Siirry päänavigointiin Siirry navigaatioon Siirry sisältöön Siirry alatunnisteeseen Siirry sivuvalikkoon
Kaksi naista halaa, toisella kädessä tukiside. Teksti Psoriviikko 5.-11.4.2021.

Psoriviikko

Psoriviikkoa vietetään vuosittain viikolla 14, tänä vuonna 5.-11. huhtikuuta 2021. Viikon pääteema on vertaistuki.

Psoriviikolla tuomme yhdessä psoriasisyhdistysten kanssa esiin vertaistuen merkitystä sekä kiitämme vapaaehtoisia ajasta, jonka he yhdistysten ja psoriasista sairastavien hyväksi antavat. Sosiaalisessa mediassa kannattaa käyttää tunnisteita #psoriviikko ja #psorikoskettaa sekä #psoriasisveckan.

Psoriviikon tapahtumat löydät tapahtumakalenterista.

Vertaistukea virtuaalisesti

Vertaistukea on tarjolla monin eri tavoin, vaikka kasvokkaisia kohtaamisista on jouduttu koronaepidemian vuoksi tinkimään. Vertaistuen tarve on nyt jos mahdollista tavallistakin suurempi. Muistutamme, että vertaistukea voi tarjota myös muuten kuin kasvokkain: sosiaalisen median keskusteluryhmissä ja chateissa, puhelimitse, etätapaamisissa, sähköpostitse – tapoja on monia.

Somelähettiläämme kertovat tällä videolla, miksi vertaistuki on tärkeää.

Haastamme kaikki yhdistykset järjestämään vähintään yhden verkkovertaistempauksen! Tempaus voi olla pieni tai suuri, kestää vartin tai kaksi tuntia, tyyli on vapaa, samoin alusta: Teams, Zoom, Facebook, Instagram, Google Meet, Whatsapp tai jokin muu kanava. Tilaisuus voi olla esimerkiksi verkkoluento, vertaisilta tai vaikka kahden keskinen vertaiskeskustelu. Tarjotaan kuunteleva korva ja virtuaalinen olkapää!

Tukea tilaisuuksien järjestämiseen saa liiton järjestösuunnittelijoilta. Vinkkejä etätapaamisten järjestämiseen löytyy myös Opintokeskus Siviksen tuoreesta etäkokousohjeesta.

Liity jäseneksi

Kun liityt jäseneksi 1.-30. huhtikuuta, saat liittymislahjana Psoriasisliiton kangaskassin.  Katso liittymisohjeet ja tule mukaan psoriyhteisöön! Liity jäseneksi.

Monta tapaa osallistua

Liitto tarjoaa Psoriviikolla myös paljon vertaistukea verkossa: muun  muassa Puhetta psorista –ryhmächatin, rentouttavan Asahi-tunnin ja Psorinuorten chatin.

Tapahtumatiedot päivitetään tapahtumakalenteriin.

#psorikaveri-somehaaste

Psoriviikon #psorikaveri-somehaaste kannustaa kaikkia kertomaan, miten vertaistuki on muuttunut korona-aikana. Kun kasvokkaisia kohtaamisia on ollut vaikeampi järjestää, mitä on tullut tilalle? Oletteko tavanneet psorikavereiden kanssa enemmän ulkona luonnossa? Oletko osallistunut vertaisiltoihin verkossa? Onko paras tukijasi nyt lemmikki vai onko poikkeusaika tuonutkin elämääsi uusia ihmisiä? Kerro kuvalla, mistä sinä saat vertaistukea!

Voit osallistua haasteeseen jakamalla kuvan ja tekstin Facebookissa, Instagramissa tai Twitterissä tunnisteella #psorikaveri. Halutessasi voit lähettää kuvan myös osoitteeseen tiedotus@psori.fi. Merkitse otsikkokenttään ”Psorikaveri-somehaaste”.

Somehaaste on käynnissä  1.3.‒11.4.2021 ja osallistujien kesken arvotaan liikunnallinen yllätyspalkinto (arvo 30 €).

#Psorikaveri-somehaasteen säännöt. 

Materiaaleja Psoriviikolla hyödynnettäväksi:

Somekuvat

Instagram

Kaksi naista halaa, toisella kädessä tukiside. Teksti Psoriviikko 5.-11.4.2021.

Två kvinnor kramar varandra, text Psoriasisveckan 5.-11.4.2021.

Facebook

Två kvinnor kramar varandra, text Psoriasisveckan 5.-11.4.2021.

Keskustelukortit

Kortit sopivat keskustelun virittämiseen esimerkiksi yhdistyksen jäseniloissa ja vertaisryhmissä. Kortit ovat hyvä apua myös verkkotapaamisissa.  Tutustu kortteihin tästä. 

Pintaa syvemmältä

Psoriasisliiton video- ja podcast-sarja, jonka jaksoissa käsitellään vertaistukea, mielen hyvinvointia, parisuhdetta ja seksuaalisuutta. Videoilla asiaan oman näkökulmansa kertovat psoriasista sairastavat, podcastilla teemaa laajentavat asiantuntijat. Videot sopivat hyvin keskustelun herättäjiksi jäseniltoihin ja vertaisryhmiin. Tutustu tästä.

Psori mielessä? Ota se puheeksi

Täältä löydät kaikki Maailman psoriasispäivän Psori mielessä -kampanjan materiaalit: Podcastit, keskustelukortit, somekuvat, videot ym. Tutustu tästä.

Lisää tietoa

En ole enää yksin psorin kanssa.   Somemelähettiläämme Jennan blogitekstissä lisää vertaistuen voimasta. (5.4.2021)

Psoriviikon mietteitä vertaistuesta.  Somelähettiläämme Anne kertoo blogissaan, miksi on lähtenyt aktiivisesti mukaan Psoriasisliiton toimintaan – ja miksi vasta nyt. (5.4.2021)

Vertaistuen merkitys korostuu korona-aikana. Psoriviikon tiedote. (1.4.2021)

Liity jäseneksi!

Tiesithän, että Psoriasisliiton jäsenenä saat mm. Ihon aika -lehden, joka kertoo viimeisimmät tiedot iho- ja nivelpsoriasiksesta ja niiden hoidosta sekä tarjoaa vertaistukea. Lue lisää ja liity jo tänään!