Elämää omilla ehdoilla

Kun tekee julkista duunia, pitää tottua siihen, että aina löytyy joku, joka kritisoi, toteaa ravintoloitsija ja televisiokokki Akseli Herlevi.

Teksti: Susanna Kaaja
Kuva: NaughtyBRGR

Akseli Herlevi.

Elämää omilla ehdoilla

”Voitin Top Chef Suomen vuonna 2011, ja siitä asti olen joutunut tottumaan arvosteluun. Alussa kommenteista saattoi tulla paha mieli, mutta nyt minulle on kasvanut aika paksu nahka. Kun leikkiin lähtee, se on pakko kestää.

Kun osallistuin viime syksynä Suurin pudottaja Suomi -ohjelmaan ja otin televisiossa paidan pois, en miettinyt kilojani tai ihoani. Ulkonäkö ei ole minulle tärkeä asia, enkä välitä, mitä ihmiset minusta ajattelevat. Toisaalta ajattelen, että voin olla jollekin psoriasista sairastavalle positiivinen esimerkki, kun olen televisiossa T-paidassa ja shortseissa, vaikka iho on huonossa kunnossa.

Iholta niveliin

Sain psoriasisdiagnoosin 25-vuotiaana. Sairaus puhkesi vähitellen: ensin alkoi hilseillä päänahka, sitten sääriin ilmaantui yksittäisiä läiskiä. Siitä ne ovat vähitellen levinneet ympäri kehoa. Koska isällänikin on psoriasis, tiesin alusta asti, mistä on kyse.

Olen käyttänyt psoriin erilaisia perus- ja kortisonivoiteita sekä suun kautta otettavia lääkkeitäkin, mutta mikään ei ole tuonut pitkäaikaista apua. Pari vuotta sitten alkoivat myös nivelsäryt sormissa ja ranteissa. Hiljattain iho- ja niveloireet vaikeutuivat ja hakeuduin lääkäriin. Tämä totesi, että minulla on myös nivelpsoriasis. Nyt olen aloittamassa biologista lääkitystä ja luotan siihen, että se tuo helpotusta. Isäni psoriasis on helpottunut iän myötä – toivottavasti minullekin käy niin.

Aktiivisuus auttaa

Mitä aktiivisempi olen, sitä vähemmän psoriasis vaivaa minua. Kahden viikon koronakaranteenin aikana maaliskuussa nivelet olivat tosi kipeinä.

Talvi vaikeuttaa oireita, samoin alkoholi, mutta pahinta on lentäminen. Minulle tulee vajaat sata lento- päivää vuodessa, ja koneen kuiva ilma saa ihoni kutiamaan heti.

Mitä aktiivisempi olen, sitä vähemmän psoriasis vaivaa minua.

Sanotaan, että stressi pahentaa oireita, mutta itse en ole tätä huomannut. Toisaalta yrittäjällä on koko ajan pieni stressi päällä, sen kanssa on vain oppinut elämään.

Vaikka ihon hilseily välillä ärsyttää, en ole kokenut psoriasista erityisen rasittavaksi. Se nyt vain kulkee mukana.

Elä kuten haluat

Viime syksyn Suurin pudottaja -ohjelma oli minulle kokeilu, jossa kimmokkeena toimivat puhtaasti terveydelliset syyt. Olo oli vähän kuin lomalla: joka aamu pääsi uimaan, ruoat tuotiin eteen ja samalla sai kuntoilla. Opin siellä myös syömään aamupalan – tapa, josta olen pitänyt kiinni nyt myös kotona.

Entistä terveellisempi ruokavalio ei mielestäni vaikuttanut mitenkään ihoni kuntoon. Sen sijaan painoni putosi kymmenkunta kiloa, ja samalla nivelsäryt lisääntyivät. Lääkärin mukaan tämä on tavallista, kun painoa lähtee pois nopealla tahdilla.

Hyvin alkanutta kehitystä kohti terveellisempää arkea neutralisoi kivasti se, että aloitimme saman tien Burgerimies Euroopassa -ohjelman kuvaukset. Etsin ohjelmassa täydellisen hampurilaisen reseptiä, ja muutamia kiloja tuli sillä reissulla takaisin. Minulle maku on ruoassa pääasia, mutta osaan onneksi tehdä hyvää ja kevyttä ruokaa. Minulla ei ole ruoan suhteen paheita – ainakaan sellaisia, joita itse pitäisin paheina.

Suurin pudottaja -ohjelman jälkeen ihmiset tulivat turuilla ja toreilla antamaan palautetta ja kommentoimaan painoani. Psorista en ole saanut yhtään ikävää palautetta, ainoastaan kiitosta siitä, että uskalsin lähteä mukaan. Ja tietysti kaikenlaisia vinkkejä ja poppakonsteja psorin hoitoon.

Toivon, että esimerkkini näyttäisi muillekin psoriasista sairastaville, että vaikka kuinka hävettäisi, ei muuta kuin mene ja tee vain. Monen elämä olisi vapautuneempaa, kun pukeutuisi, olisi ja eläisi miten itse haluaa.”

Teksti on julkaistu Ihon aika -lehden numerossa 2/2020. Jos et vielä saa lehteä, tee tilaus täällä tai liity jäseneksi, niin saat lehden jäsenetuna.

Tapasimme: Akseli Herlevi

Ikä: 35
Kotipaikka: Helsinki
Ammatti: Ravintoloitsija, televisiokokki
Harrastukset: Kuntosali, pyöräily, uiminen, kavereiden kanssa sulkapallon ja sählyn pelailu.
Motto: ”Minulla ei ole mottoja, mutta neuvon, että vaikka kuinka hävettäisi, mene ja tee.”