Hallitusohjelma jättää toivomisen varaa
Hallitusohjelma sisältää monia pitkäaikaissairaiden kannalta tärkeitä uudistuksia, mutta jättää myös toivomisen varaa.
Hallitusohjelma jättää toivomisen varaa
Maanantaina julkaistu hallitusohjelma sisältää monia pitkäaikaissairaiden kannalta tärkeitä uudistuksia. Toisaalta eri järjestöjen toivoma maksukattouudistus puuttuu ohjelmasta kokonaan. Järjestöt ovat ajaneet maksukattojen uudistusta jo pitkään.
Hallitusohjelmassa mainittu asiakasmaksulain uudistaminen on tervetullutta ja tärkeää. Asiakasmaksujen poistaminen ja kohtuullistaminen edistävät hoitoon sitoutumista ja helpottavat pitkäaikaissairaiden taloudellista tilannetta.
Hallitusohjelmassa mainittu asiakasmaksulain uudistaminen on tervetullutta ja tärkeää.
– On myönteistä, että hallitus on varannut asiakasmaksujen uudistukseen varoja. Uudistus maksanee itsensä pitkällä aikavälillä takaisin ennaltaehkäisynä, toteaa Psoriasisliiton toiminnanjohtaja Sonja Bäckman.
Bäckman kuitenkin huomauttaa, että sairastamisesta aiheutuvat kustannukset tulisi huomioida koko maksukattojärjestelmän uudistuksella, johon kuuluisivat myös lääke- ja matkakustannukset.
Yhtenä hallitusohjelman toimenpiteenä on mainittu lääkehuollon kokonaisuuden uudistaminen, jota lähdetään toteuttamaan sosiaali- ja terveysministeriön laatiman ohjeistuksen mukaan. Ministeriön mukaan lääkkeiden käyttäjien aseman turvaaminen edellyttää lääkkeiden hinnan sääntelyä.
– Lääkehuollon kokonaisuudistukseen pitää sisältyä myös lääkekaton jaksottaminen, mikä helpottaisi erityisesti kalliita lääkkeitä käyttävien tilannetta, Bäckman toteaa.
Kuntoutuskomitean työ huomioitu
Hallitusohjelmassa todetaan, että kuntoutusta tulee kehittää vuonna 2017 työnsä päättäneen kuntoutuksen uudistamiskomitean suositusten mukaan. Tavoitteena on oltava saumattomat hoitojärjestelmät ja sairastuneiden toimintakyvyn tukeminen ja parantaminen.
– On hienoa, että kuntoutuskomitean työ on huomioitu hallitusohjelmassa. Kirjaus on kuitenkin vielä varsin väljä ja vaatii lihaa luiden ympärille sekä oikeita toimenpiteitä, jotta oikea-aikaisen kuntoutuksen mahdollisuudet paranevat, sanoo Psoriasisliiton vaikuttamistyön asiantuntija Hanna Karhunen.
Psoriasisliitto on hyvillään, että sote-järjestöjen asema ja yhteistyö valtion kanssa on erikseen mainittu hallitusohjelmassa ja järjestöjen tekemä tärkeä työ on huomioitu.
Lähtökohdaksi tulisikin saada se, että sote-järjestöt ovat potilaiden edustajina mukana kaikissa sairastavien asioihin liittyvissä selvitysryhmissä. Psoriasisliitto tarjoaa mielellään asiantuntemustaan hallituksen käyttöön.