Ajatusvalioita jokaiselle
Ei mitään pahaa kuntoilussa ja terveellisissä ruokavalioissa, mutta missä piilevät ajatusvaliot, kysyy Esko Valtaoja.
Ajatusvalioita jokaiselle
Päätoimittaja otti yhteyttä: onnistuisiko kolumni? ”Lehden teemana on hyvinvointi (aikeena käsitellä mm. liikuntaa ja ruokavaliota), joka voi näkyä kolumnissakin jostakin kulmasta.”
Niinpä aloin miettiä hyvinvointia. Liikunnasta minulla ei ole mitään hyvää sanottavaa, paitsi että se on tietysti todella tärkeää. Mutta koska olin se läskipallo, joka ei koulussa koskaan päässyt rekkitangon yli, ja jonka vuoksi emme voittaneet luokkien välisiä voimistelukisoja, vetoan oikeuteeni olla vaiti.
Ruokavaliosta voisin kirjoittaa pitkäänkin, olenhan elinikäisen kilvoittelun kruununa laihtunut lopulta yli 30 kiloa, ja vieläpä pysyvästi. (Kaikkien jojolaihdutusteni summa olisi täysi tonni menetettyä ja taas takaisin syötyä traania. En voi olla kuvittelematta kuutiometrin kokoista valkoista möhkälettä tuossa terassillamme.)
On täysin epäoikeudenmukaista, että tällä liikunnalla ja näillä, tuota, eväillä olen enimmäkseen nauttinut erinomaisesta hyvinvoinnista. Moukan tuurin lisäksi vetoan hyvinvoinnin toiseen puoleen, joka usein unohdetaan: mieleen. Terve sielu terveessä ruumiissa: tuota pientä sieluani olen treenannut koko elämäni ajan.
On täysin epäoikeudenmukaista, että tällä liikunnalla ja näillä eväillä olen enimmäkseen nauttinut erinomaisesta hyvinvoinnista.
Stressi ja muut mielenterveyden rasitukset kuten huono olympiamenestys ja somettaminen eivät aiheuta psoriasista, mutta voivat taatusti pahentaa sitä. Siksi ei pidä puhua vain ruumiin vaan myös aivojen hyvinvoinnista, saman tomumajanhan ne jakavat keskenään.
Maailman vahvin mieskään ei jaksaisi kantaa kaikkia treenioppaita, ja tuskin ehdit keittää gojimarjoilla höystetyn kaurapuurosi, kun uusi ihmedieetti on jo tyrkyllä. Ei mitään pahaa kuntoilussa ja terveellisissä ruokavalioissa, mutta missä piilevät ajatusvaliot?
Itse asiassa taisin juuri keksiä koko sanan, mikä osoittaa, että ei aivojen ravitseminen ketään kiinnosta. Erilaista rentoutusta ja mindfulnessia kyllä löytyy, mutta missä ovat ajattelun kunto-ohjelmat, hikiset ja rankat sielun treenit?
Erilaisia keinoja on loputtomiin, mutta lukemisesta ainakin löytyy jokaiselle sopiva ajatusvalio. Lomien alkaessa meille tarjotaan mahdollisimman kepeää kesälukemista, dekkareita ja chick litiä. Noilla eväilläkö aivojen pitäisi voida paremmin syksyn saapuessa? Yhtä hyvin voisi ahmia hampurilaisia riippumatossa ja kuvitella sen kasvattavan ruumiin hyvinvointia.
Erilaista rentoutusta ja mindfulnessia kyllä löytyy, mutta missä ovat ajattelun kunto-ohjelmat, hikiset ja rankat sielun treenit?
Laadi itsellesi pitkän tähtäimen ajatusvalio, aivojen kuntoiluopas, ja muista, että vaikuttaakseen treenin tulee olla riittävän rankkaa. Eihän maratoniakaan juosta ilman hikeä ja kyyneliä, miksi sielun treenauksen pitäisi olla yhtään sen helpompaa?
Pelkäksi huvikseen saa ja pitääkin lukea, mutta välillä on lisättävä painoja. Aloita varovasti, tyyliin viisi sivua Alastalon salia, viisi sivua Suomen rahvaan historiaa, ja illalla vielä kaksi Tomi Kontion runoa. Vuoden, parin päästä olet jo ihan huomaamatta edennyt Odysseukseen ja Kadotettuun paratiisiin, ja hyvinvointisi sen kun kasvaa.
Nappaa päivän someajastasi pois yksi puolituntinen ja käytä se lukemiseen. En takaa, että se parantaa psorisi, mutta jos tautisi pahenee, lupaan tarjota sinulle kaljan ja hampurilaisen.
Esko Valtaoja on emeritusprofessori ja tietokirjailija.
Teksti on julkaistu Ihon aika -lehdessä 3/2024. Jos et vielä tilaa lehteä, tee kestotilaus tai liity jäseneksi, niin saat lehden jäsenetuna.