Siirry päänavigointiin Siirry navigaatioon Siirry sisältöön Siirry alatunnisteeseen Siirry sivuvalikkoon
Psoriasisliiton sairauden eri muodot -sivu, jonka kuvassa miehen jalat, joissa on psoriasista.

Psoriasiksen eri muodot

Tältä sivulta löydät tietoa psoriasiksen eri muodoista. Psoriasis ilmenee tavallisimmin erityyppisinä iho-oireina.

Läiskäpsoriasis

Psoriasiksen yleisin muoto, jossa iholla esiintyy erikokoisia paksuuntuneita läiskiä, useimmiten kyynärpäissä, polvissa, ristiselässä ja hiuspohjassa. Läiskien koko voi vaihdella 0,5 sentin läpimittaisista kämmenenkokoisiin tai suurempiinkin. Läiskiä peittää hilse hyvin ohuena tai paksuna kerroksena.

Läiskäpsoriasis
Läiskäpsoriasis päänahassa.

 

Taivepsoriasis

Taivepsoriasis on läiskäpsoriasiksen alamuoto, joka esiintyy ihopoimuissa ja taipeissa, esimerkiksi navassa, korvalehden alla, rintojen alla, nivusissa, sukupuolielimissä ja pakaravaossa. Sijainnin takia oireet näyttävät erilaisilta kuin läiskäpsoriasiksessa. Läiskä on tarkkarajainen, mutta ohut, punertava ja hilseetön. Se voi myös olla kostea, jolloin se voi olla vaikea erottaa taivealueiden sieni-infektiosta.

Pisarapsoriasis

Pisarapsoriasiksessa koko vartalolla esiintyy pieniä, alle sentin läpimittaisia läiskiä. Pisarapsoriasis puhkeaa tyypillisimmin angiinan jälkeen.

Pisarapsoriasis
Pisarapsoriasis.

 

Märkärakkulainen psoriasis

Tämä psoriasiksen muoto aiheuttaa keholle pinnallisia, pieniä, kellertäviä märkärakkuloita, joihin usein liittyy voimakasta kutinaa. Rakkulat esiintyvät useimmiten kämmenissä ja jalkapohjissa, mutta hankalissa muodoissa myös muualla iholla.

Erytroderminen psoriasis

Erytroderminen psoriasis on harvinainen ja vakava psoriasiksen muoto, jossa suuri osa ihosta punoituksen peittämä. Siinä laaja-alaisten iho-oireiden lisäksi esiintyy erilaisia yleisoireita, kuten kuumetta, vilunväristyksiä ja yleistilan heikkenemistä. Se vaatii sairaalahoitoa.

Nivelpsoriasis

Nivelpsoriasis on pitkäaikainen, tulehduksellinen nivelsairaus, joka voi esiintyä missä tahansa nivelessä, myös selkärangassa, mutta yleisin se on raajojen pikkunivelissä. Arviolta noin 10–30 prosentilla ihopsoriasista sairastavista on myös nivelpsoriasis. Nivelpsoriasiksen vaikeusaste ei ole suhteessa iho-oireisiin ja joillakin voi esiintyä vain niveloireita ilman psoriasisihottumaa.

Nivelpsoriasis sormissa. Myös kynsipsoriasis on yleinen nivelpsoriasista sairastavilla.Nivelpsoriasis sormen nivelissä.

 

Kynsipsoriasis

Kynsipsoriasiksen yleisimmät oireet ovat pistemäiset kuopat tai öljyläiskämäiset muutokset, kynsien epämuotoisuus, kynnen irtoaminen kynsipedistä ja kynnen paksuuntuminen. Kynsimuutoksia on jopa puolella ihopsoriasista ja 80 prosentilla nivelpsoriasista sairastavista.

Hyvästä kynsien perushoidosta on hyötyä sekä terveille että vioittuneille kynsille. Hankaliin kynsioireisiin voi saada apua terveydenhuollon koulutuksen saaneelta jalkaterapeutilta tai jalkojenhoitajalta. Kynsien psoriasista voi hoitaa reseptillä saatavilla paikallishoidoilla. Vaikeaan psoriasikseen käytettävät sisäiset lääkkeet voivat helpottaa kynsien oireita.

Kynsipsoriasis

Kädet, joissa kynsipsoriasis.

Lue lisää:

Lapsen psoriasis
Psoriasisdiagnoosi
Psoriasiksen hoito
Kuntoutus
Palmoplantaarinen pustuloosi

Kysy lisää Psorilinjan sairaanhoitajalta
Psoriasisliiton esitteet
Käypä hoito -suositus

Liity jäseneksi!

Jäsenenämme saat lisää tietoa psoriasiksesta ja sen hoidosta, vertaistukea ja rahanarvoisia etuja sekä tuet työtämme psoriasista sairastavien hyväksi. Lue lisää ja liity jo tänään!