Siirry päänavigointiin Siirry navigaatioon Siirry sisältöön Siirry alatunnisteeseen Siirry sivuvalikkoon
Kolme naista on uima-altaassa uimapötkylöiden kanssa ja hymyilevät.

Kuntoutus

Kuntoutus tukee monin tavoin psoriasista sairastavan työ- ja toimintakykyä. Tälle sivulle on koottu tietoa psoriasista sairastavien kuntoutus- ja kurssimahdollisuuksista.  

Kela järjestää psoriasista sairastaville erilaisia ryhmämuotoisia kuntoutus- ja sopeutumisvalmennuskursseja. Psoriasisliitto tarjoaa tällä hetkellä kursseja psoriasista sairastaville lapsille sekä senioreille. Lisäksi Kela ja työeläkelaitokset järjestävät ammatillista kuntoutusta silloin, kun psoriasis uhkaa työkykyä. Jokaisella sairastavalla tulisi olla mahdollisuus oikea-aikaiseen kuntoutukseen.

Psoriasista sairastava voi hakeutua kuntoutukseen tai kurssille itse tai esimerkiksi terveydenhuollon ammattilaisen ohjaamana. Monien sopeutumisvalmennus- ja kuntoutuskurssien hakemuksen liitteeksi tarvitaan lääkärin B-lausunto. Tarkista hakuohjeet kunkin kurssin kohdalla erikseen.

Sairaanhoitopiirien kuntoutusohjaajat neuvovat maksutta yleisissä kuntoutukseen liittyvissä asioissa. Yksittäisiä Kela-kursseja koskevissa asioissa kannattaa ottaa yhteyttä kurssin toteuttajaan.

Lisää tietoa kuntoutuksesta ja niihin liittyvistä matkakorvauksista sekä kuntoutusrahasta löydät järjestöjen sosiaaliturvaoppaasta ja Kelan kuntoutuspalveluista.

Lapsille ja perheille

Psoriasisliitto järjestää lasten perhekursseja perheille, joissa lapsi sairastaa psoriasista. Tarjolla on tietoa ja vertaistukea sekä lapsille että vanhemmille. Kurssit eivät ole kuntoutusta, vaan keskeisellä sijalla on vertaistuki ja tiedon tarjoaminen psoriasiksesta.

Lue lisää lasten perhekursseista!

Seuraavat Psoriasisliiton lasten perhekurssit tapahtumakalenterissa

Työikäisille

Kela järjestää psoriasista ja nivelpsoriasista sairastaville kuntoutus- ja sopeutumisvalmennuskursseja. Kelan psoriasiskurssit on suunnattu ihopsoriasista sairastaville, ja ne ovat viiden vuorokauden mittaisia sopeutumisvalmennuskursseja.

Kela tarjoaa runsaasti kursseja myös nivelpsoriasista sairastaville. Nivelpsoriasiskursseja on kahta eri tyyppiä: Kuntoutuskurssit kestävät yhteensä 15 vuorokautta kolmeen osaan jaettuna. Sopeutumisvalmennuskurssit järjestetään kahdessa osassa, joiden kesto on yhteensä 7 vuorokautta.

Psoriasiskursseja toteuttavat Kruunupuisto Punkaharjulla ja Kuntoutuskeskus Ruissalo Turussa. Nivelpsoriasiskursseja toteuttavat Ikifit Kangasalla, Kunnonpaikka Siilinjärvellä, Verve Oulussa, Härmän kuntoutus Ylihärmässä sekä Kuntoutuskeskus Kankaanpää Kankaanpäässä.

Tutustu Kelan kurssitarjontaan kuntoutuskurssihaussa.

Ammatillinen kuntoutus

Ammatillinen kuntoutus auttaa työllistymään, pysymään työelämässä tai palaamaan sinne sairaudesta tai vammasta huolimatta. Suurimman osan ammatillisesta kuntoutuksesta järjestävät työeläkelaitokset. Voit saada ammatillista kuntoutusta Kelasta, jos olet työtön, opiskelija, ollut työelämässä vasta vähän aikaa tai vaihtamassa ammattia.

Lue lisää työeläkelaitosten ammatillisesta kuntoutuksesta.

Lue lisää Kelan ammatillisesta kuntoutuksesta.

Senioreille

Psoriasisliitto järjestää 4-5 vuorokauden mittaisia seniorikursseja yli 60-vuotiaille psoriasista sairastaville, jotka ovat eläkkeellä. Kursseja voidaan järjestää myös avomuotoisina. Tällöin kurssipaikalla ei yövytä ja kurssipäiviä on yhdestä kahteen viikossa.

Lue lisää seniorikursseista!

Seuraavat seniorikurssit tapahtumakalenterissa

Tuetut lomat irrottavat arjesta

Psoriasisliiton tuetut lomat on tarkoitettu psoriasista sairastaville sekä heidän perheilleen. Lomalta saat voimia oman hyvinvoinnin ylläpitämiseen.

Lomien käytännön järjestelyistä vastaavat lomajärjestöt. Lomajärjestö myöntää hakijalle lomatuen, joka kattaa pääosan loman hinnasta. Lomalainen maksaa itse omavastuuosuuden ja matkat.

Lue lisää tuetuista lomista!