Pääkirjoitus: Valoa, pliis!

Korona-aika on ollut meille kaikille vaativa harjoitus, Antero Laukkanen kirjoittaa.

Antero Laukkanen joulukuusen edessä.

Pääkirjoitus: Valoa, pliis!

Vuosi on kääntynyt kohti loppuaan, pimeys lisääntyy. Tästä ei psori tykkää. Valoa pliis, huutaa kroppa. Kuuleeko kukaan?

Niin, jospa kaikki ymmärtäisivät, miten tärkeää meille psoriaatikoille olisi saada auringon valoa, aina ja kaikkialla. Olen myös huomannut, että paineet ja stressi ovat psorin ruokaa. Päätä kiristää sisältä ja ulkoa.

Nahka valahtaa hartioille ja psori ottaa päähän, kirjaimellisesti. Siispä kohti stressivapaata elämää ja aurinkoa – näistä on psoriaatikon helpotukset tehty.  

Vielä kun löytyisi se viisasten kivi, jolla saisi terveydenhuollosta päättävät poliitikot tämän ymmärtämään. Ehkä tie ymmärryksen avautumiseen ja asioihin tarttumiseen olisi ministeri, jolla on itsellään psoriasis.

Jokapäiväinen ystävä, joka pakottaa rapsuttamaan ja muistamaan työmme tärkeys.

Kohti stressivapaata elämää ja aurinkoa – näistä on psoriaatikon helpotukset tehty.  

Tätä kirjoittaessani on Maailman psoriasispäivä, jossa osuvasti teemana on, että psoriasis vaikuttaa mieleen, mutta apua on saatavilla.

Liiton tekemässä kyselytutkimuksessa 2019 60 prosenttia psoriasista sairastavista totesi, että psoriasis kuormittaa mieltä. 83 prosenttia vastaajista sanoi, että mielen kuormitusta ei kuitenkaan ole otettu puheeksi terveydenhuollossa.

Tässä meillä on yhä edelleen liittona paljon tehtävää. On uutterasti jatkettava vaikuttamistyötä, luotava uusia tapoja lähestyä päättäjiä ja terveydenhoitohenkilöstöä. 

Korona-aika on ollut meille kaikille vaativa harjoitus. Rokotekattavuuden myötä yhteiskunta on avautumassa päivittäiseen normaaliin elämään.

Joudumme sopeutumaan koronan läsnäoloon yhtenä uutena, vielä melko tuntemattomana ja nopeasti muuntautuvana viruksena. Onneksi emme ole yksin, vaan maailmanlaajuiset voimat on yhdistetty koronan voittamiseen.

Korona on pakottanut koko yhteiskunnan miettimään työntekemisen ja palveluiden tarjoamisen tapoja. Meidät ikään kuin pakotettiin pikavauhtia ottamaan digiloikka, jossa on ollut pakko oppia uusia tapoja päivittäisten asioiden hoitamiseen.

Hyviäkin tuloksia on syntynyt. Monet palvelut ovat nyt yllättävän lähellä ja nopeasti saavutettavissa.  

On uutterasti jatkettava vaikuttamistyötä, luotava uusia tapoja lähestyä päättäjiä ja terveydenhoitohenkilöstöä. 

Kiitos koko psoriasisyhteisölle päättyvästä vuodesta! Olemme tässä poikkeavassa ajanjaksossa selvinneet hyvin ja onnistuneet myös kehittämään palvelujamme sekä lisäämään auttamista.

Vuosi 2022 on edessä, ja lähdemme siihen toiveikkaina, toisiamme tukien ja sitoutuen rohkaisun kulttuurin edistämiseen. Valo voittakoon ja mieli piristyköön. Hyvää uutta vuotta kaikille. 

Antero Laukkanen on kansanedustaja ja Psoriasisliiton puheenjohtaja.

Teksti on julkaistu Ihon aika -lehdessä 4/2021. Jos et vielä tilaa lehteä, tee kestotilaus tai liity jäseneksi, niin saat lehden jäsenetuna.