Pääkirjoitus: Liikkumalla kaikki voittavat

Vuoden alku on se aika, jolloin liikuntapaikat pullistelevat ihmisistä, jotka ovat päättäneet aloittaa uuden harrastuksen.

Teksti: Sonja Bäckman, Psoriasisliiton toiminnanjohtaja

Kasvokuva Psoriasisliiton toiminnanjohtaja Sonja Bäckmanista.

Liikkumalla kaikki voittavat

Vuoden alku on se aika, jolloin liikuntapaikat pullistelevat ihmisistä, jotka ovat päättäneet aloittaa uuden harrastuksen.

Osa jaksaa uuden lajinsa kanssa, mutta monilla liikkuminen osoittaa jo hiipumisen merkkejä.

Liikunta ei ole ainoastaan yksilön asia, vaan siihen kiinnitetään huomiota esimerkiksi hallitusohjelmassa. Toistaiseksi Petteri Orpon hallitusohjelma on herättänyt paljon keskustelua, mutta melko harvoista teemoista.

Vähemmälle huomiolle ovat jääneet hallitusohjelman kirjaukset liikunnasta ja liikkumisesta. Nämä mainitaan useammassa kohdassa, ja hyvä niin!

Hallitusohjelman liikuntaan liittyvät sisällöt eivät ole syntyneet tyhjiössä, vaan niiden pohjana on muun muassa UKK-instituutin pitkään tekemä työ. Viimeisin UKK-instituutin liikkumisen suositus on julkaistu vuonna 2019, ja se pohjautuu vankkaan tutkimusnäyttöön.

On ilo nähdä, että päättäjät huomioivat liikkumista nyt enemmän kuin aiemmin. Tämä tapahtuu kreivin aikaan, sillä liikkumattomuus heikentää merkittävästi ihmisten hyvinvointia Suomessa ja muissakin länsimaissa.

On ilo nähdä, että päättäjät huomioivat liikkumista nyt enemmän kuin aiemmin.

Suurin osa aikuisista ei liiku terveytensä kannalta riittävästi. Koululaisistakin huolestuttavan suuren osan fyysinen toimintakyky on tasolla, joka haittaa hyvinvointia ja vaikeuttaa arjessa jaksamista.

Tämän lehden teemana on nivelpsoriasis. Vaikka liikkuminen on tarpeellista jokaiselle, erityisen tärkeää se on nivelpsoriasista sairastavalle, sillä liikunta on keskeinen osa sairauden hoitoa.

Liikkuminen auttaa pitämään yllä toimintakykyä ja vähentämään nivelten kipuja. Se tukee tutkitusti myös mielenterveyttä, mikä on tärkeää pitkäaikaista sairautta sairastavalle.

Nivelpsoriasista sairastava voi harrastaa liikuntaa monipuolisesti. Kokeile, mikä laji sopii sinulle parhaiten ja kysy tarvittaessa neuvoa fysioterapeutilta.

Vaikka liikkuminen on tarpeellista jokaiselle, erityisen tärkeää se on nivelpsoriasista sairastavalle.

Kaikenlainen liike on hyväksi, olipa se sitten liikunnan harrastamista tai arkiliikkumista.

Kun liikkumisen lisäksi muistaa tauottaa paikallaanoloa ja pitää huolta riittävästä unen määrästä, ovat terveellisen arjen ainekset melko lailla koossa. Nykyinen liikkumisen suosituskin ottaa entistä vahvemmin huomioon koko hyvinvoinnin: uni ja lepo ovat kaiken perusta.

Hallitusohjelmassa todetaan sekin, että vapaaehtois- ja talkootyö on liikunnan harrastamisen kivijalka. Urheiluseurat vahvistavat yhteisöllisyyttä ja yhteenkuuluvuuden tunnetta.

Tässä kohdin ei sovi unohtaa psoriasisyhdistyksiä, jotka tarjoavat myös erilaisia liikuntamahdollisuuksia. Kaupanpäällisiksi voi antaa ja saada itsekin vertaistukea.

Ota yhteyttä omaan paikallisyhdistykseesi ja kysy sen tarjoamista mahdollisuuksista.

Voit liikkua myös ilman, että valitset harrastaa jotakin tiettyä lajia. Monille helpointa perusliikkumista on kävely. Mahdollisuus siihen on oven aukaisun päässä.

Liikkumalla ja liikuntaa harrastamalla jokainen pystyy laittamaan rahaa omaan ja yhteiskunnan kukkaroon.

Nautitaan liikkeestä!

Teksti on julkaistu Ihon aika -lehden numerossa 1/2024. Jos et vielä saa lehteä, tee tilaus täällä tai liity jäseneksi, niin saat lehden jäsenetuna.