Siirry päänavigointiin Siirry navigaatioon Siirry sisältöön Siirry alatunnisteeseen Siirry sivuvalikkoon
Psoriasisliiton vertaistuki-sivun kuva, jossa naiset halaavat.

Psoriviikko

Psoriviikkoa vietetään vuosittain viikolla 14. Viikon pääteema on vertaistuki.

Psoriviikolla tuomme yhdessä paikallisyhdistysten kanssa esiin vertaistuen merkitystä psoriasista sairastaville sekä kiitämme vapaaehtoisia ja aktiiveja siitä panoksesta, jonka he antavat yhdistysten ja psoriasista sairastavien eteen. Sosiaalisessa mediassa kannattaa käyttää tunnisteita #psoriviikko ja #psoriasisveckan.

Vertaistukea kulttuurin parista

Vuonna 2022 Psoriasisliitto rohkaisi yhdistyksiä kulttuurihyvinvoinnin pariin: Vertaistukea voi tarjota vaikkapa yhteisellä kulttuurikävelyllä, museovierailulla tai teatterikäynnillä.

Mitä kaikkea kulttuurihyvinvointi on? Lue lisää aiheesta Vertaistervarit-hankkeen verkkosivuilta.

Kulttuurikävelyllä tutustutaan oman paikkakunnan historiaan, merkkihenkilöihin ja ympäristöön. Useilla paikkakunnilla on saatavissa oppaan vetämiä ohjattuja kierroksia. Verkosta voi myös löytää valmista materiaalia reitin valmistelemiseen. Apuna voi käyttää esimerkiksi Citynomadi-palvelua (katso lisää alta). Kävelyreitin varrelle tai lopuksi kannattaa valmistella yhteinen kahvihetki, reitistä riippuen joko eväin tai kahvilassa. Lue myös Vertaistervarit-hankkeen vinkit kulttuurikävelylle!

Materiaaleja Psoriviikolla hyödynnettäväksi:

Citynomadi-sovellus kulttuurikävelyn suunnitteluun

Citynomadi-sovelluksesta ja -verkkosivulta voi hakea erilaisia kaupunki- ja luontoympäristöä esitteleviä reittejä. Palvelusta valitun reitin pysähdyspaikkojen tiedot näkyvät kävelyn aikana omassa mobiililaitteessa. Sovellusta hyödyntäessä osallistujat voivat seurata reittiä myös itsenäisesti tai pienemmissä ryhmissä. Käy katsomassa oman paikkakuntasi tarjontaa: Citynomadi

Keskustelukortit

Kortit sopivat keskustelun virittämiseen esimerkiksi yhdistyksen jäsenilloissa ja vertaisryhmissä. Tutustu kortteihin tästä. 

Pintaa syvemmältä

Psoriasisliiton video- ja podcast-sarja, jonka jaksoissa käsitellään vertaistukea, mielen hyvinvointia, parisuhdetta ja seksuaalisuutta. Videoilla asiaan oman näkökulmansa kertovat psoriasista sairastavat, podcastilla teemaa laajentavat asiantuntijat. Videot sopivat hyvin keskustelun herättäjiksi jäseniltoihin ja vertaisryhmiin. Tutustu tästä.

Lisää tietoa

Vertaistukea tarvitaan terveyspalveluiden rinnalle. Psoriviikon tiedote. (1.4.2022)

En ole enää yksin psorin kanssa.   Somelähettiläämme Jennan blogitekstissä lisää vertaistuen voimasta. (5.4.2021)

Psoriviikon mietteitä vertaistuesta.  Somelähettiläämme Anne kertoo blogissaan, miksi on lähtenyt aktiivisesti mukaan Psoriasisliiton toimintaan – ja miksi vasta nyt. (5.4.2021)

Liity jäseneksi!

Tiesithän, että Psoriasisliiton jäsenenä saat mm. Ihon aika -lehden, joka kertoo viimeisimmät tiedot iho- ja nivelpsoriasiksesta ja niiden hoidosta sekä tarjoaa vertaistukea. Lue lisää ja liity jo tänään!