Psoriasiksen eri muodot

Tältä sivulta löydät tietoa psoriasiksen eri muodoista sekä lapsen psoriasiksesta. Psoriasis ilmenee tavallisimmin erityyppisin iho-oirein.

Läiskäpsoriasis on sairauden yleisin muoto, jossa iholla esiintyy erikokoisia paksuuntuneita läiskiä, useimmiten kyynärpäissä, polvissa, ristiselässä ja hiuspohjassa. Läiskien koko voi vaihdella 0,5 sentin läpimittaisista kämmenenkokoisiin tai suurempiinkin. Läiskiä peittää hilse hyvin ohuena tai paksuna kerroksena.

Läiskäpsoriasis päänahassa.

Taivepsoriasis on läiskäpsoriasiksen alamuoto, joka esiintyy ihopoimuissa ja taipeissa, esimerkiksi navassa, korvalehden alla, rintojen alla, nivusissa, sukupuolielimissä ja pakaravaossa. Sijainnin takia oireet näyttävät erilaisilta kuin läiskäpsoriasiksessa. Läiskä on tarkkarajainen, mutta ohut, punertava ja hilseetön. Se voi myös olla kostea, jolloin se voi olla vaikea erottaa taivealueiden sieni-infektiosta.

Pisarapsoriasiksessa esiintyy pieniä, alle sentin läpimittaisia läiskiä koko vartalolla. Pisarapsoriasis puhkeaa tyypillisimmin angiinan jälkeen.

Pisarapsoriasis.

Märkärakkulainen psoriasis aiheuttaa keholle pinnallisia, pieniä, kellertäviä märkärakkuloita, joihin usein liittyy voimakasta kutinaa. Rakkulat esiintyvät useimmiten kämmenissä ja jalkapohjissa, mutta hankalissa muodoissa myös muualla iholla.

Erytroderminen psoriasis on harvinainen ja vakava taudin muoto. Siinä laaja-alaisten iho-oireiden lisäksi esiintyy yleisoireita, kuten kuumetta, vilunväristyksiä ja yleistilan heikkenemistä. Se vaatii sairaalahoitoa.

Nivelpsoriasis on pitkäaikainen, tulehduksellinen nivelsairaus, joka voi esiintyä missä tahansa nivelessä, myös selkärangassa, mutta yleisin se on raajojen pikkunivelissä. Arviolta noin 10–30 prosentilla ihopsoriasista sairastavista on myös nivelpsoriasis. Nivelpsoriasiksen vaikeusaste ei ole suhteessa iho-oireisiin.

Nivelpsoriasis sormen nivelissä.

Kynsipsoriasiksen yleisimmät oireet ovat pistemäiset kuopat tai öljyläiskämäiset muutokset, kynsien epämuotoisuus, kynnen irtoaminen kynsipedistä ja kynnen paksuuntuminen. Kynsimuutoksia on jopa puolella ihopsoriasista ja 80 prosentilla nivelpsoriasista sairastavista.

Kädet, joissa kynsipsoriasis.

Hyvästä kynsien perushoidosta on hyötyä sekä terveille että vioittuneille kynsille. Hankaliin kynsioireisiin voi saada apua terveydenhuollon koulutuksen saaneelta jalkaterapeutilta tai jalkojenhoitajalta. Kynsien psoriasista voi hoitaa reseptillä saatavilla paikallishoidoilla. Vaikeaan psoriasikseen käytettävät sisäiset lääkkeet voivat helpottaa kynsien oireita.

Lue lisää:

Psoriasisdiagnoosi
Psoriasiksen hoito
Kuntoutus

Kysy lisää Psorilinjan sairaanhoitajalta

Lapsen psoriasis

Psoriasis voi puhjeta myös lapselle. Tyypillisin lasten psoriasiksen muoto on ohuthilseinen läiskäpsoriasis kasvoissa, hiuspohjassa ja vaippa-alueella. Pisarapsoriasis on pikkulapsilla melko harvinainen, teini-ikäisillä sen sijaan yleisempi.

Myös nivelpsoriasis voi tulla lapselle. Kaksi esiintymishuippua ovat alle kouluikäiset ja yli 10-vuotiaat.

Lapsen niveloireita voi seurata pari viikkoa tulehduskipulääkkeen turvin, jos lapsella ei ole mitään yleisoiretta, kuten kuumetta. Jos niveloireet kestävät useamman viikon, eivät rauhoitu ja niihin liittyy levon jälkeistä jäykkyyttä, taustalla voi olla nivelpsoriasis.

Lapsen psoriasiksen diagnoosi ja hoito kuuluvat erikoissairaanhoitoon.

Lisätietoa ja lasten kurssit