Pääkirjoitus: Pappa – pärjäätkö sä?

Oli kaunis syksyinen lauantain aamupäivä. Tein lähtöä kesäasunnolta torille ja laitoin kenkiä jalkaan, nykyisin siihen menee aikaa ja ponnistelua, kirjoittaa Antero Laukkanen.

Antero Laukkanen joulukuusen edessä.

Pappa – pärjäätkö sä?

Yhtä työlästä on takin päälle laittaminen. Pienen 4-vuotiaan silmät seurasivat herkeämättä papan ponnisteluja.

Lopulta otin seinän vierestä rollaattorini ja menin ulos. Suljin oven ja rullailin kohti autoa. Kohta kuitenkin ovi avautui ja käännyin katsomaan. Oven suussa seisoi tomera pieni neiti ja huusi: Pappa, pärjäätkö sä? Vilkutus ja hymy. Olin myyty ja liikuttunut.

Niin, miten tärkeä kysymys se olikaan, pärjäätkö sinä. Neljävuotiaan spontaani empatiakyky ylittää kirkkaasti monen aikuisen empatiakyvyn, yhteiskunnasta puhumattakaan. Yleisen turvattomuuden lisääntyminen, kaupunkien jengiytymiset, nuorisoväkivalta ja Euroopassa riehuva sota antavat merkittävän syyn katsoa toistemme perään. Lähimmäisyhteiskunnalle on nyt enemmän tarvetta kuin koskaan. Pidetään toisistamme huolta.

Lähimmäisyhteiskunnalle on nyt enemmän tarvetta kuin koskaan. Pidetään toisistamme huolta.

On tullut aika kiittää teitä kaikkia hyvästä ja leppoisasta yhteistyöstä. Vaikka tämä yhteiselomme jäi lyhyemmäksi kuin ajattelin, oli se sitäkin antoisampaa ja valoisampaa. Joidenkin teistä kanssa hieman ehdittiin tutustua, toisten ei ollenkaan. Menetys on minun.

On ollut ilo työskennellä upean ja ammattimaisen liiton toimistoporukan kanssa. Olen ihaillut Sonjan johtamista ja asioihin tarttumista. Ilman Sirpan tarkkaa ja selkeää taloudenpitoa eivät asiat olisi niin hyvin kuin ovat. Ja kaikkien muiden työote on myös ollut hienoa seurattavaa. Olette huipputiimi.

Kirjoitan tätä tekstiä hieman haikeana, sillä olisin mielelläni jatkanut tässä tehtävässä. Tilanne kuitenkin on mikä on ja nyt eivät voimat enää riitä. On aika keskittyä läheisiin ja jakaa heidän kanssaan se, mitä jäljellä on.

Psoriasisliiton tulevaisuus näyttää hyvältä ja valoisalta, vaikka haasteitakin on. Mutta toisaalta vaikeudet pakottavat meitä etsimään uusia tapoja toimia ja yhdistämään voimamme ja osaamisemme. Ja sitähän liitossa riittää. Uudelle puheenjohtajalle toivotan menestystä ja iloa tehtävän hoitamiseen. Toivon kaikkea hyvää kaikille. Olette huippuja. Kiitos!

Antero Laukkanen on kansanedustaja ja Psoriasisliiton puheenjohtaja vuoden 2022 loppuun asti. Laukkanen jättää puheenjohtajan paikan henkilökohtaisista syistä.

Teksti on julkaistu Ihon aika -lehden numerossa 4/2022. Jos et vielä saa lehteä, tee tilaus täällä tai liity jäseneksi, niin saat lehden jäsenetuna.