Siirry päänavigointiin Siirry navigaatioon Siirry sisältöön Siirry alatunnisteeseen
Maija Hietala punaisessa uima-asussa pyyhkeet kädessään. Taustalla on kyltti, jossa on nuoli ja siinä lukee
28.09.
2018

Ihminen psorin takana koskettaa    

-Pelko aiheuttaa ajattelemattomia kommentteja. Tahdon olla osaltani lisäämässä tietoisuutta psorista ja sitä kautta vähentämässä ennakkoluuloja. 

Näin toteaa hyvinkääläinen Maija Hietala, 32. Hän on Maailman psoriasispäivän asennekampanjan malli ja esiintyy muun muassa tuoreen Ihonaika-lehden kannessa.

Moni psoriasista sairastava kokee uimahalleissa käymisen hankalaksi, koska muut ihmiset tuijottavat ja voivat kommentoida ihopsoriasista loukkaavastikin. 

”Psori ei tartu. Vedessäkään.” on uimahalleille suunnattu kampanja, jonka tavoite on lisätä tietoisuutta psorista ja vähentää tätä kautta psoria sairastavien kohtaamia ennakkoluuloja. Samalla haluamme rohkaista psoria sairastavia uimahallien käyttäjiksi. Kampanja toteutetaan Maailman psoriasispäivänä 29. lokakuuta yhteistyössä Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton sekä viiden lääkeyrityksen kanssa. 

Hietala lähti kampanjaan mukaan empimättä.  

-Tämä on tärkeä asia. Haluan tuoda esiin sitä viestiä, että psorista pitää puhua ja toisaalta, että psori ei saa estää meitä tekemästä sitä, mitä haluamme. 

Hietala työskentelee tapahtumakoordinaattorina ehkäisevää päihdetyötä nuorten parissa tekevässä järjestössä. 15-vuotiaasta asti ihopsoriasista sairastanut Hietala ei ole antanut sairauden rajoittaa omaa elämäänsä. Muun muassa sirkus, jooga ja tankotanssi kuuluvat arkeen, vaikka psoriasis tekeekin harrastamisesta välillä kivuliasta. 

-Pitkään vain jotenkin pärjäilin. Välillä piilottelin sairautta, välillä otin hällä väliä -asenteen. Vasta Psoriasisliiton aurinkopainotteisessa sopeutumisvalmennuksessa vuosi sitten tajusin, että tämä on sairaus, josta pitää voida puhua. 

Hietala kannustaa sairastuneita hakemaan vertaistukea, vaatimaan terveydenhuollossa kunnon hoitoa ja olemaan häpeämättä sairautta. 

-En ole yhtä kuin psoriasis. Ihminen psorin takana koskettaa.

Teksti on julkaistu Ihonaika-lehden numerossa 3/2018. Jos et vielä saa lehteä, tee tilaus täällä tai liity jäseneksi, niin saat lehden jäsenetuna.

Maija Hietalan haastattelu ja kokemuksia aurinkopainotteisesta sopeutumisvalmennuksesta Ihonaika-lehden numerossa 1/18: Oman sairauden asiantuntijaksi.

Maailman psoriasispäivä 29. lokakuuta

Maailman psoriasispäivä järjestetään maanantaina 29.10. Päivä näkyy verkossa, somessa ja uimahalleissa lokakuussa.

Lisätietoja, tapahtumatiedot ja kampanjamateriaalit. (1.10.2018 alkaen)

Seuraa myös somessa #psorieitartu