Turvallisin mielin uimahalliin
Moni psoriasista sairastava nauttii vesiliikunnasta ja uimahallissa käymisestä. Joskus uimahallin olosuhteet voivat kuitenkin mietityttää. Allergia-, iho- ja astma-asiantuntija Katariina Ijäs vastaa ihoon ja uimiseen liittyviin väittämiin.
Teksti: Katariina Ijäs
Kuva: Freepik

Turvallisin mielin uimahalliin
Ihosairaus ei estä uimista.
Totta. Vain hyvin harva ihosairaus estää uimisen tai uimahalleissa käymisen täysin. Suurin osa voi käydä uimassa, vaikka ihossa olisikin näkyviä merkkejä ihosairaudesta. Sairastava usein itse tietää parhaiten, milloin iho kestää uimareissun ja milloin uiminen on hyvä laittaa tauolle.
Tauotus on aiheellista silloin, kun ihossa on jokin sellainen tarttuva infektio, joka voisi levitä muihin uimareihin. Märkivä tai vertavuotava haava on hyvä saada hoidettua kuntoon ennen uimaan tuloa, samoin oireileva märkärupi tai esimerkiksi akuutissa vaiheessa oleva vyöruusu. Uimaan voi tulla, kun hoito alkaa tehota eikä tartuntavaaraa enää ole.
Uiminen kuivattaa ihoa ja pahentaa psoriasiksen oireita.
Tarua. Aiemmin ajateltiin, että peseytyminen ja uiminen kuivattavat ihoa entisestään ja niitä saatettiin neuvoa välttämään. Tämä on todettu vanhentuneeksi tiedoksi.
Joskus uima-allaskemikaalit voivat ärsyttää kuivaa ja herkkää ihoa, mutta ihon huuhtelu ja säännöllinen rasvaus uinnin jälkeen pitävät yleensä ärsytysoireet kurissa.
Vedessä iho imee itseensä kosteutta, ja ihon rypistyminen on merkki siitä, että iho on saanut itseensä kosteutusta. Moni kuivaihoinen psoriasista sairastava hyötyykin uimisesta, kunhan vain muistaa lukita ihon imemän kosteuden uinnin jälkeen kosteusvoiteen avulla ihoon.
Kloori on haitallista kaikille ihosairauksille.
Totta ja tarua. Kloori isoissa määrin voi ärsyttää kenen tahansa ihoa. Siksi esimerkiksi puhdistusaineena käytetyn kloorin kanssa on jokaisen syytä olla varovainen.
Uimahalliolosuhteissa altaan veden puhdistamiseen käytettyjä kloorimääriä seurataan, eivätkä määrät ole enää puhdistustekniikan kehittymisen myötä niin suuria, että ne aiheuttaisivat erityisen paljon ihoärsytystä edes herkkäihoisille.
Erittäin herkkäihoiset voivat kokea klooriveden aiheuttavan oireita, erityisesti jos uimahallikäyntejä on viikossa useampia, mutta suurin osa voi uida kloorilla puhdistetussa uimahallivedessä ongelmitta. Mahdollinen ihoärsytyskin on usein hetkellistä ja helpottaa pesun ja rasvauksen myötä.
Uimahalliin saa tulla, vaikka ihossa olisi näkyvissä ihosairauden jälkiä.
Totta. Ihosairauden oireet voivat näkyä pitkään iholla ja osalla jäljet ovat pysyviä. Ihottumat, arvet, värimuutokset tai muut ihosairauden jäljet eivät estä uimahallireissuja. Monesti ihotautia sairastava on itse paras arvioimaan, koska uimahallikäynti on ihon kannalta mahdollista.
Rikkinäistä ihoa voi suojata uimahallireissun ajaksi.
Totta. Haavan- ja ihonhoitotuotteet ovat kehittyneet valtavasti, ja erilaisia apuvälineitä ja tuotteita on olemassa myös rikkinäiselle iholle. Uimahallireissuja ei siis tarvitse välttämättä laittaa tauolle, jos ihossa on vaikka kuivuuden aiheuttama yksittäinen haavauma, tai ihottuma-alue on kutinan vuoksi raavittu verille.
Haavan- ja ihonhoitotuotteet ovat kehittyneet valtavasti, ja erilaisia apuvälineitä ja tuotteita on olemassa myös rikkinäiselle iholle.
Ulkopuolinen ei välttämättä edes huomaa, jos ihorikon tai haavan päällä on ohut, läpinäkyvä mutta ihoa suojaava haavanhoitotuote. Jos omien ihorikkojen tai haava-alueiden suojaaminen mietityttää, kannattaa kääntyä ammattilaisten puoleen. Esimerkiksi apteekista tai terveysaseman haavanhoitajalta voi saada vinkkejä keinoihon tai haavakalvon käyttöön. Hyvien tuotteiden avulla uimareissu usein onnistuu, vaikka ihossa olisi kohtia, jotka tarvitsevat suojausta.
Käyttöoikeusmerkin voi saada vaikean ihosairauden perusteella.
Totta. Käyttöoikeusmerkki voidaan myöntää terveydellisin perustein, ja esimerkiksi vaikean ihosairauden voidaan katsoa oikeuttavan käyttöoikeusmerkin käyttöön. Käyttöoikeusmerkki tarkoittaa, että voit käyttää uima-asua sauna- ja pesutiloissa. Se kertoo, että käyttäjällä on perusteltu syy uima-asun käytölle.
Saunassa voi käydä normaalisti, vaikka psoriasis oireilee.
Totta. Saunassa voi yleensä käydä, vaikka psoriasis oireilisi. Saunominen rentouttaa usein oloa ja lievittää ihon kutinaa. Lempeät löylyt ja kosteus voivat pehmentää psoriasiksen aiheuttamia ihomuutoksia ja irrottaa hilsettä. Omaa oloa kannattaa kuunnella tarkasti. Jätä saunominen väliin, jos se tuntuu ikävältä, pahentaa ihon kuntoa tai vaikeuttaa muuten oloa.
Psoriasista sairastava voi saada erityisuimakortin psoriasiksen perusteella.
Totta ja tarua. Psoriasis ei automaattisesti oikeuta erityisuimakorttiin, mutta joissakin tapauksissa nivelpsoriasista sairastava voi olla oikeutettu saamaan erityisuimakortin. Erityisuimakortin myöntämiskäytännöt vaihtelevat kunnittain.
Erityisuimakortti voidaan yleensä myöntää henkilöille, joilla on pysyvän pitkäaikaissairauden tai vamman aiheuttama merkittävä toimintakyvyn rajoite. Joissakin tapauksissa kortti voidaan myöntää myös osana kuntoutukseen liittyvää toimintaa. Tällöin tarvitaan yleensä lääketieteellinen selvitys terveydentilasta. Oman kotikunnan käytäntöjä kannattaa kysellä.
Uinnin jälkeen voi käyttää samoja voiteita, joita muutenkin käyttää.
Totta. Uintikassiin kannattaa varata mukaan perusvoidetta. Kun ihoa kosteuttaa uinnin jälkeen, se lukitsee kosteuden ihoon. Perusvoiteena voi käyttää samaa voidetta, jota arjessa muutenkin käyttää. Oikein kuiva iho voi hyötyä myös ihoöljyn käytöstä.
Lääkevoide kannattaa levittää vasta kotosalla, sillä perusvoiteen ja lääkevoiteen levityksen välissä olisi hyvä pitää tarpeeksi pitkä väli, mielellään ainakin tunti.
Teksti on julkaistu Ihon aika -lehdessä 1/2025. Jos et vielä tilaa lehteä, tee kestotilaus tai liity jäseneksi, niin saat lehden jäsenetuna.