaan. Psoriasisyhteisöstä ja muilta sairastavilta taas saa vertaistukea ja voimaa arkeen pitkäaikaisen sairauden kanssa. Jos voimavaroja riittää, voi itsekin auttaa muita vapaaehtoisena. Samalla voi keittää vaikka kahvit koko porukalle – juojia on todennäköisesti enemmän kuin yksi.

Aurinkoisia syyspäiviä!

Hanna Karhunen on Psoriasisliiton viestintäpäällikkö ja Ihon aika -lehden päätoimittaja.

Teksti on julkaistu Ihon aika -lehden numerossa 3/2022. Jos et vielä saa lehteä, tee tilaus täällä tai liity jäseneksi, niin saat lehden jäsenetuna.