Siirry sisältöön

Kuntoutus ja apuvälineet

Kuntoutus tukee monin tavoin psoriasista sairastavan työ- ja toimintakykyä. Tälle sivulle on koottu tietoa psoriasista sairastavien kuntoutus- ja kurssimahdollisuuksista.  

Nainen pyörittelee käsissään jumppavälinettä ohjaajan avustuksella.
Nainen pyörittelee käsissään jumppavälinettä ohjaajan avustuksella.

Kuntoutusta ja kursseja

Kuntoutus on laaja kokonaisuus, joka sisältää monenlaisia vaihtoehtoja eri elämäntilanteisiin. Kuntoutusta järjestävät useat tahot, kuten hyvinvointialueet, Kela, työeläkeyhtiöt sekä vakuutuslaitokset. Kuntoutukseen on mahdollista saada myös taloudellista tukea.

Eri tahojen järjestämää kuntoutusta sekä kuntoutukseen liittyviä tukia on selvennetty järjestöjen sosiaaliturvaoppaassa.

Kuntoutus voi olla esimerkiksi jotain seuraavista:

  • Lääkinnällinen kuntoutus ja toimintakykykuntoutus: kuntoutusjaksoja, sopeutumisvalmennusta, työ- ja toimintakykyä parantavaa hoitoa ja ohjausta
  • Ammatillinen kuntoutus: työkokeilu, työhönvalmennus, koulutus, apuvälineet
  • Kuntoremontti tai työkokeilu (järjestäjänä työterveyshuolto)
  • Kuntoutuspsykoterapiaa

Psoriasista sairastava voi hakeutua kuntoutukseen itse tai terveydenhuollon ammattilaisen ohjaamana. Hyvinvointialueilla ja sairaaloissa työskentelee sosiaalityöntekijöitä sekä kuntoutusohjaajia, joiden puoleen voit kääntyä. Useimmiten voit olla heihin yhteydessä suoraan ilman lähetettä. Tarkista oman hyvinvointialueesi käytännöt.

Monien sopeutumisvalmennus- ja kuntoutuskurssien hakemuksen liitteeksi tarvitaan lääkärin B-lausunto. Tarkista hakuohjeet kunkin kurssin kohdalla erikseen.

Psoriasisliitto tarjoaa lisäksi kursseja psoriasista sairastaville lapsille, työikäisille ja senioreille.

Lue lisää Kelan kuntoutuksesta.
Lue yleistä tietoa kuntoutuksesta: Kuntoutumistalo

Ammatillinen kuntoutus

Ammatillinen kuntoutus auttaa työllistymään, pysymään työelämässä tai palaamaan sinne sairaudesta tai vammasta huolimatta. Kuntoutuksella on mahdollista palauttaa heikentynyt työkyky.

Ammatilliseen kuntoutukseen voi hakeutua, kun työkyky on uhattuna tai alentunut. Suurimman osan ammatillisesta kuntoutuksesta järjestävät työeläkelaitokset. Voit saada ammatillista kuntoutusta Kelasta, jos olet työtön, opiskelija, ollut työelämässä vasta vähän aikaa tai vaihtamassa ammattia.

Lue lisää työeläkelaitosten ammatillisesta kuntoutuksesta.

Lue lisää Kelan ammatillisesta kuntoutuksesta.

Apuvälineet

Osa psoriasista sairastavista hyötyy arjessaan erilaisista apuvälineistä. Ne auttavat muun muassa silloin, kun puristusvoima on nivelpsoriasiksen takia heikentynyt.

Apuvälineiden avulla tuetaan ja ylläpidetään toimintakykyä sekä ehkäistään sen heikentymistä. Apuvälineiden tarpeen arvioi apuvälineisiin perehtynyt terveydenhuollon ammattilainen tai kuntoutuksen apuvälineasiantuntija yhdessä psoriasista sairastavan kanssa. Arviointi on jokaisen sairastavan kohdalla yksilöllinen.

Voit hakeutua apuvälinetarpeen arvioon ilman lähetettä. Ota tällöin yhteyttä kotikuntasi apuvälinepalveluun. Hyvinvointialueet myöntävät apuvälineitä lyhyt- ja pitkäaikaislainaan henkilöille, joiden toimintakyky on rajoittunut esimerkiksi vamman, sairauden tai ikääntymisen vuoksi.

Terveyskylän Kuntoutumistalo tarjoaa yleistä tietoa lääkinnällisen kuntoutuksen apuvälinepalvelun prosessista.

Ihmisiä venyttelee ulkona syksyisessä maisemassa.

Tutustu Psoriasisliiton kursseihin ja löydä omasi!

Kursseja on tarjolla lapsille, työikäisille ja senioreille.