Siirry päänavigointiin Siirry navigaatioon Siirry sisältöön Siirry alatunnisteeseen Siirry sivuvalikkoon
Kolme naista on uima-altaassa uimapötkylöiden kanssa ja hymyilevät.

Kuntoutus

Kuntoutus tukee monin tavoin psoriasista sairastavan työ- ja toimintakykyä. Tälle sivulle on koottu tietoa psoriasista sairastavien kuntoutus- ja kurssimahdollisuuksista.  

Kelan kuntoutus ja sopeutumisvalmennus

Kela järjestää psoriasista sairastaville erilaisia ryhmämuotoisia kuntoutus- ja sopeutumisvalmennuskursseja. Lisäksi Kela ja työeläkelaitokset järjestävät ammatillista kuntoutusta silloin, kun psoriasis uhkaa työkykyä. Jokaisella sairastavalla tulisi olla mahdollisuus oikea-aikaiseen kuntoutukseen.

Psoriasista sairastava voi hakeutua kuntoutukseen itse tai esimerkiksi terveydenhuollon ammattilaisen ohjaamana. Monien sopeutumisvalmennus- ja kuntoutuskurssien hakemuksen liitteeksi tarvitaan lääkärin B-lausunto. Tarkista hakuohjeet kunkin kurssin kohdalla erikseen.

Sairaanhoitopiirien kuntoutusohjaajat neuvovat maksutta yleisissä kuntoutukseen liittyvissä asioissa. Yksittäisiä kursseja koskevissa asioissa kannattaa ottaa yhteyttä Kela-kurssin toteuttajaan.

Lisää tietoa kuntoutuksesta ja niihin liittyvistä matkakorvauksista sekä kuntoutusrahasta löytyy järjestöjen sosiaaliturvaoppaasta ja Kelan kuntoutuspalveluista.

Kelan kurssit lapsille

Kela järjestää sopeutumisvalmennuskursseja ihosairauksia sairastaville lapsille.

Tutustu Kelan kurssitarjontaan kuntoutuskurssihaussa.

Kelan kurssit työikäisille

Kela järjestää psoriasista ja nivelpsoriasista sairastaville kuntoutus- ja sopeutumisvalmennuskursseja. Kelan psoriasiskurssit on suunnattu ihopsoriasista sairastaville, ja ne ovat viiden vuorokauden mittaisia sopeutumisvalmennuskursseja.

Kela tarjoaa runsaasti kursseja myös nivelpsoriasista sairastaville. Nivelpsoriasiskursseja on kahta eri tyyppiä: kuntoutuskurssit kestävät yhteensä 15 vuorokautta kolmeen osaan jaettuna. Sopeutumisvalmennuskurssit järjestetään kahdessa osassa, joiden kesto on yhteensä 7 vuorokautta.

Psoriasiskursseja toteuttavat Petrea kuntoutus Turussa, Kunnonpaikka Siilinjärvellä ja Kruunupuisto Punkaharjulla. Nivelpsoriasiskursseja toteuttavat Ikifit Kangasalla, Kunnonpaikka Siilinjärvellä, Verve Oulussa, Härmän kuntoutus Ylihärmässä sekä Kuntoutuskeskus Kankaanpää Kankaanpäässä.

Tutustu Kelan kurssitarjontaan kuntoutuskurssihaussa.

Ammatillinen kuntoutus

Ammatillinen kuntoutus auttaa työllistymään, pysymään työelämässä tai palaamaan sinne sairaudesta tai vammasta huolimatta. Suurimman osan ammatillisesta kuntoutuksesta järjestävät työeläkelaitokset. Voit saada ammatillista kuntoutusta Kelasta, jos olet työtön, opiskelija, ollut työelämässä vasta vähän aikaa tai vaihtamassa ammattia.

Lue lisää työeläkelaitosten ammatillisesta kuntoutuksesta.

Lue lisää Kelan ammatillisesta kuntoutuksesta.

Psoriasisliiton kurssit

Psoriasisliitto järjestää psoriasista sairastaville lapsiperheille ja senioreille erilaisia kursseja. Ne eivät ole kuntoutusta, vaan kursseilla keskeisellä sijalla on vertaistuki ja tiedon tarjoaminen psoriasiksesta.

Näille kursseille on jatkuva haku. Jos olet kiinnostunut jostakin tietystä kurssista, varmista, että hakemuksesi on perillä Psoriasisliitossa määräaikaan mennessä!

Lapset ja perheet

Psoriasisliitto järjestää lasten perhekursseja perheille, joissa lapsi sairastaa psoriasista. Tarjolla on tietoa ja vertaistukea sekä lapsille että vanhemmille.

Lue lisää lasten perhekursseista!

Seuraavat Psoriasisliiton lasten perhekurssit tapahtumakalenterissa

Työikäiset

Psoriasisliitto järjestää aurinkopainotteisia kursseja yli 18-vuotiaille psoriasista sairastaville. Ryhmämuotoiseen kurssiin kuuluu alkujakso Suomessa, kahden viikon mittainen pääjakso Kanariansaarilla sekä jälkijakso Suomessa 3-5 kuukautta pääjakson jälkeen.

Lue lisää aurinkopainotteisista kursseista!

Seuraavat aurinkopainotteiset kurssit tapahtumakalenterissa

Seniorit

Psoriasisliitto järjestää 4-5 vuorokauden mittaisia seniorikursseja yli 60-vuotiaille psoriasista sairastaville, jotka ovat eläkkeellä. Psoriasis ja tyypin 2 diabetes -kurssille valitaan henkilöitä, joilla on psoriasiksen lisäksi tyypin 2 diabetes tai lisääntynyt riski sairastua siihen. Yksi seniorikurssi vuodessa järjestetään avokurssina, jolla ei ole majoitusta.

Lue lisää seniorikursseista!

Seuraavat seniorikurssit tapahtumakalenterissa

Aurinkopainotteisille kursseille voivat osallistua myös eläkkeellä olevat. Kurssin ohjelma edellyttää, että kurssilainen pärjää arjessa itsenäisesti.

Lue lisää aurinkopainotteisista kursseista!

Tuetut lomat irrottavat arjesta

Psoriasisliiton tuetut lomat on tarkoitettu psoriasista sairastaville sekä heidän perheilleen. Lomalta saat voimia oman hyvinvoinnin ylläpitämiseen.

Lomien käytännön järjestelyistä vastaavat lomajärjestöt. Lomajärjestö myöntää hakijalle lomatuen, joka kattaa pääosan loman hinnasta. Lomalainen maksaa itse omavastuuosuuden ja matkat.

Lue lisää tuetuista lomista!