Siirry päänavigointiin Siirry navigaatioon Siirry sisältöön Siirry alatunnisteeseen Siirry sivuvalikkoon
Käsi laittaa äänestyslippua uurnaan.

Psoriasisliiton tavoitteet eduskuntavaaleihin 2023

Psoriasisliiton tavoitteet seuraavalle hallituskaudelle tähtäävät pitkäaikaissairauden aiheuttamien taloudellisten haasteiden kohtuullistamiseen.

Eduskuntavaalit käydään sunnuntaina 2.4.2023. Jokaisen psoriasista sairastavan kannattaa selvittää, kuinka oma ehdokas kohtuullistaisi sairastamisen kustannuksia. Lue puolueiden näkemykset sairastamisen kustannuksista!

Sairastamisen kustannukset rasittavat monen taloutta

Pitkäaikaissairaudesta aiheutuvat kustannukset rasittavat sairastavan taloutta eri tavoin. Moni pitkäaikaissairas on esimerkiksi joutunut siirtämään tarpeellisen lääkkeen hankkimista, jättämään sen kokonaan hankkimatta tai tinkimään muista välttämättömistä menoista, kuten ruoasta.

Lääkkeen hankinnan lykkääminen tai hankkimatta jättäminen johtaa siihen, että lääkehoidot eivät toteudu tarkoituksenmukaisesti. Tämä heikentää sairastavan hyvinvointia sekä työ- ja toimintakykyä.

Sosiaali- ja terveydenhuollon maksukattojärjestelmä ei ole pysynyt mukana pitkäaikaissairauksien hoidon kustannusten kehityksessä. Lääkkeille, asiakasmaksuille ja matkakuluille on erilliset maksukatot, joiden yhteenlaskettu summa on 1 584 euroa vuonna 2023. Kaikki maksukatot alkavat kertyä kalenterivuoden alusta, minkä vuoksi moni pitkäaikaissairas joutuu maksamaan suuren summan lyhyen ajan sisällä.

Esimerkiksi erityisen kalliita lääkkeitä tarvitsevat ovat alkuvuodesta vaikeassa tilanteessa, sillä he joutuvat maksamaan koko satojen eurojen lääkekaton täyteen kerralla alkuvuodesta. Lääkekaton kalenterivuosittainen liki 600 euron vuosiomavastuu on kohtuuton etenkin pienituloisille, mutta aiheuttaa haasteita myös keskituloisille.

Ratkaisumme: maksukattojärjestelmä on uudistettava

Terveydenhuollon maksukatot yhdistetään ja maksukattojen summa kohtuullistetaan.

Yhdistetyn maksukaton taso vastaisi enintään yhden kuukauden takuueläkettä (922,42 euroa vuonna 2023). Koska nykyiset maksukatot ovat eri tasoisia, niitä tulee jatkossakin voida kerryttää erillisinä niin, että lääkkeiden omavastuuosuus, terveydenhuollon matkakulut ja asiakasmaksut kerryttävät ensin jokainen omaa maksukattoaan.

Kun sairastavan maksamat kustannukset ylittävät yhdistetyn maksukaton rajan, astuu yhdistetty maksukatto voimaan. Tämän jälkeen palvelut ovat maksuttomia. Lääkkeestä sairastava maksaisi jatkossakin 2,50 euron omavastuun.

Lääkekaton täyttymiseen vaadittava omavastuu tulee voida maksaa osissa.

Käytännössä Kela voisi laskuttaa sairastavalta omavastuun esimerkiksi 12 erässä. Tällöin vajaan 600 euron vuosiomavastuun kuukausikustannus olisi alle 50 euroa, vaikka omavastuu täyttyisi yhdellä ostokerralla. Vuosittainen maksurasitus pysyisi samana, mutta tilanne olisi taloudellisesti kohtuullisempi.

Lisätietoa vaalitavoitteista ja kuntavaalivaikuttamisesta antaa vaikuttamistyön asiantuntija Hannele Kirveskoski.

Lisätietoa maksukatoista:

Terveydenhuollon maksukatto (Sosiaali- ja terveysministeriö)
Matkakulut (Kela)
Lääkekustannusten omavastuut (Kela)

pieni ele -keräys

Aluevaalien yhteydessä järjestetään myös pieni ele -keräys kotimaan vammaisten ja pitkäaikaissairaiden hyväksi. Psoriasisliitto ja psoriasisyhdistykset ovat mukana keräyksessä. Voit lahjoittaa pieni ele -keräykseen vaalipaikoilla, verkossa, tekstiviestillä tai Mobilepayn kautta. Lue lisää keräyksestä pienen eleen verkkosivuilta!