Hyvää ruokaa, kiitos!
Terveellinen ja monipuolinen ravinto auttaa ylläpitämään elimistön vastustuskykyä. Tästäkin syystä kannattaa katsoa, mitä lautaselleen valikoi.
Teksti: Helinä Kujala
Kuva: Unsplash
Ruoka herättää intohimoja
Ruoka on yksi kestoaiheista, jotka herättävät suuria tunteita etenkin verkkokeskusteluissa. Muutama vuosi sitten erikoistutkija Heli Kuusipalokin sai vihapostia ja uhkauksia tuotuaan esiin ravitsemussuositusten mukaisia näkökantoja. Sittemmin ilmapiiri on hänen mukaansa hieman rauhoittunut.
– Ruokavalio on yksi niistä harvoista asioista, joihin voimme itse vaikuttaa tässä sekavassa ja monimutkaisessa maailmassa. Jotkut ehkä kokevat, että suosituksissa mennään liian henkilökohtaiselle alueelle. Suositukset eivät kuitenkaan ole määräyksiä, vaan ihmisillä on vapaus valita.
Tällä hetkellä puhuttaa erityisesti ilmastoystävällinen ruokavalio. Ravitsemustieteilijältä kysytään usein, pitäisikö esimerkiksi maidon ja lihan käytöstä luopua ilmastosyistä.
– Mustavalkoinen ajattelu ei ole hyväksi tässäkään asiassa. Ruokavalio voi olla eettinen ja ilmastoystävällinen, vaikka siihen kuuluisi maitoa ja jonkin verran lihaakin. Myös kotimaisuutta kannattaa miettiä ja katsoa asiaa maltillisesti koko ruokatuotantoketjun kannalta, hän toteaa.