Viisi vinkkiä osatyökykyiselle
Psoriasisliiton viestintäassistentti Henna Blom on löytänyt oman tapansa työntekoon ja antaa vinkkinsä muillekin osatyökykyisille.
Viisi vinkkiä osatyökykyiselle
Yli puolella suomalaisista työikäisistä, eli noin 1,9 miljoonalla, on jokin pitkäaikaissairaus tai vamma. Heistä 600 000 arvioi, että sairaus tai vamma vaikuttaa työn tekemiseen tai työllistymismahdollisuuksiin. Heitä kutsutaan osatyökykyisiksi.
En siis ole yksin, kun sairastuin seitsemän vuotta sitten äitiyslomalla näköoireeseen, johon ei ole löydetty syytä. Näköoire on migreenityyppinen ja tulee noin 2–3 kertaa viikossa, yleensä iltapäivisin.
Sitä ilmenee, kun voimavarani jotenkin ylittyvät – esimerkiksi silloin, kun stressaannun. Joskus joudun lopettamaan työpäivän kesken, mutta usein näköoire tulee vasta iltapäivällä töiden jälkeen.
Äitiysloman jälkeen palasin aluksi silloiseen työpaikkaani. Tein Kelan osasairauspäivärahan avulla kolmipäiväistä työviikkoa 40 prosentin työajalla. Osasairauspäivärahan päätyttyä aloitin samassa työpaikassa työeläkeyhtiön tukeman työkokeilun. Sitten alkoivat yt-neuvottelut. Niiden myötä tehtäväni lopetettiin ja minut irtisanottiin.
Koin kutsumusta siirtyä työskentelemään järjestöissä, joissa voisin omalla työpanoksellani auttaa ihmisiä, ja aloin ottaa sopiviin järjestöihin yhteyttä. Seuraava työkokeiluni alkoi MIELI ry:ssä. Se sujui hyvin: Sain tehdä ammattitaitoani vastaavia viestinnän ja markkinoinnin tehtäviä 60-prosenttisella työajalla.
Koin kutsumusta siirtyä työskentelemään järjestöissä, joissa voisin omalla työpanoksellani auttaa ihmisiä, ja aloin ottaa sopiviin järjestöihin yhteyttä.
Huhtikuussa 2019 aloitin työt Psoriasisliitossa järjestötyöntekijänä. Tällä kertaa taustalla oli osatyökykyisiä työllistävä Paikka auki -ohjelma, josta olen todella kiitollinen! Oman alani töihin haetaan lähes aina kokoaikaista työntekijää ja joustoja harvemmin näkyy. Psoriasisliittoon kuitenkin haettiin nimenomaan henkilöä 60-prosenttisella työajalla, ja hakemustulva yllätti työnantajankin.
Paikka auki -työsuhteen jälkeen olen pystynyt jatkamaan Psoriasisliitossa viestintäassistenttina, edelleen 60 prosentin työajalla. Käytännössä se tarkoittaa, että teen töitä noin kuusi tuntia päivässä neljänä päivänä viikossa.
Minulla on käytössä myös TE-toimiston myöntämä 50-prosenttinen palkkatuki, eli työnantajani saa hakea puolet palkkakustannuksistani takaisin TE-toimistolta. Se on hieno porkkana työnantajalle palkata osatyökykyinen!
Minulle on tärkeää, että saan olla työpaikalla niin kuin muut, en halua erityiskohtelua. Psoriasisliitossa tunnen olevani yksi meistä eikä minuun suhtauduta sen kummemmin kuin muihinkaan työntekijöihin.
Minulle on tärkeää, että saan olla työpaikalla niin kuin muut, en halua erityiskohtelua.
Tässä viisi vinkkiäni osatyökykyiselle tai työkokeiluun osallistuvalle:
- Kokeile rohkeasti
Lähde rohkeasti kotoa työelämään. Työ on ainakin minulle ollut eheyttävä ja itsetuntoa nostava kokemus. Olen pystynyt enempään kuin olen uskonutkaan.
- Kuuntele työssä omaa jaksamistasi
Kukaan muu kuin sinä ei tiedä mitä jaksat, joten on tärkeää kuunnella omia voimiaan ja mennä sen mukaan. Sovittua työtuntien määrää voidaan aina laskea tai nostaa voimien mukaan.
- Pidä huolta työn tauottamisesta
Lounastauko ja säännölliset pienet tauot työssä ovat erityisen tärkeitä osatyökykyiselle. Muista huolehtia, että pidät työssä taukoja säännöllisesti etkä jätä lounastaukoa pitämättä.
- Pidä kiinni työajoista
Ei ole sattumaa, että työaika on määritelty tietynlaiseksi. Työaika ja vapaapäivät on määritelty siten, että sinä jaksat niiden voimalla, joten pidä niistä kiinni.
- Liiku ja lepää vapaalla ajalla
Osa-aikaisessa työssä jää usein vapaata aikaa, jonka voi käyttää haluamallaan tavalla. Minulle parhaaksi tavaksi on osoittautunut liikunta ja lepääminen. Työpäivien jälkeen lepään iltapäivät ja teen kevyitä kotitöitä, jotta jaksan illan touhuta lapsen kanssa. Vapaapäivänä lepään ja käyn usein kävelylenkillä.
Kannustan osatyökykyisiä mukaan työelämään ja työnantajia rohkeasti palkkamaan osatyökykyisiä. Toivon, että jatkossa työelämässä voitaisiin enemmän joustaa ihmisten erilaisissa elämäntilanteissa!
Lue lisää: Laaja selvitys: 1,9 miljoonaa pitkäaikaissairasta hyötyisi joustavammasta työelämästä
Henna Blom työskentelee Psoriasisliitossa viestintäassistenttina.