Siirry päänavigointiin Siirry navigaatioon Siirry sisältöön Siirry alatunnisteeseen Siirry sivuvalikkoon
Kolme naista on uima-altaassa uimapötkylöiden kanssa ja hymyilevät.

Kuntoutus

Kuntoutus tukee monin tavoin psoriasista sairastavan työ- ja toimintakykyä. Tälle sivulle on koottu tietoa psoriasista sairastavien kuntoutusmahdollisuuksista.  

Psoriasisliitto ja Kela järjestävät psoriasista sairastaville erilaisia ryhmämuotoisia kuntoutus- ja sopeutumisvalmennuskursseja. Lisäksi Kela ja työeläkelaitokset järjestävät ammatillista kuntoutusta silloin, kun psoriasis uhkaa työkykyä. Jokaisella sairastavalla tulisi olla mahdollisuus oikea-aikaiseen kuntoutukseen.

Psoriasista sairastava voi hakeutua kuntoutukseen itse tai esimerkiksi terveydenhuollon ammattilaisen ohjaamana. Monien sopeutumisvalmennus- ja kuntoutuskurssien hakemuksen liitteeksi tarvitaan lääkärin B-lausunto. Tarkista hakuohjeet kunkin kurssin kohdalla erikseen.

Psoriasisliiton kursseille on jatkuva haku. Jos olet kiinnostunut jostakin tietystä kurssista, varmista, että hakemuksesi on perillä Psoriasisliitossa määräaikaan mennessä!

Sairaanhoitopiirien kuntoutusohjaajat neuvovat maksutta yleisissä kuntoutukseen liittyvissä asioissa. Yksittäisiä kursseja koskevissa asioissa kannattaa ottaa yhteyttä Psoriasisliittoon tai Kela-kurssin toteuttajaan.

Lisää tietoa kuntoutuksesta ja niihin liittyvistä matkakorvauksista sekä kuntoutusrahasta löytyy järjestöjen sosiaaliturvaoppaasta ja Kelan kuntoutuspalveluista.

Kuntoutus lapsille, nuorille ja perheille 

Psoriasisliitto järjestää lasten perhekursseja perheille, joissa lapsi sairastaa psoriasista. Tarjolla on tietoa ja vertaistukea sekä lapsille että vanhemmille.

Lue lisää lasten perhekursseista!

Seuraavat lasten perhekurssit tapahtumakalenterissa

Kela järjestää lasten perhekursseja ihosairauksia sairastaville lapsille.

Tutustu Kelan kurssitarjontaan kuntoutuskurssihaussa.

Kuntoutus työikäisille

Psoriasisliitto järjestää aurinkopainotteisia sopeutumisvalmennuskursseja yli 18-vuotiaille psoriasista sairastaville. Ryhmämuotoiseen kurssiin kuuluu alkujakso Suomessa, kahden viikon mittainen pääjakso Kanariansaarilla sekä jälkijakso Suomessa 3-5 kuukautta pääjakson jälkeen.

Lue lisää aurinkopainotteisesta sopeutumisvalmennuksesta!

Seuraavat aurinkopainotteiset kurssit tapahtumakalenterissa

Kela järjestää psoriasista ja nivelpsoriasista sairastaville viiden vuorokauden pituisia sopeutumisvalmennuskursseja. Kursseja toteuttavat Petrea kuntoutus Turussa, Kunnonpaikka Siilinjärvellä, Kruunupuisto Punkaharjulla ja Vetrea terveys Joensuussa.

Tutustu Kelan kurssitarjontaan kuntoutuskurssihaussa.

Ammatillinen kuntoutus auttaa työllistymään, pysymään työelämässä tai palaamaan sinne sairaudesta tai vammasta huolimatta. Suurimman osan ammatillisesta kuntoutuksesta järjestävät työeläkelaitokset. Voit saada ammatillista kuntoutusta Kelasta, jos olet työtön, opiskelija, ollut työelämässä vasta vähän aikaa tai vaihtamassa ammattia.

Lue lisää työeläkelaitosten ammatillisesta kuntoutuksesta.

Lue lisää Kelan ammatillisesta kuntoutuksesta.

Kuntoutus senioreille

Psoriasisliitto järjestää 4-5 vuorokauden mittaisia seniorikursseja yli 60-vuotiaille psoriasista sairastaville, jotka ovat eläkkeellä. Psoriasis ja diabetes -kurssille valitaan henkilöitä, joilla on psoriasiksen lisäksi diabetes tai suurentunut riski sairastua siihen. Yksi seniorikurssi vuodessa järjestetään avokurssina, jolla ei ole majoitusta.

Lue lisää seniorikursseista!

Seuraavat seniorikurssit tapahtumakalenterissa

Aurinkopainotteisille sopeutumisvalmennuskursseille voivat osallistua myös eläkkeellä olevat. Kurssin ohjelma edellyttää, että kurssilainen pärjää arjessa itsenäisesti.

Lue lisää aurinkopainotteisesta sopeutumisvalmennuksesta!

Tuetut lomat irrottavat arjesta

Psoriasisliiton tuetut lomat on tarkoitettu psoriasista sairastaville sekä heidän perheilleen. Lomalta saat voimia oman hyvinvoinnin ylläpitämiseen.

Lomien käytännön järjestelyistä vastaavat lomajärjestöt. Lomajärjestö myöntää hakijalle lomatuen, joka kattaa pääosan loman hinnasta. Lomalainen maksaa itse omavastuuosuuden ja matkat.

Sosiaali- ja terveysministeriö tukee toimintaa Veikkauksen tuotoilla.

Lue lisää tuetuista lomista!