Estääkö psoriasis verenluovutuksen?
Psoriasis ei ole sinänsä este verenluovutukselle, mutta sairauden tila ja käytössä oleva hoito vaikuttavat siihen, voiko verta luovuttaa.
Teksti: Hanna Karhunen
Kuva: Shutterstock
Estääkö psoriasis verenluovutuksen?
Jokaisen, joka haluaa luovuttaa verta, on täytettävä Veripalvelun määrittelemät edellytykset, jotta luovuttajan ja luovutetun veren turvallisuus voidaan taata. Esimerkiksi jokin ohimenevä infektio tai kaukomatka ulkomaille estävät verenluovutuksen tilapäisesti. Jotkin vakavat sairaudet estävät verenluovutuksen pysyvästi.
Psoriasiksen on oltava verta luovutettaessa rauhallisessa vaiheessa. Lähtökohta on, että pistettävässä kohdassa ei saa olla ihottumaa eikä pistokädessä ihorikkoja.
Sisäinen lääkitys esteenä
Paikallishoito perus- ja lääkevoiteilla tai UVB-valohoito eivät vaikuta verenluovutukseen. PUVA-hoidon yhteydessä käytettävä, valolle herkistävä lääkitys kuitenkin estää luovutuksen tilapäisesti.
Tällä hetkellä kaikki psoriasiksen sisäiset lääkkeet ovat este verenluovutukselle. Osa sisäisistä lääkkeistä vaikuttaa immuunipuolustusjärjestelmään tai veriarvoihin.
Jotkin lääkkeet taas voisivat aiheuttaa haittaa sikiölle, jos verta saisi raskaana oleva nainen. Uusimmista biologisista lääkkeistä ei ole myöskään kertynyt vielä riittävästi kokemuksia verihuollon näkökulmasta.
Sisäiset lääkkeet estävät verenluovutuksen myös jonkin aikaa lääkityksen lopettamisen jälkeen. Varoajat vaihtelevat noin kuukaudesta kahteen vuoteen lääkkeestä riippuen. Kunkin lääkkeen tilanne arvioidaan uudelleen aika ajoin. Tilanne kannattaa siksi tarkistaa Veripalvelun luovuttajainfosta.
Lisää tietoa: veripalvelu.fi
Tekstin on tarkistanut Veripalvelun erikoislääkäri Susanne Ekblom-Kullberg.
Teksti on julkaistu Ihon aika-lehden numerossa 2/2019. Jos et vielä saa lehteä, tee tilaus täällä tai liity jäseneksi, niin saat lehden jäsenetuna.